Ons altın son dönemde artan jeopolitik risklerin ışığında yükselişler kaydetse de gün kapanışları itibarıyla yüksek volatiliteli kararsız mumlar görülmektedir. Bugün son günlerde yaşanan kararsız mumları yorumlamaya çalışacağız.
Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini gösteriyor.
Kaynak: Tradingview
Ons altın son dönemde yükselen jeopolitik risklerin ışığında önemli “tepki” yükselişleri yaşasa bile yaşanan yükselişlerin kalıcı olamadığını görmekteyiz. Son 2 haftadır yaşanan hareketlere odaklandığımızda ons altının içinde bulunduğu yükselen kanalın direnç sınırlarına ulaştığı ve direnç hattı üzerinde kalıcılık göstermekte zorlandığı dikkati çekmektedir. Her ne kadar ATH seviyesi olarak 2685 USD seviyesi test edilmiş olsa da bu seviyede kalıcılık gösterilemedi. Kısa sürede tekrar kanal içine girmeye doğru geri çekilme gösterse de İran-İsrail tarafında yükselen jeopolitik risklerle önemli bir tepki yükselişi ile ons altın tekrar yükselen kanalın direncini yukarı yönde test etti. İşte tam olarak dikkat etmemiz gereken hareketler de bu tepki yükselişinden sonra yaşandı.
Dikkat ederseniz ons altının son 3 günlük mumu kararsız birer doji şeklinde oluştu. Üçü de gün içinde aşağı salınsa da günü neredeyse başladığı seviyelerde kapattı. Gün içi yükselen volatilite gün içinde yaşanan ayı-boğa savaşının izdüşümü niteliğinde görünüyor. Tüm bu fiyat hareketlerinin yükselen jeopolitik riskler ışığında oluşuyor olması da ayrıca dikkati çekiyor çünkü FED’in faiz artırım süreci ve İran’ın doğrudan İsrail’i hedef almış olması artık fiyatlamaların içinde yer alıyor. Bu açıdan baktığımızda bu hafta yaşanacak hareketlerin yükselen kanalın direnç çizgisinin ne tarafında yoğunlaşacağı bizim için önemli olacaktır.
Son 10 günlük hareketleri baz aldığımızda bu hareketlerin yaşandığı günlerde ons altın göstergelerinin de soğuduğunu görmekteyiz. RSI göstergesi 77 zirvesinden 66’ya çekilirken MACD göstergesi geçtiğimiz hafta cuma günü ilk kez sat sinyali oluşturdu. Göstergelerin zayıflamış olması doğrudan bir sat mesajı vermese de yükseliş hareketindeki güç zayıflığına dair anlamlı bir mesaj veriyor.
Gram altın
Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini gösteriyor.
Kaynak: Tradingview
Gram altın için daha önce belirttiğim bölge gram altın hareketine zemin olmaktadır. Ana yükselen kanalın direnç hattı ile genişleyen direnç çizgisi arasındaki bölgeye sıkışan gram altın, ons altında görülen kararsız mumların etkisi ile dar bir yatay bölgeye sıkışmış görüntü çizmektedir. Teknik anlamda 2949 TL seviyesi yukarı geçilmeden yeni bir yükseliş hareketi beklemek çok anlamlı görünmemektedir. Göstergelerinde ons altın benzeri bir soğuma olan gram altın için yatay bölgede görülen son hareketler eğer bir flamanın parçaları ise önümüzdeki günlerde gelebilecek bir 2950 TL atağı gram altını psikolojik eşik değer olan 3000 TL’nin de çok üzerine taşıyabilir fakat görülen bu yatay bölgede gram altın 2880 TL seviyesi altına sarkar ise oluşan yapı bozularak kısa vadede yaşanabilecek bir tepki yükseliş ihtimali de azalabilir.
Son söz olarak, Dünya üzerinde yaşanan jeopolitik gelişmeler ve ABD tarafında gelecek ekonomik veriler muhakkak ki altın üzerinde ezber bozan hareketlerin yaşanmasına neden olabilir. Bu nedenle yatırımcıların her iki yönde de gelebilecek hareketlere hazır olması gereken günlere girmiş bulunuyoruz.