Dün küresel piyasalarda ciddi bir haber akışı olmamasına rağmen, ons altın fiyatlarında önemli bir volatilitenin yaşandığına şahit olduk.
Teknik analizde takip ettiğimiz sınırlarda belirgin bir kalıcılaşma görmeden ons altın için yön tayininde bulunmak gün geçtikçe zorlaşmaktadır.
Ons Altın
Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.
Yukarıdaki teknik grafiği ilk kez geçtiğimiz hafta sizlerle paylaşmıştım. Belirsizliğin yüksek olduğu zamanlarda yaptığım analizleri güncellemeyi tercih ediyorum. Çünkü yaşanan her hareket sonrası bakış açısını değiştirmek kafa karışıklığı yaratmaktan, yanlış yatırım kararları almaktan öteye gitmemektedir. Yukarıdaki grafikte gördüğünüz gibi ons altın iki ana paralel kanal arasında hareketine devam etmektedir. Yükselen kırmızı kanaldan mavi düşen kanal ile düşmeye başlayan ons altının kısa vadeli hareketini bir düşüş hareketi olarak görmeliyiz. Her ne kadar temel anlamda yükselişini destekleyecek gelişmeler yaşansa da kısa vadeli bir düzeltme hareketi devam etmektedir. Sizlere daha önce ifade ettiğim bir seviye olan 2010 USD seviyesi geçtiğimiz hafta test edilmesine rağmen üzerinde kalıcı olunamadı. Yukarıdaki grafikten bu seviyeye dikkat ederseniz mavi düşen trendin yukarı kırılarak kırmızı yükselen trendin içine tekrar girmek için bir fırsat olabilecekken fiyat bu fırsata bir şans vermedi.
Benzer bir hareket de dün gerçekleşti. Veri açısından zengin olmayan bir günde kuvvetli bir yeşil mum mavi düşen trend üzerinde kapatmayı başarırken arkasından gelen mum aynı sertlikte geri çekildi. Bu nedenle yukarıdaki grafikte belirttiğim dirençler üzerinde en az günlük kapanışlar olmadan yeni bir trendden bahsetmek son derece güç olmaktadır.
Ons altının içinde bulunduğu düşen kanalın destek bölgesi 1960 USD’den, direnç bölgesi ise 2000 USD’den geçmektedir. Bu seviyeler dışında bir kalıcılaşma olmadan aynı yönde bir hareketin başlamasından bahsetmek doğru olmayacaktır. Eğer ons altın fiyatı aynı zamanda bir psikolojik direnç olan 2000 USD üzerinde kapanış almayı başarabilirse (ki burada günlük kapanıştan bahsediyorum) yeniden bir yükseliş hareketinin başlaması için 2020 USD seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkacaktır. Bu seviyenin kırılması muhakkak ki önemli bir haber/gelişme desteğiyle mümkün olabilir. Aksi halde olası yukarı hareketlerde bu seviye üzerinde bir kalıcılık görülmesi teknik anlamda zor görünmektedir.
Gram Altın
Ons altında net bir yön olmadan yaşanan hareketler, gram altında oluşan OBO ihtimalini ortadan kaldırarak gram altının 1230-1255 TL arasından yatay bir bant içinde hareket etmesine neden oldu. Gram altının önemli bir yükseliş sonrasında konsolide olmaya başladığı bu yatay bandın destek ya da direnç seviyesi hangisi önce kırılırsa kırıldığı yöne doğru en az 25 TL’lik bir hareket başlatabilir. Kısa vadeli yatırımcılar için yaklaşık % 2’ye denk gelen güzel bir marj oluşturabileceği için yakından takip edilmesi gerekir.
FED Toplantısı ve Faiz Kararı
Bu haftanın en önemli olayı muhakkak ki Çarşamba günü açıklanacak olan Federal Fon Hedef Oranı ve düzenlenecek olan FOMC Basın Toplantısı olacaktır. Piyasa FED’in 0.25 puanlık bir faiz artışına gitmesini beklemektedir. Fakat önemli olan faiz kararından çok basın toplantısında gelecek açıklamalardır. Piyasadaki hakim kanı bu faiz artışı ile faiz konusunda zirve seviyenin görülmüş olmasıdır. Fakat FED Başkanı gelecek verilere göre faiz artırım ihtimalini güçlü şekilde masada olduğundan bahsederse altın fiyatlarında güçlü bir geri çekilme yaşanabilir. Fakat aksi yönde genel faiz seviyesinde zirve seviyenin görüldüğünden bahsedilirse de güçlü bir altın ile karşılaşma ihtimalimiz ortaya çıkacaktır. Her iki ihtimalde de yukarı paylaştığım grafiğe göre fiyat hareketlerinin yönü hakkında yorum yapmak yararlı olacaktır.