Altında alçalan tepelere dikkat

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında alçalan tepelere dikkat
Osman Bayrak
01.07.2024 08:08

Ons altın önemli destek seviyenin üzerinde olsa da grafikte oluşan alçalan tepeler son dönemde yatırımcıları tedirgin etmeye başladı.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın için büyük önem atfettiğim destek seviyesi olan 2280 USD seviyesi halen korunmaktadır. Buna göre ons altın geçtiğimiz hafta sonuna doğru bir tepki yükselişi denemesi yapsa da cuma günü gelen doji ile bir önceki zirve seviyeyi aşamamıştı.

Bu hareket ile yatırımcıların akıllarına farklı bir soru daha gelmiş oldu: “Acaba ons altın artık grafikteki mavi alçalan kanal içinde mi hareket ediyor?”

Bu sorunun ortaya çıkmasına neden olan temel olay ise desteklerden ziyade direnç seviyelerin oluşumudur çünkü 2450 USD zirvesinden itibaren ons altın 4 alçalan tepe oluşumuna imza atmıştı. Ons altına gelen talepler ise maalesef bir önceki zirvenin geçilmesini sağlayacak kadar güçlü olamıyordu. Yaşanan her yükseliş hareketi de hemen akabinde gelen yoğun satışlar ile frenleniyordu. Bu nedenle de eğer bu hafta başında da ons altın 2350 USD seviyesini aşamazsa ons altın grafiğini aşağıdaki şekilde okumaya başlayacağız.

Şu an yukarıdaki grafikte 2280 USD’den geçen ana destek geçerliliğini korumaktadır. Bir taraftan da 2450 USD seviyesinden gelen ve 4 kez birbirini geçemeyen zirve denemesine imza atan bir alçalan kanal hareketi söz konusu. Son olarak eğer yatay bölgede uzunca bir süre vakit geçirmezse 2280 USD seviyesine yaklaşılan her denemede bir OBO riski masada olacaktır.

Bu grafikteki ons altının en temel özelliği talebin zayıf seyretmesidir. Her yükseliş denemesinin satışla karşılanması ve yeni yükseğin yapılamaması bu zayıflığı gösteren en temel belirtidir. Bu açıdan bakılınca da 2280 USD desteğinin önemi bir kez daha artmaktadır. Bu haftanın veri yoğun bir hafta olmasını da dikkate alırsak, ons altın aleyhine gelebilecek bir veri ile tetiklenebilecek yeni satışlar destek seviyeyi riske sokabilir.

Teknik anlamda konuşursak eğer, 2280 USD seviyesinin kırılması halinde ons altın cephesinde 170 USD civarında bir derinliğin masaya gelme ihtimali artabilir. Tabi ki bu kadar büyük bir derinlik görülmeyebilir ve ara desteklerden de bir dönüş olabilir. Bu nedenle olası desteklerin gücünü bu ihtimal ortaya çıkarsa daha yakından analiz edeceğiz.

Diğer taraftan bu ihtimalin ortadan kalkması için ons altının süratle 2370 USD seviyesi üzerine çıkması ve orada kalıcılık sergilemesi gerekmektedir. Muhtemeldir ki bu güçte bir hareket ancak bir haber etkisi ile gerçekleşebilir. Bu nedenle veri açıklama günlerindeki hareketlere azami dikkat edilmesi gereken bir haftada olduğumuzu düşünüyorum.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram altın içinde bulunduğu hareketi yatay alanda devam ettirmektedir. Yatay kanal ile yükselen kanal kesişimine dek hareket alanı bulunan gram altının en güçlü desteği 2375 TL’den, direnci ise 2535 TL’den geçmektedir. 160 TL’lik bir bantta hareket eden gram altın ara destek ve dirençleri de muhafaza etmekle birlikte kanal dışına çıkması halinde 160 TL’lik bir marj açma ihtimalini bünyesinde barındırmaktadır.

REKLAMI KAPAT X