Bitcoin’de sert düşüş

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bitcoin’de sert düşüş
Emre Buruk
01.04.2022 14:07

27-28 Mart tarihlerinde Bitcoin’in yaşadığı sert yükseliş ile 45.000 ABD Doları seviyeleri aşılarak 48.000 ABD Doları direnci test edilmişti. Bu yükseliş ile birlikte kripto para piyasalarındaki düşüş trendinin kırılabileceği ve Bitcoin’in 50.000 ABD Doları seviyesi üzerine yeniden çıkmayı başarabileceği tahmin ediliyordu.

Ancak dün AB Parlamentosu’nun kabul ettiği yasa sebebiyle Bitcoin’de sert düşüş gerçekleşti. Bu yasa ile birlikte kripto para transferi yapıldığında alıcı ve satıcının kim olduğunun şeffaf şekilde beyan edilmesi gerektiği aksi takdirde 1000 Euro üzeri işlemlerde birliğin kara para aklama önleyici kurallarının geçerliği olacağı belirtiliyor. Yasa ile birlikte tüm anonim kripto para işlemlerinin yasaklanabileceği de öngörülüyor. Bu gelişmelerin temelinde Rusya’ya uygulanan yaptırımların kripto para piyasaları kullanılarak delinmesinin ve aşılmasının önlenmesinin hedeflendiği tahmin ediliyor. Bu gelişmeler nedeniyle yaşanan fiyat hareketleri içerisindeki FUD Dalgasının ne zaman tamamlanacağı bu gelişmede etkisi olan tarafın açıklamaları ve diğer ülkelerin tutumu ile belirlenecektir.

Bitcoin

2022 yılının kripto para piyasalar için regülasyon yılı olabileceğini, Rusya-Ukrayna krizi sonucu ortaya çıkan ekonomik yaptırımların kripto para piyasaları kullanılarak aşılabileceğini ve bu nedenler ile orta ve uzun vadede kripto para piyasalarının yaygınlığının ve etki alanının artabileceğini belirtmiştim. AB Parlamentosunun kripto para piyasalara ile ilgili yeni kripto para kanunu da bu gelişmeler ile görülmekte ve kripto para sektöründe gerçekleşebileceği kötü kullanımların önlenmesine yönelik olduğu görülmektedir. Bugün itibari ile Bitcoin’de yaşanan bu düşüşün en önemli etkeninin yazım içerisinde belirttiğim yasa olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Son dönemde Rusya’nın karşı karşıya kaldığı ekonomik yaptırımların Rus ekonomisine zarar verdiği ve bu zararların kripto para piyasaları kullanılarak aşılabileceği tahmin ediliyordu. Geçtiğimiz günlerde Rusya Enerji Bakanlığı, ülke içerisindeki kripto madenciliği ile ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırarak kısa zaman içerisinde kripto madenciliğinin yasal hale getirilmesi gerektiğini belirtmişti. Rusya’nın kripto para piyasalarını daha aktif kullanması ve bu alana yatırımlar gerçekleştirmesi kripto para piyasalarına sermaye girişini arttırarak orta ve uzun vadeli fiyatlanmalarda olumlu etkiler görülmesini sağlayabilir.

Bitcoin, an itibari ile 20 günlük hareketli ortalaması olan 43.120 doların üzerinde, 45.080 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Günlük bazda RSI(14) değeri 58,120 ve STOCHRSI(14) değeri ise 32,893 seviyelerinde olumsuz olarak görülmektedir. Bitcoin için önemli destek seviyeleri 42.231/43.729/44.627; önemli direnç seviyeleri ise 46.125/47.023/48.521 olarak öngörülmektedir.

Ethereum

Ethereum, küresel bazda yaşanan gelişmelerin de etkisi ile Bitcoin ile paralel fiyat hareketleri göstermeye devam ederek düşüş hareketi gerçekleştirdi. Son dönemde geliştiricilerin Ethereum’un karmaşıklığından şikayet etmesinin ardından Ethereum kurucusu Vitalik Buterin Ethereum’un karmaşıklığının azaltılabileceğini ve işlevselliğinin arttrılabileceğini belirtti. Buterin iki önemli vizyon için mücadele ettiğini belirterek bu iki önemli noktayı güvenlik ve yüksek performans olarak belirtti. 2022 yılı içerisinde Ethereum’un gerçekleştirebileceği güncelleme ve gelişmeler ile olumlu fiyat hareketleri gerçekleştirebileceği öngörülmektedir.

Ethereum, an itibariyle 3.274 seviyelerinde alıcılarıyla buluşan Ethereum, 20 günlük hareketli ortalaması olan 3.014 seviyesinin üzerinde ve 50 günlük hareketli ortalaması olan 2.857 ABD Doları seviyesinin üzerinde hareketine devam etmektedir. Günlük bazda RSI(14) değeri 64,175 ve STOCHRSI(14) değeri 49,837 olarak nötr görülmektedir. Ethereum için önemli destek seviyeleri 3.034/3.148/3.215 olarak görülürken, önemli direnç seviyeleri ise 3.396/3.511/3.574 olarak görülebilir.

REKLAMI KAPAT X