1930 USD seviyesinde zirve yapan ons altın geçtiğimiz 2 günü kırmızı mumlarla kapattı. Uzun soluklu bir yükseliş hareketinden sonra görülen kırmızı mumlar ise akıllara bir düzeltme yaşanıp yaşanmayacağı sorusunu getirdi.
Ons altın geçtiğimiz haftayı son derece kuvvetli bir şekilde kapatmayı başarmıştı. 2070 USD seviyesinden alınan fibonacci seviyelerine göre son düşüşün fibo 0,618 çizgisi olan 1897 USD seviyesi de hafta kapanışı itibariyle aşılmış oldu. Fakat bu hafta ons altında görülen zayıflama akıllara hemen bir düzeltme ihtimalini getirmiş oldu. Öncelikle bu soruya cevap vermek teknik anlamda şu an için çok erken. Her ne kadar fibo 0,618 seviyesinden bir düzeltme olması bekleniyor olsa da ons altın hareketinin momentumu o kadar yüksek ki düzeltmenin başladığını anlamamız için birkaç faktörün oluşması gerekir. Bu nedenle olası düzeltmeye dair olasılıkları ve koşulları aşağıda maddeler halinde özetlemeye çalışacağım.
Ons altında pazartesi günü görülen kırmızı mum geçtiğimiz hafta perşembe ve cuma günlerinde görülen kuvvetli yeşil mumlara göre çok daha zayıf oldu. Dün görülen kırmızı mum da benzer şekilde dar gövdeli ve volatilitesi düşük bir mum olarak gerçekleşti. Eğer bu mumlardan herhangi biri cuma günü oluşan yeşil mumu yutacak kadar kırmızı gövdeli bir mum olsaydı düzeltme ihtimalinin yüksekliğinden bahsedebilirdik.
Ons altın hâlihazırda yükselen bir kanal içinde hareket etmektedir. Kanalın destek bölgesi bugün itibariyle 1865 USD’den geçmektedir. Yani, fiyat bu seviye üzerinde kaldıkça derinlemesine bir düzeltmeden bahsetmek çok da doğru değildir. Ayrıca EMA (13) de 1870 USD bölgesinde olduğu için ons altın fiyatının olası düşüşlerde 1865-1875 USD bölgesinde dengelenmesini bekleyebiliriz.
Göstergeleri incelediğimizde RSI göstergesinin 4 saatlik grafiklerde negatif uyumsuzluk içinde olduğundan bahsedebiliriz. Fakat oluşan negatif uyumsuzluklar doğrudan bir satış nedeni değildir. Bu tespitimizi DMI göstergesi de desteklemektedir. DMI göstergesini de 4 saatlik bantta incelediğimizde henüz DI-‘nin DI+ üzerine çıkmadığını görüyoruz.
Özet olarak ons altında yükselen kanalın alt bandına kadar görülebilecek yaklaşık %2,5’lik bir düşüşü düzeltme olarak algılamazsak, daha derin bir düzeltmenin başlaması için özellikle 1860 USD altında en az 2 günlük kapanış alınması gerekecektir.
Yukarıdaki bakış açımızı destekleyecek bir diğer gelişme de altın/gümüş rasyosunda yaşanmaktadır. Bu rasyoda görülecek düşüşler değerli metallere yükseliş olarak yansımaktadır. Fakat altın/gümüş rasyosu dün kuvvetli bir yükseliş kaydederek 79 seviyesine dek yükseldi. Burada önemli olan detay ise altın/gümüş rasyosunun düşen kanalın direnç seviyesini yukarı kırmayı başarmış olmasıdır. Bu nedenle rasyoda görülebilecek yukarı yönlü hareketler (gümüşün altından daha fazla düşmesi durumu) ons altına da satış getirecektir.
Son olarak ons altın için yaptığımız analizin gram altına olabilecek etkilerini inceleyelim. Ons altında yaşanabilecek geri çekilmelerde gram altın için ilk destek 1147 TL seviyesinde, ikinci destek ise 1130 TL seviyesinde yer almaktadır. Eğer olası bir geri çekilme gündeme gelirse gram altının içinde bulunduğu yükselen kanal desteğinin zamansallık ilkesi gereği destek bölgesi 1120 TL seviyesi olacaktır. Bu nedenle 1120 TL ve altında gerçekleşebilecek bir fiyatlamada önemli bir düzeltmenin varlığından bahsedebilir, aksi tüm koşullarda yükseliş hareketinin devamını bekleyebiliriz.