Altında yaşanan güç kaybının şifreleri

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altında yaşanan güç kaybının şifreleri
Osman Bayrak
29.04.2024 08:29

Geçtiğimiz haftaya ciddi bir düşüşle başlayan ons altın tarafında hafta sonuna doğru görülen toparlanma çabaları maalesef sınırlı kaldı. Bu nedenle bu yazıda ons altında dikkat çekici hale gelen güç kaybının şifrelerine odaklanacağız.

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini RSI göstergesi ile göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Sizlerle paylaştığım grafiklerde göstergeleri çok sıklıkla kullanmıyorum. Göstergelerin kaynağının fiyatın kendisi olması sebebiyle çoğu zaman fiyatın bize ne anlatmaya çalıştığına odaklanmaya çalışıyorum fakat özellikle dip ve tepe bölgelerde göstergelerden de farklı bakış açıları kazanmak için yararlanıyorum. Yukarıdaki grafikte RSI göstergesini kullanmamın altında da bu yatıyor.

Ons altın için kullandığım teknik grafik temelde 2 yükselen kanal (Mavi ve yeşil renkte gösterilen) ve bu kanallar arasındaki hareketin sınırlarını belirleyen 1 yükselen kanaldan oluşmaktadır. Ons altın fiyatı yeşil yükselen kanalın zirvesine ulaştığında her ne kadar kanal dışına doğru “peak” diye tabir ettiğimiz hareketler sergilese de kanal dışında kalıcı olmayı başaramadı.

2400 USD seviyesi etrafında ikinci kez yükselen kanal direncini test ettiği sırada RSI göstergesi dikkatimi çekmişti. İlk 2400 USD denemesinde 72 seviyesinde bulunan RSI, ikinci 2400 USD denemesinde ancak 61 seviyesine dek yükselebilmişti. Klasik teknik analiz kuramlarına göre bu durum çok iyi bir “negatif uyumsuzluk” örneği olup, bu durum aynı zamanda bir düşüşün de habercisiydi. Bu nedenle de sizlerle trend takibi için bir strateji paylaşmıştım.

Yukarıdaki bilgiler ışığında kırmızı yükselen trendin alt bölgesine kadar gerileyen ons altının hareketini artık yeşil kanal içinde değerlendirmemiz daha doğru olacaktır. Ons altın, her ne kadar geçtiğimiz hafta sonuna doğru bir yükseliş kalıbı oluşturmaya çalışsa da net bir yükseliş hareketi göremedik. Klasik trend kuramlarına göre eğer fiyat bir önceki denemede oluşturduğu lokal zirveyi yukarı yöne kıramazsa güç kabına devam eder. Bu nedenle de ons altın için bu hafta 2360 USD seviyesi çok önemli hale gelmiş durumdadır. Bu seviye üzerinde bir kalıcılaşma görülürse eğer ons altının hedefi 2420 USD olacaktır. Bu zirvenin kırılması halinde ise 2470 USD ikinci hedef olarak takibimizde olacaktır fakat 2360 USD seviyesinin yukarı yönde kırılamadığı durumda, yeşil yükselen kanalın destek seviyesi olan 2260 USD seviyesi ilk destek bölgesi olarak takibimizde olacaktır.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

Dolar/TL fiyatlarının kısmen sakin olmasından ötürü gram altın da temel olarak ons altın hareketlerinden etkilenmektedir. Yukarıdaki grafikte gram altının içinde bulunduğu mavi yükselen kanala işaret etmiş, bu kanalın kırılması halinde düşüşlerin derinleşebileceğinden bahsetmiştim. Bu kırılma geldikten sonra gram altın fiyatı dikkat ederseniz kırmızı yükselen kanalın destek seviyesine takılarak bu seviyeyi yukarı yönde geçemedi. Henüz tam oluşmamakla birlikte bir OBO ihtimali de belirginleşmeye başladı.

Henüz bunun için erken olsa da eğer gram altın 2400 TL seviyesini aşağı kırarsa 110 TL’lik bir düşüş derinliği grafikte yerini alabilir. Burada özellikle “düşüş derinliği” tabirini kullanıyorum çünkü oluşan her teknik formasyon illa hedefine gitmek zorunda değil. Biz bu aşamada teknik olarak ihtimal dâhilindeki hedefi göz önüne alarak yaşanacak harekete odaklanalım ki bir çıpalama etkisi ile yaşanan gerçek fiyat hareketlerinin anlatmaya çalıştığı mesajı kaçırmayalım.

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

REKLAMI KAPAT X