Altından düşüş senaryolarını rafa kaldıran yükseliş

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altından düşüş senaryolarını rafa kaldıran yükseliş
Osman Bayrak
08.07.2024 07:48

Geçtiğimiz hafta altın açısından veri yoğun bir haftaydı. Gelen veriler ışığında önemli bir tepki yükselişi yaşayan ons altın, 2391 USD seviyesinde yaptığı haftalık kapanış ile kısa vadeli düşüş senaryolarını da rafa kaldırmış oldu.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta çarşamba günü gelmeye başlayan ABD verilerinin ardından yükseliş hareketi başlatan ons altın, cuma günü gelen Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik verileri ile haftayı zirve seviyeden kapattı. Bu yükselişler yaşanmadan önce kısa vadeli OBO yapısı oluşturması ile dikkat çeken ons altın, bu yükselişler ile kısa vadede OBO riskini, yani düşüş riskini rafa kaldırmış oldu.

İLGİLİ HABER ABD'de tarım dışı istihdam beklentileri aştı ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam haziran ayında piyasa beklentilerinin üzerine çıktı.

Bu fikrimi temellendirirken esas itibarıyla dikkat ettiğim noktalar ise şunlar oldu:

  • Ons altın kısa vadede oluşan mavi alçalan kanalın direnç seviyesini geçtiğimiz hafta çarşamba günü yukarı kırmayı başardı.
  • Ons altın ardından alt tarafta yer alan mavi yükselen kanalın direnç seviyesini kırdı.
  • Son olarak, ons altın haftalık kapanış değeri itibarıyla 2450 USD seviyesinden gelen düşen harekette bir önceki zirve seviye olan 2368 USD seviyesinin üzerinde haftalık kapanış aldı.

Yukarıdaki grafiği incelediğimde de elde ettiğim 3 çıkarım; teknik anlamda altına olan talebin yeniden güçlendiğini, kısa vadeli düşüş ihtimalinin azaldığını ve ons altının bir üst yükselen kanalda hareket etmeye aday olduğunu göstermektedir.

Ons altının bundan sonraki hareketi için yeşil yükselen kanalın oyun alanı olmaya aday olduğu görülmektedir.

Olası yükseliş momentumunun devamı halinde 2450 USD ilk direnç, 2550 USD seviyesi ise ikinci direnç seviye olarak takibimizde olacaktır. 2550 USD seviyesi aynı zamanda yeşil yükselen kanalın direnç çizgisi olması nedeniyle, olası yükseliş hareketinin devamında ekstra bir bilgi akışı olmaması halinde geçilmesi kolay olmayacaktır.

Her ne kadar geçtiğimiz hafta önemli bir yükseliş ile kapanmış olsa da piyasaları her zaman çift yönlü okumaya özen gösteriyoruz çünkü hiç birimiz 2 trilyon dolar değerindeki bu piyasanın ana aktörü değiliz. Olası kar satışları nedeniyle görülebilecek geri çekilmelerde bu hafta 2365 USD seviyesini kritik destek seviyesi olarak takip edeceğiz. Bu destek ons altının şu an içinde bulunduğu yükselen kanalın destek çizgisi olduğu için bu seviyenin korunması yükseliş hareketleri açısından önemlidir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram altın için 16 Temmuz’u kritik tarih olarak takip ediyorduk. Bunun ana nedeni gram altının içinde bulunduğu yatay kanal ile yükselen kanalın 16 Temmuz’da kesişmesiydi. Bu kesişme tarihine kadar eğer gram altın kanalın alt bölgesinde hareket etseydi, kanaldan düşme ihtimali artardı fakat geçtiğimiz hafta ons altın tarafına gelen alımla gram altın da yeni bir yükseliş kaydetti.

Gram altının haftalık kapanış seviyesi olan 2508 TL seviyesi neredeyse gram altının tüm zamanların en yüksek kapanış seviyesine işaret ediyor (Bir önceki kapanış zirvesi 2509,81 TL’den geçiyordu). Kapanış itibarıyla gelen bu zirve denemesi bu hafta gram altın için 2535 TL seviyesini hedef haline getirmiştir. Bu seviyenin olası kırılması halinde ise yükselen kanalın direnç seviyesi olan 2600 TL seviyesi gram altın için orta vadeli hedef olacaktır.

REKLAMI KAPAT X