Aylardır düşüş yapan Bitcoin’in yönü için uzun süredir Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz kararı bekleniyordu. FED kararı sonrası dijital para piyasasına bir rahatlama gelirken Bitcoin de yüzde 11,36’lık bir yükseliş ile 24.000 dolar seviyesine geldi.
Bitcoin ve kripto para piyasası çeşitli etmenler dolayısıyla 261 gündür düşüş trendi izliyor. Bu etmenler arasında Terra ekosisteminde dolara sabit kripto paranın değerini kaybetmesi, Rusya-Ukrayna savaşı, dünya genelinde düzenli olarak enflasyon artışının doğurduğu faiz artışları gibi birçok olay sayılıyor. Bu etmenlerin getirdiği düşüş dolayısıyla piyasadan çekilen aracı kurumlar ve özellikle geçtiğimiz hafta Bitcoin’lerinin yüzde 75’ini satan Tesla gibi kripto varlıklarını azaltan şirketler de piyasada olumsuz etkiler yarattı. Bu etkilere rağmen Bitcoin 18 Haziran 2022’deki 17.660 dolar seviyesine düşüşünden sonra 42 günlük yükselen bir kanal ile 20.000 bandı üzerinde tutunmaya çalışıyor.
Geçtiğimiz haftalardaki en kritik beklenti ise 27 Temmuz 2022 tarihli FED’in faiz kararı alınacak toplantısı oldu. FED toplantı sonrası beklenilen üzerine dolar faizini 75 baz puan arttırdı. Özellikle son ay içerisinde İngiltere’deki gelişmelerle birlikte ABD dolarının Euro’ya karşı yükselişi dolar endeksini de 109 seviyelerine çıkararak yatırım dünyasının ilgisini dolara çekti. FED kararıyla beraber de kripto para piyasası iki ay boyunca stabil, dolar faiz artışı olmayan bir sürece giriyor. Uzun süredir çok fazla inişli çıkışlı bir süreç yaşayan kripto para piyasasının bu güvenli sürece tepkisi toplam kripto para piyasası hacminde yüzde 11,55’lik bir artış oldu.
Bitcoin günlük grafiğinde düşük eğimli bir yükselen kanal formasyonu gözlemliyoruz. Bu kanalın alt bandı 4 kez test edilirken üst bandının kırılımı bugün içerisinde oluyor. Kanal içerisinde swing trade (hafta içerisinde alım-satım) gibi yatırım stratejisi opsiyonları mevcutken üst bandın kırılması daha uzun vade yükselişlerin habercisi olabilir. Grafikte görülen yeşil, sarı ve mavi kalın çizgiler sırasıyla 50, 100 ve 200 günlük hareketli ortalamaları temsil ediyor. Uzun süreli düşüş sebebiyle Bitcoin ancak 50 günlük hareketli ortalamasının seviyesine gelebildi. Bu ortalamanın üzerinde kalıcı olması için günlük kapanışlar gerektiğini düşünüyorum. Grafikte gördüğümüz bir diğer indikatör ise TD Sequential’ın Kıvanç Özbilgiç tarafından düzenlenmiş versiyonudur.
Her mumun kendisinden 4 önceki mumun kapanış seviyesinden aşağıda veya yukarıda olmasına göre sayım yapar ve 9 kez arka arkaya aşağı veya yukarı yönlü kapanış olması halinde bir sinyal verir. Bizim 17.600 seviyesini gördüğümüz süreçte verdiği sinyalle düşüşün doyuma geldiğini tahmin etmiş ve o seviyeyi bir desteğe dönüştürmüştür. RSI (14) indikatörünün de fiyat ile benzer formasyonda ilerlediğini ve 62,14 seviyesinde olduğunu görüyoruz. İki tane yüksek tepe (higher high) formasyonu göstermesi ve arkasından geri çekilme yapması olası bir 3. yüksek tepe formasyonunda kuvvetli bir yükseliş trendini işaret edebilir. Destekler için sırasıyla 21.058/19.482/17.600, dirençler için ise sırasıyla 24.402 ve 29.782 dolar seviyeleri kullanılabilir.