Ons altının içinde bulunduğu yükselen kanalın direncini test etmesi ile birlikte akıllara gelen ilk soru da bu kanal hareketinin devam edip etmeyeceği olmaktadır. Dilerseniz bu soruya birlikte cevap arayalım.
Ons altın yükselişi sırasında sizlerle aşağıdaki grafiği paylaşıp bu yönde bir ihtimalin belirdiğinden bahsetmiştim.
Kaynak: Tradingview
Ons altın için son derece kritik bir yatay direnç seviyesi olan 2070 USD’nin yukarı geçilmesi ile birlikte yukarıdaki yükselen paralel kanal bir miktar daha anlamlı hale gelmiş ve takibimize girmişti. Burada sizlerle paylaşmak istediğim ufak bir detay, kanal yapıları oluşturulurken kanalın önce destek ya da direnç çizgisinin belirlenmesidir. Bu belirleme esnasında en çok temas hangi tarafta ise önce o çizgi grafiğe alınır. Yukarıdaki grafikte yer alan yükselen kanal çizilirken de önce direnç çizgisi ortaya çıktı çünkü fiyatın her yükseliş denemesinin sonlandığı seviyeleri bir araya getirdiğimizde anlamlı bir çizgi oluşuyordu. Oluşan bu çizginin bir paralelinin alınması ile destek çizgisi oluştu ki bu çizgi de bize 1986 USD’den dönüş ihtimalini vermiş oldu.
Yukarıdaki tespitimin amacı aslında grafikte yer alan yükselen paralel kanalın direnç bölgesinin, destek bölgesine nazaran daha güçlü olduğunu ifade etmekti. Bu nedenle daha önce belirttiğim 2200 USD hedefi ufak bir sapma ile gerçekleşmiş oldu.
Teknik anlamda ulaşılan dirençten dönüşü ise dün açıklanan ABD enflasyon verileri beslemiş oldu. Aslında bu tarz veri açıklama günlerinde teknik önceden oluşmuş oluyor ve hareket için gerekli kıvılcım veriden alınıyor. ABD şubat ayı TÜFE verisi beklentilere paralel %0,4 olarak açıklanmasına karşın yıllık TÜFE verisi ve şubat ayı çekirdek enflasyon verisi beklentilerin %0,1 üzerinde açıklandı. Piyasa beklentilerinin üzerinde gelen bir enflasyon verisi FED için baskı unsuru olarak değerlendirildiğinden, değerli metallere satış olarak yansıması gayet normal karşılanabilir. Bu nedenle yukarıdaki grafikte direnç seviyeden bir dönüş mumu oluşmuş oldu.
Teknik anlamda kanal direncine ulaşan ons altının bir süre geri çekilmesi makul karşılanabilir. Burada 2070 USD seviyesi sonrasında pozisyon alan kısa vadeli yatırımcıların hareketleri belirleyici olacaktır. Eğer geri çekilme zamana yayılır ise yükselen kanal desteği de her geçen gün yükseleceği için grafiği yakından izlemek gerekecektir. Şu an için ons altının direnç seviyesi 2200 USD, destek seviyesi ise 2080 USD’den geçmektedir. Grafiğe baktığınızda destek seviyenin teknik anlamda daha aşağıda olduğunu söyleyebilirsiniz fakat ben olası bir geri çekilmede kırılan kuvvetli direnç hattının artık kuvvetli bir desteğe dönüştüğünü düşünüyorum (Temel faktörlerde dramatik bir değişim olmadığı sürece. FED’in tekrar faiz artıracağına dair söylemler/veriler ortaya çıkarsa bu desteğin nasıl şahane kırıldığını hep birlikte izleriz).
Son olarak, daha önce dikkat çektiğim ABD Dolar Endeksi’nde (DXY) gelebilecek geri çekilme teknik anlamda yaşanmış oldu. Aşağıdaki haftalık grafik de geçtiğimiz hafta DXY endeksinde görülen geri çekilmeyi çok net bir şekilde göstermektedir. Altın ile ters korelasyona sahip olan dolar endeksindeki hareketleri ise içinde bulunduğumuz dönemde yakından izlemeye devam edeceğiz.
Kaynak: Tradingview