Altından tehlikeli geri çekilme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altından tehlikeli geri çekilme
Osman Bayrak
22.07.2024 08:35

Ons altın, ABD verilerinin ardından başlattığı yükseliş hareketinde gerekli momentumu bulamayarak yönünü aşağı çevirdi. Geçtiğimiz hafta sonuna doğru yaşanan geri çekilmeyi ben tehlikeli boyutta görüyorum. İsterseniz yaşanan hareketi teknik açıdan inceleyelim.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir

Kaynak: Tradingview

Yükseliş hareketinde kritik önem verdiğim 2430 USD seviyesini sert şekilde kıran ons altın maalesef bu seviyenin üzerinde kalabilecek momentumu kazanamadı. Bu tarz direnç kıran yükselişlerde fiyatın direnç üzerinde kalabilmesi son derece önemli. Geçtiğimiz hafta cuma günü yaşanan geri çekilme ile ons altın hem kritik desteği aşağı kırmış oldu hem de kısa vadeli yükselen trendine temas etti. Açık mavi renk ile gösterilen yükselen trendin üzerinde kalabilmek önemli olsa da ben asıl önemi yeşil yükselen kanal desteğine veriyorum çünkü ons altının yükseliş hareketini sürdürebilmesi için bu hafta 2380 USD seviyesi altını test etse dahi kalıcı olarak bu seviyenin altında kalmaması gerekir.

Gram altın analizinde bahsedeceğim haftalık bazdaki grafikte ise görünüm hoş görünmemektedir. Geçtiğimiz hafta yaşanan hareket sonucunda ons altın haftayı kırmızı mezar taşı görünümlü bir mum ile kapatmıştı. Zirve seviyelere yakın oluşan bu mumlar bir dönüş habercisi olsa da mum oluşur oluşmaz kesin bir kanıya varmayı acelecilik olarak görüyorum. Önemli kararlar öncesi muhakkak bir teyit mumunun da gelmesini beklerim çünkü ons altın, bir taraftan da kritik yükselen kanal desteğine yakın fiyatlanıyor.

Son olarak ons altının 50,100 ve 200 günlük hareketli ortalamalarına baktığımızda ons altının içinde bulunduğu boğa piyasasını çok net şekilde görüyoruz. Geçtiğimiz hafta kapanışı itibarıyla ons altının 50 günlük hareketli ortalaması 2358 USD’den, 100 günlük hareketli ortalama 2311 USD’den, 200 günlük hareketli ortalama ise 2160 USD’den geçmektedir. Fiyatın bu ortalamaların üzerinde olması ve ortalamaların sıralı olması yükseliş ortamına işaret etmekle birlikte, olası geri çekilmelerde zayıftan kuvvetliye doğru destek noktalarını da göstermektedir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının haftalık hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altını anlattığım kısımda bahsettiğim kırmızı mezar taşı görünümlü mumu yukarıda görebilirsiniz. Dolar/TL’nin bu dönemde sakin olması nedeniyle gram altın hareketleri üzerinde ons altının dominant bir etkisini görüyoruz. Bu nedenle gram altın ons altını tıpa tıp takip ediyor diyebiliriz.

Yukarıdaki grafikte yer alan son mumun hikâyesini anlatarak başlayalım isterseniz. Haftaya yatay kanal üzerinde başlayan gram altın, yükselen kanalın üst bölgesini test etmesine rağmen tutunamayarak sert şekilde geri çekildi. Bu geri çekilmenin haftanın başlangıç seviyesinin de altında sonuçlanmasıyla mum haftayı kırmızı kapattı. Dilerseniz bu mumun beraberinde getirdiği gerçeklikleri özetleyerek analizi tamamlayalım.

  • Mezar taşı görünümlü mumların oluşma nedeni satıcıların alıcıları domine etmesidir. Bu baskınlığın bir de zirve seviyeden gelmesiyle satıcılar psikolojik üstünlüğü kazanmış olurlar.
  • Kapanış değeri itibarıyla gram altının yatay kanal direncine temas ederek durması, yatay kanalın da gücünü gösterir. Bu hafta fiyatın tekrar kapanış değeri itibarıyla kanal içine girip girmeyeceği yakın takibimizde olacaktır.
  • Her ne kadar haftalık oluşan bu mum negatif bir görünüme neden olsa da önemli kararlar vermek için teyit mumuna ihtiyaç duyarız. Bu nedenle bu hafta yaşanacak olan kapanış değerini bu düşüşü teyit edip etmemesi açısından izleyeceğiz.
REKLAMI KAPAT X