Altın yükselen kanala tutunma çabasında

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altın yükselen kanala tutunma çabasında
Osman Bayrak
10.07.2024 10:15

Geçtiğimiz hafta ABD’den gelen veriler sonrasında önemli bir yükselişe imza atan ons altın, bir üst yükselen kanala yükselmeyi başarmıştı. Bu analizimizde yaşanan kar satışları sonrasında yükselen kanal desteğinde tutunmaya çalışan ons altın ve gram altını teknik açıdan inceleyeceğiz.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın geçtiğimiz hafta gelen önemli talep ile bir önceki zirve seviyesini egale ederek yeni zirvede haftalık kapanış almıştı. Burada bir önceki zirve seviyenin aşılmasına özellikle önem verdiğimi hatırlıyorsunuzdur çünkü düşüş trendlerinin ortak özelliği oluşan tepki yükselişlerinde bir önceki zirvenin aşılamamasıdır. Bu açıdan bakınca cuma günü yaşanan haftalık kapanış, kısa vadeli düşüş trendini sonlandırmaya aday görünmektedir.

Bu hafta gelen kar satışları da teknik açıdan gayet normal karşılanmalıdır. Bunun 2 önemli nedeni var; İlki, kısa vadede kaldıraçlı pozisyon sahiplerinin pozisyonlarını kademeli olarak kapatmaları, ikincisi ise yukarıdaki grafikte yer alan kırmızı destek çizgisi üzerinde birden çok arz bölgesinin olmasıdır.

Dikkat ederseniz ons altın yaşanan ilk zirve denemesinde test edilen bölge olan 2390 USD seviyesinden dönüş aldı. Bu tarz alçalan kanal hareketleri sonrasında görülen tepkiler yatayda farklı direnç seviyeler ile karşılaşırlar. Yaşanan hareketin gücüne göre yükseliş hareketi bir karakter kazanır.

Dün ons altında görülen kararsız doji mum sonrasında ons altının yükselen kanalın destek seviyesinde tutunmaya çalıştığını gözlemliyoruz eğer hafta boyu ons altın 2360 USD seviyesi üzerinde kalmayı başarabilirse ons altının bundan sonraki hareket alanının yeşil yükselen kanal olduğundan bahsedebiliriz.

Son olarak ons altının göstergelerini incelediğimizde RSI göstergesinin alçalan trendini yukarı kırdığını gözlemliyoruz. MACD göstergesinin ise yükselen kanalın içine giren hareketin gelmesi ile al sinyali ürettiğini görüyoruz. Böylece göstergelerin ons altının tepki yükseliş hareketini desteklediğini söyleyebiliriz.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram altın ons altından aldığı destek ile yönünü tekrar yukarı çevirdi. Gram altının son dönem hareketlerine odaklandığımızda grafikte görülen yeşil yatay kanalın oluştuğundan bahsedebiliriz. Bu kanalın destek ve direnç seviyeleri ikişer kez test edilmiş durumda.

Bu nedenle kanal genişliği olası kırılımda, kırılım yönünde yeni hedefin uzaklığını belirleyecektir. Yaklaşık 60 TL olan bu bandın genişliği olası bir kırılımda gram altının aşağı ya da yukarı yönde 60 TL’lik bir marj açmasını sağlayabilir. Şu an için geçerli olan yapı yatay kanal haline geldiği için ancak kanal kırılımında yeni hareketin momentumu ve hedefi konusunda detaylı inceleme yapabiliriz.

Darphane Altın Sertifikası

Altın yatırımcıları için Darphane Altın Sertifikasının tekrar uygun makas aralıklarına ulaştığını görüyoruz. Daha önce gram altın fiyatı ile arasındaki makas farkı 400 TL’ye kadar ulaşan Altın Sertifikasının makas farkı -47 TL’ye kadar düştü. Darphane Altın sertifikası karşılığında fiziki teslim alma hakkı olması nedeniyle, gram altından ucuz fiyatlanmasını bir anomali olarak görüyorum.

Darphane Altın Sertifikasının günlük hareketlerine baktığımda ise bir flama yapısının oluştuğunu gözlemliyorum. 24,70 TL üzerinde işlerlik kazanması beklenebilecek bu yapıyı gram altın ile birlikte yakından takip edeceğiz.

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X