Altın fiyatlarında geçtiğimiz haftadan beri takip ettiğimiz daralan üçgen bölge içindeki hareket devam ediyor. Yılın son günlerine denk gelen kırılımın hangi yöne gerçekleşeceği ise merak konusu olmayı sürdürüyor.
Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini gösteriyor.
Kaynak: Tradingview
Ons altın için işaret ettiğim sıkışma alanı, yılın son günlerine girdiğimiz bu saatler itibarıyla hala devam ediyor. Aşağıda yeşil yükselen kanalın destek seviyesi ve yukarıda zirve seviyeden gelen mavi alçalan trend arasına sıkışan ons altın, kendisine yeni bir yön arıyor.
Geçtiğimiz hafta ortasında mavi alçalan trend üzerine atmayı başaran ons altın, aynı gücü alçalan trend üzerinde sergileyemedi. Özellikle 2640 USD seviyesine yaklaştığı dakikalarda oluşan mumlar güçlü yeşil görünse de devamında gelen kırmızı dojiler alım iştahının azaldığına işaret etti. Haftanın son günü gelen satışlarla mavi alçalan trend altına inen ons altın tekrar daralan üçgen alan içinde haftayı kapatmış oldu.
Yukarıdaki grafikte teknik disipline sahip bir yatırımcının asla ama asla yön tahmininde bulunmaması gerekir. Bu tarz bir tahmin fiyatın hangi yöne, ne şiddette gideceğine dair müneccimlik olur ki bu hareket tarzının teknik disiplinle açıklanacak en ufak bir yanı yoktur.
Bu nedenle “altın kesin destekleri kırar” ya da “altın kesin kanal desteğinden yukarı döner” gibi yorumlara lütfen kulak asmayın. Özetle, piyasa hele de 2 trilyon dolar büyüklüğündeki altın piyasası tahmin edilemez. Bu altın kuralı aklımızdan çıkarmayalım.
Yukarıdaki grafiğe teknik disiplin açısından baktığımda, 2 detay dikkatimi çekiyor:
Ons altının her yükseliş denemesi bir önceki zirvenin baskısı altında kalıyor. Dikkat ederseniz en son yaşanan 2700 USD yükseliş atağı, kendisinden önceki zirve seviye olması nedeniyle 2700 USD seviyesinde kaldı. Arından geçtiğimiz hafta gelen yükseliş atağı da 2640 USD seviyesinde sonlandı. Buradan hareketle şunu söyleyebiliriz ki ons altın içinde bulunduğu düşen hareket yapısını ihlal etmeden tepki yükselişleri yapıyor, yükselişler kendisinden önce yaşanan lokal zirveleri aşamıyor. Bu seviyeler etrafında güçlü olmasını beklediğimiz alıcılar da satıcılara yeniliyor. Satış baskısı artınca da ons altın tekrar daralan üçgen bölgeye geri dönüyor.
Diğer dikkat çekici detay ise ons altının göstergelerinde yatmaktadır. Özellikle 4 saatlik grafikte MACD göstergesi yeni yüksekler yapamıyor, yükseliş denemeleri sonrası sat sinyali daha düşük seviyelerde oluşuyor. Bu durum günlük grafikte çok daha net bir şekilde görülüyor. Bu vesile ile göstergelerin iyiden iyiye soğuduğundan bahsedebiliriz. Bu nedenle yukarıda bahsettiğim destek seviyelere lütfen daha fazla dikkat edin çünkü desteklerin korunamaması düşüş baskısını artırabilir.
Olası direnç kırılımı halinde ise alıcıların ne denli istekli ve güçlü olacağını takip edeceğiz. Fiyatın direnç üzerinde ne denli güçlü kalacağı en büyük gösterge olacaktır (Burada özellikle daha dar zaman dilimlerinde görülebilecek yeşil marubozu tarzı mumların görülmesi, yükseliş iştahının sinyali olabilir).
Bu yazı aracılığıyla 2024 yılının son altın analizini sizlerle paylaşmış oluyorum. Tüm okurlarıma mutlu, huzurlu, bol kazançlı bir yeni yıl diliyorum. Tüm güzellikler sizlerle olsun.