Eylül ayında aylık enflasyonda artış hızlanırken, yıllık enflasyon ise üç yıl sonra ilk kez politika faizinin altına geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün sabah saatlerinde eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı.
Piyasalar, ağustos ayında aylık bazda yüzde 2,47, yıllık bazda ise yüzde 51,97 artış kaydeden TÜFE’nin eylül ayında aylık bazda yüzde 2,20, yıllık bazda ise yüzde 48,30 olarak açıklanmasını bekliyordu. Şahsi görüşüm de aylık enflasyonun daha yüksek gelmesi yönündeydi fakat açıklanan veri benim beklentilerimi de aştı.
TÜİK verilerine göre TÜFE eylül ayında yıllık bazda yüzde 49,38 artış kaydedeken, aylık bazda yüzde 2,97 yükseldi.
Enflasyon rakamları nasıl okunmalı?
Açıklanan bu veriyi okurken bardağın dolu ve boş tarafından bakmak mümkün. Bardağın dolu tarafı yıllık TÜFE ile ilgili. TÜİK tarafından açıklanan yıllık TÜFE, üç senelik bir sürenin ardından ilk kez politika faizinin altına geriledi. Yıllık verideki öngörülemeyen artışa rağmen bu olumlu bir gelişme olarak görülebilir.
Gelelim bardağın boş tarafına. Enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde açıklanması şahsi kanaatimce devamlı olarak vurgusu yapılan dezenflasyon sürecinin tekrar değerlendirilmesi konusunda bir uyarı olarak kabul edilebilir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimlerine ne zaman başlayacağının fiyatlanmaya çalışıldığı bir dönemde, fiyat artış baskılarının halen devam ettiğini gösteren bu veri, faiz indirimi tartışmalarının bir süre rafa kaldırılmasına sebebiyet verebilir. Yabancı analistler de açıklanan enflasyon oranının ardından faiz indirimi gerçekleşmesini uzak bir ihtimal olarak değerlendiriyor.
Yatırımcılar enflasyon verisini nasıl karşıladı?
Yatırımcılar şu ana dek eylül ayı enflasyon verisini olumlu karşıladı. Enflasyon verisinin açıklanmasının ardından Borsa İstanbul’da pozitif bir seyir hakim oldu.
Normal şartlarda merkez bankalarının ek sıkılaşma hamlelerine başvurmasına neden olabilecek ya da para politikasındaki gevşeme kararlarının alınmasına engel teşkil edebilecek hamlelerin piyasalardaki risk iştahını baskılaması ve yatırımcıları daha temkinli olmaya itmesi beklenir. Ancak, ülkemizdeki dinamiklerin yapışkan yüksek enflasyon sebebiyle biraz farklı çalışması, piyasaların benzer durumlara farklı tepkiler vermesine sebep olabiliyor. Beklentilerin üzerinde gelen aylık ve yıllık enflasyona rağmen Borsa İstanbul’un yukarı yönlü hareket göstermesi de bunun bir örneği.
Borsa yükselir mi?
Perşembe günü açılıştan bu yana yüzde 1’e yakın bir artışla 9 bin 100 seviyesinin üzerine çıkan BIST 100 endeksi, TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın şahin açıklamalarının ardından biraz gevşeyerek 9 bin 27 seviyesine geriledi.
Öte yandan Orta Doğu’daki gerilim, Fed politikaları, yaklaşan ABD başkanlık seçimleri gibi sebeplerle piyasalarda karışık bir seyir izleniyor. ABD’den gelen verilerle dolar endeksi biraz toparlanma eğilimi gösterdi. Bu durum doları ve dolar/TL paritesini destekleyebilir ve böyle bir senaryo, yatırımcıyı dolara çekebilir. Küçük yerli yatırımcının dolara yönelmesi halinde Borsa İstanbul’da ise sınırlı bir geri çekilme söz konusu olabilir.
Ancak unutmamak gerekiyor ki 27 Eylül haftasında yabancı yatırımcılar 206,2 milyon dolarlık hisse alarak son 5 ayın en yüksek alımını gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcının desteğinin artması halinde borsada yukarı yönlü bir hareket görebiliriz.