Altında ikili tepe ihtimali ne zaman masaya gelir?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında ikili tepe ihtimali ne zaman masaya gelir?
Osman Bayrak
03.06.2024 07:56

Geçtiğimiz haftanın son gününü önemli bir geri çekilme ile kapatan ons altında yatırımcılar, yeni haftada ikili tepe olasılığının var olup olmadığını yakından takip edecek.

İkili tepe formasyonu, düşüş yönlü hareketi işaret eden ve fiyatın bir önceki zirveyi bir kez daha test etmesinin ardından boyun çizgisini aşağı kırması ile ortaya çıkan bir formasyondur. Bu formasyonda boyun çizgisinin kırılmasıyla birlikte boyun çizgisi ve tepe seviyesi arasındaki mesafe kadar bir düşüş yaşanması beklenir.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın hareketinin büyük resmine baktığımızda iki yükselen kanal görmekteyiz. Ons altın içinden çıktığı kanalı yukarı kırdıktan sonra kısa süre içinde kanal boyu kadar bir yükselişe imza atmıştı. Son dönemde dikkatleri çeken konu ons altının iki yükseliş denemesinde de yükselen kanal direncinden geri dönmesi olmuştu. Bu zirve seviyeler ise yaklaşık olarak 2430 USD ile 2450 USD bölgesinden geçmekteydi. Bu bölge bir taraftan yükselen kanalın direncini işaret ederken, diğer taraftan akıllara önemli bir teknik yapının ihtimalini getirmişti. Bu teknik yapı ise yukarıda kısaca açıklamaya çalıştığım “ikili tepe formasyonu”dur.

Her ne kadar yukarıdaki grafikte aşılamamış bir zirve bölge iki kez test edilmiş olsa da yaşanan harekete şu an ikili tepe demek için çok erken olur çünkü ons altın fiyatı hâlihazırda yükselen kanal içinde hareketine devam etmektedir. Bu kanal içinde kanal direnci birden çok kez test edilebilir ve kırılamayabilir eğer fiyat kanal içinde kalacak şekilde salınıyor ise destek ve dirençler arasında görülen git-geller normal karşılanmalıdır. Peki, ikili tepe formasyon ihtimali ne zaman masaya gelebilir?

Bu soruya cevap verebilmek için yukarıdaki yapıya daha yakından bakmak gerekecektir.

Kaynak: Tradingview

Eğer fiyatın hareketini yükselen kanallar içinde izlemez ve harekete daha yakından bakarsak, ons altının 2280 USD seviyesini destek yaptığını görebiliriz. Bu seviye üzerinde tutunan ons altın iki kez 2430 USD - 2450 USD bölgesini test etmiştir. Olası bir ikili tepe formasyonunun çalışması için ons altının muhakkak 2280 USD seviyesini aşağı yönlü kırması ve 2280 USD altında kalıcılık göstermesi gerekmektedir. Bu şartlar yerine gelirse artık ikili tepe yapısının tetiklendiğinden bahsedebiliriz eğer bu tetikleme yaşanır ise ons altın için 2125 USD seviyesi nihai hedef haline gelebilir. Bu seviyenin aynı zamanda sizlerle paylaştığım ilk grafikte yer alan mavi yükselen kanalın da destek seviyesi olduğunu hatırlatmak isterim. Teknik anlamda iki yapının üst üste gelmesi olası bir 2280 USD kırılımını çok önemli hale getirmektedir.

Ons altının zayıf bir seyir izlediği bu günlerde bu ihtimaller akıllara gelse de yukarıda sizlerle paylaştığım koşullar net bir şekilde meydana gelmeden bu ihtimalleri baz alarak kurgulanan stratejiler maalesef başarılı olamayacaktır. Burada fiyat hareketini yaşanmadan tahmin etmeye çalışmak ile yazı tura atmak arasında (yükselecek ya da düşecek) bir fark görmüyorum.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İLGİLİ HABER Altın ve gümüşte yükseliş devam eder mi? Uzmanlar, geçtiğimiz hafta yaşadıkları düşüşe rağmen rekor seviyelere yakın kalmayı sürdüren altın ve gümüş fiyatlarının önümüzdeki 1 yıl içinde güçlenmeye devam edeceğini öngördü.
REKLAMI KAPAT X