Geçtiğimiz hafta, son derece olumsuz bir tablo sergileyip geri çekilen ons altına gelen kuvvetli talep ile ons altın 1725 USD seviyesinin üzerine sert bir atak gerçekleştirdi.
Ons altındaki genel yükseliş hareketi gram altını 1.030 TL seviyesine kadar taşıdı. Altın böylelikle yatırımcısının yüzünü ziyadesiyle güldürdü.
Ons altın
Kaynak: Tradingview
Yukarıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini RSI ile birlikte göstermektedir. Analizlerimi yakından takip edenler için içinde bulunduğumuz durumu pazartesi günkü yazımda üçüncü ihtimal olarak belirtmiştim.
Ons altın eylül ayını kritik 1680 USD altında kapatmasına rağmen ekim ayının ilk iş gününden itibaren çok kuvvetli bir yükseliş trendine imza attı. Yukarıda görülebileceği üzere sıralı dirençlerin hepsini kuvvetli şekilde kırdı.
RSI göstergesinin de kendi trendini yukarı kırması ile birlikte hareketin kuvveti bir kez daha arttı. Bu hareket sayesinde ons altının 1680 USD seviyesi altına sarkarak gösterdiği zayıflık, bir “ayı tuzağı” olarak kayda geçmiş oldu.
Ons altın fiyatındaki yükselişi neye borçluyuz?
Aslında bu yükselişe neden olan pek çok faktör var. Bunların en önemlilerinden ikisi Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) merkez bankalarına seslenerek daha fazla faiz artırmamalarını istemeleri oldu. Her iki kurumun da ortak kaygısı yükselen faiz oranlarının ekonomileri derin bir resesyona sokma endişesi olarak belirtildi.
Hatta, BM Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın açıkladığı raporda resesyon yaratmadan daha yüksek faiz oranlarıyla fiyatları aşağı çekmenin adeta “ihtiyatsız bir kumar” olduğunu ifade edildi. İki önemli kurumdan peş peşe gelen bu açıklamalar ile riskli varlıklara olan talep bir anda arttı. Borsa endeksleri ve değerli metaller ciddi bir tepki yükselişi kaydetti.
Fakat bu noktada yine ihtiyatlı olmayı fayda görüyorum. Her ne kadar iki önemli kurum kaygılarını ifade etseler de yükselen enflasyon gibi bir gerçek hala masadaki yerini korumaktadır ve merkez bankalarının hala en büyük mücadelesi yükselen enflasyonu faiz silahı ile dizginlemektir.
Merkez bankalarından gelecek şahin açıklamalar ve faiz artışları bu olumlu havanın bir anda geri dönmesine neden olabilir.
Gram Altın
Kaynak: Tradingview
Yukarıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini RSI göstergesi ile birlikte sunmaktadır. Gram altının son hareketlerinde takip ettiğimiz trendler son derece sağlıklı bir şekilde çalıştı.
Gram altının 1040 TL’den başlattığı düşen hareketi bir düşen kanal hareketine dönüşmüştü. Zamansallık ilkesi gereği düşen kanalın dip bölgesi bize 965 TL’yi dönüş bölgesi olarak işaret etmekteydi ki gram altın 960 TL’yi görerek yönünü yukarı çevirdi.
Düşen kanal hareketi içinde oluşan yeni düşen trendin direnci 978 TL’de, düşen kanal bandının direnci 1000 TL’de kırıldı. Hareketin kuvveti nedeniyle gram altın hızla ana direnç bölgesi olan 1040 TL’ye yaklaştı. Kısa zamanda yüzde 7 gibi son derece önemli bir getiriye imza atan gram altın için en önemli hedef hala 1040 TL olarak masadaki yerini korumaktadır.
İçinde bulunduğumuz hareket gücünü koruyup, gram altın fiyatı 1040 TL üzerinde kalıcılaşabilirse daha önce içinde bulunduğu yükseliş kanalına girmiş olacaktır. Bu nedenle oluşacak fiyat hareketlerini bu gözle izlemeye devam edeceğiz.
Eylemsizlik kanununa göre duran cisimler durmaya, hareket eden cisimler hareketlerini devam ettirmeye meyillidir. Bu nedenle ons altın ve gram altında oluşabilecek bir momentum, grafiklerde yeni yapıların oluşmasını sağlayabilecek güçtedir. Oluşacak hareketleri temel anlamda anlarken, fiyatın izlediği patikayı da yukarıdaki grafikleri güncelleyerek izlemeye devam edeceğiz.