Bitcoin neden yükseliyor?: Kripto piyasasında son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bitcoin neden yükseliyor?: Kripto piyasasında son durum
Çınar Küçükay
15.10.2024 15:03

Kripto para piyasalarında volatilitenin arttığı bir dönemde, Bitcoin’de yaşanan yükselişe ve piyasadaki son duruma yakından bakacağız.

Son 24 saat içinde kripto para piyasasındaki iyimserlik devam ediyor. Bitcoin, %3,3'ten fazla değer artışı yaşayarak 66.500 dolar seviyesine yükseldikten sonra şu anda 65.700 dolardan işlem görüyor. Ethereum’da ise %5,3’e varan yükseliş yaşanıyor.

Kaynak: TradingView

Bitcoin neden yükseliyor?

Kripto para piyasası genellikle yüksek volatilitesi ile bilinir, ancak bu kadar büyük bir fiyat hareketinin ardında her zaman bir neden bulunur. Bu kez, piyasadaki yükselişin arkasındaki sebebin Çin’in açıkladığı teşvik paketi olduğu iddia ediliyor. Çin tarafından “emlak piyasasını düzenlemek” adına teşvik paketini açıklaması, hem küresel piyasalarda hem de kripto piyasasında yükselişe neden oldu.

Farklı bir konuda yapılan teşviklerin kripto piyasasına etki etmesi aslında olağan bir durum. Daha önce ABD tarafında Covid-19 zamanında yapılan yardımların da piyasalarda yükselişe neden olduğunu unutmamak gerekiyor. Öte yandan, Çin’in bu alanda etkili olmasının ana nedenlerinden birisi kripto paraları yasaklamasıydı.

Büyük likidasyon dalgası

Bu iyimser hava short (kısa) pozisyonların tasfiye olmasına neden oldu. Son 24 saat içinde, yaklaşık 175 milyon dolar değerinde işlem pozisyonu tasfiye edildi. Bu tasfiyelerin 125 milyon dolardan fazla bir kısmını short pozisyonlar oluşturuyor.

Kaynak: Coinglass

Ethereum yatırımcıları da benzer bir kaderi paylaştı ve toplamda 30,22 milyon dolar değerinde pozisyon piyasadan silindi. Bu pozisyonların 23 milyon doları kısa pozisyonlardı.

Altcoin’ler de bu iyimser havadan kısmen de olsa nasibini aldı. Piyasa değerine göre en büyük 10 kripto para arasından en çok düşen AVAX olurken, en çok yükselen ise BCH oldu.

Kaynak: Coingecko

ETF'lere tarihi giriş

ABD'deki spot Bitcoin borsa yatırım fonları (ETF'ler), son günlerdeki çıkışlara rağmen dün itibarıyla 555 milyon dolardan fazla giriş kaydetti. En yüksek girişi FBTC yaşadı. GBTC tarafında da pozitif bir akışın kaydedilmesi gözlerden kaçmadı.

Kaynak: Coinglass

Ethereum ETF'leri de 17 milyon dolarlık bir giriş gördü. Bu girişin büyük bir çoğunluğu BlackRock tarafından piyasaya sürülen ETHA aracılığı ile gerçekleşti.

Altcoin piyasasında da genel anlamda bir toparlanma yaşanırken, ETF’lere yönelik yatırımcı ilgisi de artarak piyasa likiditesine katkıda bulundu. Spot Bitcoin ETF'leri ve Ethereum ETF'lerine yönelen güçlü girişler, kurumsal yatırımcıların bu varlıklara olan güvenini yeniden ortaya koyuyor. Kripto piyasalarının geleceği, makroekonomik gelişmelerin ve yatırımcı duyarlılığının etkisi altında şekillenmeye devam ederken, bu gibi olumlu gelişmeler piyasalardaki volatilitenin nasıl bir seyir izleyeceği konusunda kritik ipuçları sunuyor.

REKLAMI KAPAT X