Altında 2280 USD destek seviyesinin önemi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında 2280 USD destek seviyesinin önemi
Osman Bayrak
12.06.2024 10:17

Geçtiğimiz haftayı sert bir geri çekilme ile kapatan ons altın haftanın ilk günlerini kısmi toparlanma ile tamamladı. Henüz net bir dönüş momentumu yaşanmayan ons altında yükselişin devamı için ise 2280 USD desteğinin korunuyor olması kritik öneme sahip olacak.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın, geçtiğimiz hafta cuma günü yaşanan düşüşten sonra toparlanma emareleri gösteriyor. Cuma günü oluşan kırmızı mum o denli sert bir mum olmuştu ki, ons altın içinde bulunduğu yükselen kanaldan düşmüştü. Bu sert geri çekilme sonrası yükseliş denemeleri sergileyen ons altın yukarıdaki grafikte de görebileceğiniz gibi henüz yükselen kanal direncini (İçinden düştüğü kanalın destek seviyesini) yukarı yönlü kırabilmiş değil. Bu direnç seviyesi aynı zamanda geçtiğimiz hafta içi görülen mumların da dip seviyesi olması nedeniyle lokal bir direnç görevi görüyor. Bu hafta sonuna kadar yükselen kanal direncinin geçilememesi halinde yeşil yatay çizgi ile gösterdiğim 2280 USD desteği büyük önem kazanmış olacak.

Ons altın hareketini yükselen kanallardan bağımsız düşündüğümüz zaman, tepede oluşan yapı OBO’yu anımsatıyor. Omuz Baş Omuz formasyonu olarak bilinen yapı, uzun yükseliş trendleri sonrasında yeni zirvelerin oluşamaması nedeniyle meydana geliyor. Yani fiyat yükseliş trendlerin en önemli özelliği olan yeni yüksek tepeye ulaşamıyor fakat ons altında oluşan bu yapıya OBO demek için şu an erken bir fazdayız çünkü oluşan yapının sağ omuz yapısı ani bir düşüş ile oluştu. Ayrıca, henüz OBO’nun boyun çizgisi aşağı yönde geçilmediği için fiyatı hala içinde bulunduğu yükselen kanal yönünde izlemeye devam ediyoruz.

İşte tam olarak burada 2280 USD desteğinin önemi gün geçtikçe artıyor. Bu sebeple fiyat kendisini bir üst kanala taşıyamadığı sürece 2280 USD’ye doğru bir hareket riski her zaman masada olacaktır. Burada önemli olan fiyatın ısrarla üzerinde kalmaya çalıştığı bir desteği aşağı kesecek olma riskidir. Eğer bu risk meydana gelirse nisan ayı başından beri üzerinde kalmaya çalışılan destek ilk kez kırılmış olur ve korkarım ki bu kez düşüş hızlı bir şekilde meydana gelebilir. Bu tarz teknik yapılarda kritik desteklerin kırılması olası yeni pozisyonların açılmasını da tetikleyebileceği için aynı yöndeki hareketin momentumu da bir anda yükselebilir. Tüm bu nedenlerle de 2280 USD desteğinin korunması ons altının kısa-orta vadeli yükseliş ihtimali için koruyucu niteliktedir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Son dönemde dolar/TL’de sakin bir seyrin hakim olması nedeniyle gram altın grafiği ons altın grafiği ile eşlenik durumdadır. Ons altına benzer şekilde gram altının da kritik destek seviyesi 2380 TL’den geçmektedir. Bu seviyenin aşağı kırılması halinde ilk hedef 2310 TL, ikinci hedef 2220 TL olabilir. Olası ikinci hedefin gündeme gelmesi ise gram altının içinde bulunduğu yükselen kanalın da kırılması anlamına gelecektir ki bu durumda kısa-orta vadeli yükseliş senaryoları bir süreliğine de olsa rafa kalkabilir.

İLGİLİ HABER Altında Fed bekleyişi: Yabancı bankaların altın fiyatlarına yönelik son tahminleri Haftaya yükselişle başlayan altın fiyatları yarın açıklanacak Fed’in kritik faiz kararı öncesinde temkinli bir seyir izliyor. Peki, yabancı bankalar altında ne bekliyor? İşte detaylar..

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

REKLAMI KAPAT X