Altının yakın vadeli teknik görünümü

Okuma Süresi: 3 Dakika
Altının yakın vadeli teknik görünümü
Osman Bayrak
02.09.2024 08:22

Geçtiğimiz haftayı önemli bir volatilite ile atlatan altının bu haftaki kısa vadeli teknik görünümünü inceleyeceğim.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altın geçtiğimiz haftayı kararsız ve volatil bir seyir ile geçirdi. Hafta içi her gün birbirinin aksi yönde kapanışlar alan ons altın için erişilen zirve seviyede bir nevi konsolidasyon süreci başlamış oldu. Bu konsolidasyon sırasında 2530 USD zirvesini test eden ons altın geçtiğimiz hafta bu zirvesine yaklaştığı her teşebbüste satışla karşılaştı. Bu da bize kısa vadeli takip edilmesi gereken direnç seviyesinin 2530 USD seviyesinde oluştuğunu gösterdi.

Öte yandan, geçtiğimiz hafta yaşanan hareket esnasında dikkat çekici bir detay oluştu ve bu haftaya başlarken yazdığım ilk analizde sizlerle bu detayı paylaşmak istedim. Bildiğiniz gibi fiyatın kendisini yorumlamayı tercih ettiğim yazılarımda göstergelere daha nadiren yer veriyorum. Ons altının günlük hareketlerine MACD göstergesini attığımızda önemli bir detay ile karşılaşıyoruz. Ons altının bir süredir kısa alanda sergilediği hareketlerinin MACD göstergesi üzerindeki etkisi önemli bir mesaj veriyor. Yatay kanal direncini kırdığı günden itibaren pozitif sinyal üreten MACD göstergesi, kısa vadede ilk kez negatif sinyal üretmenin arifesinde görünüyor. Gösterge üzerindeki mavi çizgisinin kırmızı çizgiyi aşağı yönde kesmesinin önemli bir zayıflık anlamına geleceği göstergeyi bu aşamada dikkate almalıyız çünkü MACD göstergesinin günlük grafikte negatif sinyal ürettiği her fiyat yapısında ons altın kısa vadeli bir düşüş ile karşılaşmış. Bu nedenle bir kesinlik arz etmemekle birlikte eğer MACD göstergesi kapanış itibarıyla negatif bi sinyal vermeye yakın kapanış gösterirse yükseliş adına en azından kısa vadeli temkinli olmak gerekebilir.

Şu an için en önemli desteklerin 2480 USD ve 2450 USD seviyelerinde oluştuğu ons altında olası geri çekilmelerin bu seviyelerin hangi tarafında sonlanacağı hareketin kısa vadeli yönü konusunda fikir verici olacaktır.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altına benzer hareketler sergileyen gram altının geçtiğimiz hafta çarşamba günü önemli bir volatilite yaşadığına şahit olmaktayız. Ons altından bağımsız görülen bu hareketin temel nedeni Türk piyasalarının kapalı olduğu sığ saatlerde Dolar/TL fiyatında görülen anormal fiyat hareketleridir. Gün içinde kalıcılık gösteremeyen bu fiyat dalgalanması gram altın hareketlerine de ekstra bir volatilite katmıştır.

Ons altında görülen geri çekilme ile haftayı ana yükselen kanalın tam olarak direnç seviyesinde kapatan gram altın için bu hafta 2740 TL önemli bir destek konumunda olacaktır. Bu seviyenin aşağı kırılması gram altının tekrar yükselen kanal içine girmesi anlamına geleceği için yükseliş adına bir süre baskı görülmesi teknik anlamda bir ihtimal olarak masadaki yerini alabilir.

Ons altına benzer şekilde gram altın grafiğine eklenen MACD göstergesi de son dönem yaşanan zayıflığa işret etmektedir. Negatif sinyal üretmenin arifesinde olan gösterge kapanış itibarıyla bir negatif sinyal üretirse gram altının da tekrar yükselen kanal içine girmesi mümkün olabileceği için altın yatırımcısının bu haftayı temkinli izlemesinde yarar vardır.

Son söz olarak, teknik analizde fiyat ne derse tek gerçeklik odur. Bu nedenle kuvvetli yeşil bir mumun kıramayacağı direnç, kuvvetli kırmızı bir mumun ise kıramayacağı destek ve beklenti yoktur.       

REKLAMI KAPAT X