Geçtiğimiz haftayı yaşanan jeopolitik gelişmeler nedeniyle kanal direncinde kapatan ons altın bu haftaya kuvvetli bir geri çekilme ile başladı. Bugün, altının hareket yapısının değişip değişmediğini analiz edeceğim.
Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir
Kaynak: Tradingview
Geçtiğimiz hafta yaşanan kuvvetli yükseliş ons altını yeşil yükselen kanal direncine kadar sürüklemişti. Yaşanan hareketin kaynağının yükselen jeopolitik riskler olması, sahadan gelecek haberlerin ons altın üzerindeki etkisini artırmaktaydı. Geçtiğimiz hafta bu konudaki değerlendirmelerimin satır aralarında gelecek haberlerin ons altını her iki yönde sert etkileyebileceğini ifade etmiştim. Keza bu hafta yaşanan gelişmeler geçtiğimiz haftanın tam tersine tansiyon düşürücü yönde olması nedeniyle ons altında direnç hattından sert geri çekilmeler yaşandı. Pazartesi günü yaşanan sert geri çekilme sonrası fiyatın geri çekildiği bölgede hareket etmesi alıcıların isteksizliğini gösterdi.
Yeşil yükselen kanalın tam olarak direnç hattından geri dönmesi, yeşil yükselen kanalın önemini bir kat daha artırmış oldu. Bu hareket ile kanalın direnç hattının gücünün korunduğunu, bu seviyelerde satıcıların alıcılara galip geldiğini görmüş olduk. Fakat şimdi akıllara bir başka soru geliyor. Acaba altının hareket yapısı değişiyor mu?
Sizlerle paylaştığım önceki analizlerimde ons altın hareketinde yaşanabilecek olası Omuz Baş Omuz formasyon ihtimalinden bahsetmiştim. Bu teknik yapı genellikle yükseliş hareketlerinin sonunda, bir dönüş işareti olarak grafiklerde oluşur. Yapının temel özelliği zirve değeri gören yatırım aracının, yeni bir zirve yapamamasıdır. Yani, düzenli yükseliş esnasında görülen yüksek dipler ve yüksek tepeler yapısı yerini düşük bir dip ve düşük bir tepeye bırakır. Bu yapının oluşması için piyasada satıcıların artık alıcılardan daha cesur olmaları gerekmektedir.
Ons altının yukarıdaki grafiğine dikkat ederseniz, yaşanan son yükseliş tam da sizlere analizimde işaret ettiğim düşük tepe oluşmuş durumda. Yükselen jeopolitik riskler ile birlikte görülen kuvvetli yükseliş hareketi maalesef “tüm zamanların en yüksek seviyesini” aşamayarak grafikte bir düşük tepenin oluşmasına neden oldu. Tam da bu aşamada yatırımcıların yanıldığı en önemli detay şu ki henüz ortada tetiklenmiş bir OBO yapısı yok. OBO yapısı hala oluşma aşamasında. Bu yapının tetiklenmesi için OBO’nun destek hattı aşağı kırılmalıdır. Bu şart koşul oluşmadan hala yaşanabilecek ihtimallerden bahsettiğim unutulmamalıdır fakat dikkat ederseniz OBO’dan bahsettiğim ilk günden bugüne OBO yapısına gittikçe yaklaşmaktayız.
Son olarak, teknik seviyelere baktığımızda bu hafta 2570 USD seviyesi ons altının en önemli destek seviyesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin aşağı kırılması ve hatta kalıcı olması, ons altının bu kez mavi yükselen kanala düşmesi anlamına gelecek ki orta vadeli yükseliş ihtimalleri epey zayıflayacaktır. Yukarı yönde ise yeşil yükselen kanalın direnç seviyesi olan 2730 USD seviyesi olası yükselişlerde yakın takibimizde olacaktır. Bu seviyenin yukarı kırılması hem düşüş senaryolarını zayıflatacağı hem de ons altının yükselen kanal sınırları dışına çıkmasına neden olacağı için yakın takibimizde olacaktır.