Kritik direnç seviyelerini kıran ons altın geçtiğimiz hafta ve bu hafta yatırımcılarına bayram havası yaşatıyor. Peki, yaşanan bu son yükselişin ortasında göstergeler ne anlatıyor? İşte detaylar..
Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini sırası ile MACD, RSI ve DMI göstergeleri ile göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Kritik gördüğüm 2 ayrı direnç olan 2450 USD ve 2480 USD kırıldıktan sonra ons altın kendisini çok rahat bir şekilde yeşil yükselen kanal içinde yukarı yönlü atağa kaldırabildi. Tüm zamanların en yüksek değeri (ATH) aşıldıktan sonra maliyetlenme bölgesi de kalmadığı için hareketin daha rahat olması ise normal karşılanmalıdır.
Öte yandan bir yatırım aracı ATH seviyesinin üzerinde dahi alıcı bulabiliyorsa, hala bir talep varsa ve fiyat yukarı gidiyorsa, fiyatın tam olarak bu aşamada söylemeye çalıştığını doğru anlamak gerekiyor.
Biz de talep hala arzdan fazla olduğu için fiyatı yükselen ve yükselen fiyattan hala alıcı bulabilen bir altın ile karşı karşıyayız. Bu nedenle yukarıdaki grafikte aylardır belirttiğim yeşil yükselen kanal bölgesinin sınırlarına dikkat ederek altın fiyatlarını takip etmeliyiz.
Yazımın başlığında belirttiğim gibi altın fiyatının yükseldiği bu dönemde göstergelerin ne anlatmaya çalıştığını inceleyeceğiz. Göstergelere analizlerimde çok sıklıkla yer vermiyorum ama dönem dönem göz atıyorum. Fiyat yükselirken oluşabilecek olası negatif uyumsuzlukları ya da tam tersi fiyat düşerken oluşabilecek olası pozitif uyumsuzlukları yakalayabilmek adına gösterge analizini önemli görüyorum. Şimdi sırası ile MACD, RSI ve DMI göstergelerini ons altın için inceleyelim.
- MACD göstergesi ons altının yılbaşından beri yaşanan hareketine bire bir katılıyor. Günlük grafiklerde herhangi bir olumsuzluk ise oluşmadı. Şimdi de ons altının bu son yükselişine 2430 USD’den başlayan yükselişe pozitif sinyal üreterek destek veriyor. Önceki zirvesini aşmaya aday görünen MACD göstergesinin olası saatlik periyotta oluşturabileceği bir sat sinyali ilk yükseliş zayıflığı belirtisi olabilir.
- RSI göstergesi kendi alçalan trendini bu son yükseliş ile yukarı kırdı ve ons altın yükselişine ayak uydurdu. Bugün itibarıyla 66 seviyesinde bulunan RSI göstergesi aşırı alım seviyesi olan 70 seviyesinin hemen altında fiyatlanıyor. Olası 70 seviyesinin üzerine doğru görülebilecek bir tırmanma hareketin de sertleşmesine neden olabilir.
- Son olarak DMI göstergesine özel bir önem verdiğimi belirtmek istiyorum. Yükselen kanalımızın dibi olan 1992 USD seviyesinden itibaren al pozisyonunda olan DMI göstergesi ons altının 2280-2450 seviyeleri arasında yataya sardığı dönemde dahi sarmal yaparak henüz yönden bir dönüş olmadığı sinyalini vermişti. Yükselişin yeniden başlaması ile yeniden net bir sinyal üreten DMI hala al pozisyonunu muhafaza ediyor. Fiyat üzerine çizdiğimiz teknik senaryoları DMI gibi kuvvetli göstergeler ile sınayıp fiyat hareketine teyit aldıktan sonra fiyatın sergilediği harekete katılmak ise bize oldukça kolaylık sağlıyor.
Gram altın
Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.
Kaynak: Tradingview
Gram altın ons altın hareketine paralel şekilde yükselişini sürdürmektedir. Mavi yükselen kanalın direncini yukarı kırdıktan sonra hareket ATH seviyesi baz alınarak genişletilmiş direnç çizgisine doğru devam etmektedir. Olası geri çekilmelerde mavi kanalın artık destek konumunda olan 2700 TL desteği kırılmadıkça hareketin sağlıklı bir şekilde devamı teknik açıdan beklenebilir.