Değerli metallerde değer kayıpları bu haftada devam ediyor. Gram altının 940 TL’den başlayan düşen trendi, 920 TL seviyesindeki konsolidasyon çabasına rağmen devam ediyor. Bu nedenle gram altının yükseliş umutlarının tazelenmesi için aşılması gereken iki önemli direnç 911 ve 930 TL olarak karşımıza çıkıyor.
Ons Altın
Ons altında kuvvetli geri çekilmeler devam ediyor. 1917 USD seviyesindeki yatay desteğin de kırılması ile birlikte güç kaybı kayda değer şekilde arttı. Pazartesi günü yaptığımız analizde belirttiğim 1890-1900 USD bandı, dün için önemli bir destek bölgesi olarak çalıştı. Daha önce de yatay konsolidasyon bölgesinde 2 kez bu bölge test edildi ve fiyat bu bölge üzerinde kaldı. Bu nedenle bu bölge önemli bir destek bölgesi haline geldi. Dört saatlik grafikte bu bölgede oluşan göstergeleri incelediğimizde, gerek RSI gerekse MACD göstergeleri dip işaretleri üretmek üzeredir. Bu aşamada oluşabilecek iki senaryoyu özetlemek istiyorum.
Eğer ons altın fiyatı bu bölgeden yukarı yönde bir kırılım yapacaksa, 1997 USD seviyesinden gelen düşen trendi kırarak üzerinde kalmalıdır. Düşen trend dirençleri zamanla azaldığı için bu hafta ons altında 1910-1917 USD bölgesi yükseliş için öncelikle aşılması ve üzerinde kalıcılaşılması gereken fiyat bölgesidir. Bu bölge üzerindeki hareketlerde 1997 USD seviyesinden gelen düşen trend kırılmış olacak ve ons altın fiyatı ya yataya saracak, ya da yeni bir yükseliş dalgası içine girecektir. MACD ve RSI göstergelerinin bu tarz bir yükseliş sonrası toparlanması ve dip seviyelerinden kurtulmaları düşüşün durması adına ümit verebilir.
Eğer ons altın 1892 USD seviyesi alında kalıcılaşma yaşarsa, yaklaşık bir 60 USD’lik yeni bir düşüş için alan açılabilir. Her ne kadar göstergeler dip işareti yapsa da bu yönde bir düşüş hareketinin devamı halinde göstergeler pozitif uyumsuzluk hareketine daha geniş zaman bazlı grafiklerde devam edebilir. Her ne kadar bir kırılım halinde 60 USD’lik bir düşüş hareketi olası görünse de, 1867 USD seviyesinde bulunan fibonacci desteği olası bir düşüşü frenleyebilir.
Bu aşamada fiyatın yönünü net şekilde tahmin etmek teknik analizden öte müneccimlik olur. FED toplantısında gelecek 50 baz puanlık indirim nedeniyle yaşanan bu düşüşü devam ettirecek veya geri döndürecek seviyeleri takip ederek fiyat hareketini yorumlamak ve pozisyon almak daha sağlıklı olacaktır.
Gram Altın
Gram altın da ons altına benzer şekilde güç kaybetmeye devam ediyor. Ons altında yaşanabilecek olası bir ara yükseliş dalgasında gram altının düşen trendini kırması için 911 TL üzerinde kalıcılaşması son derece önemlidir. Bu direnç üzerinde kalması halinde yeni hedef 930 TL olacaktır. Asıl önemli yükseliş dalgası ancak gram altın 930 TL seviyesi üzerinde kalıcılaşma gösterebilirse yaşanabilir. Aksi taktirde gram altındaki güç kaybının devam etmesi son derece olasıdır.
Bu aşamada aşağı yönde gram altın için iki önemli destek seviyesi 892 TL ve 868 TL olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyelerin yaşanması için öncelikle gram altının 897 TL seviyesini aşağı yönde kırması gerekecektir.
Ons altında yaşanan hareketli fiyatlama döneminde Dolar/TL’nin nispeten sakin bir seyir izlemesi gram altın fiyatını ons altın çerçevesinde yorumlamamamıza neden oldu. Fakat Dolar/TL tarafında da önemli bir kırılım yaşanması halinde yukarıda gram altın için belirttiğim her iki yöndeki hedeflerin yaşanması kolaylaşacaktır. Bu nedenle önümüzdeki günlerde gram altın yatırımcısının bir gözü de Dolar/TL hareketlerinde olmalı artık.