Son günlerde Altcoinler açısından oldukça güzel bir piyasa içerisinde bulunduğumuzu söyleyebiliriz. Birçok Altcoin, yatırımcılarına sermayelerinin üç ya da dört katından fazla kar ettirdi. Altcoinlerin piyasa değer artışının fiyatlanmaya olumlu etkileyişi devam ediyor. Bitcoin’in 50.000 psikolojik direncini kırıp kıramaması ve birçok önemli piyasa haberi kısa vadede kripto paraların fiyatlanmasına etki edecek gelişmeler olarak değerlendirilebilir.
Dünya’nın 7 gelişmiş ülkesinin(Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada) bir araya geleceği 12 Şubat tarihindeki G7 zirvesinde, kripto paraların regüle edilmesi ve vergilendirilmesi de değerlendirecek. ABD hükümetinin kripto paralar ile ilgili regülasyon çalışmalarının ardından olası bir regülasyon “kararı” fiyatlanmaya doğrudan etki edebilir.
Son yazılarımda Visa’nın kripto paralar ile ilgili olumlu açıklamarına yer vermiştim. Visa’nın rakibi olarak görülebilecek şirket olan Master Card bu sene işletmelere kripto paralar ile ödeme alma sistemini entegre etmeyi plânlıyor. 1 milyar üzerinde kullanıcısı olan bu şirketlerin kripto paralara kendi ağlarında destek vermesi çok önemli bir gelişme olarak gündemde yer alıyor. Kripto paraların günümüz finansal sistemine entegrasyonunu hızlandırabilecek, bilinirliğini ve piyasa değerini arttırabilecek bu gelişmenin Bitcoin fiyatlanmasına olumlu etki edebileceği söylenebilir.
Bitcoin
Gündeme bomba gibi düşen bir diğer gelişme ABD’den geldi. ABD’nin en eski bankası olan Bank of New York Mellon Corp., kripto para pazarına adım atıyor. Banka müşterileri, hesaplarını Bitcoin saklamak ve Bitcoin transferi yapmak için kullanabilecekler. BNY Mellon Corp. gözetimi altında toplamda 41.1 trilyon dolarlık varlık bulunuyor. 35 ülkede hizmet veren banka, 2.2 trilyon dolarlık varlık yönetiyor ve kripto para piyasaları ile ilgili çalışacak ayrı bir ekip oluşturulduğu belirtildi. Bu gelişmenin ardından Visa-Master Card gelişmeleri gibi diğer öncü bankaların da kripto paralar ile ilgili olumlu hamleler yapabileceği düşünülüyor. Bankacılık sistemine tepki olarak doğduğu düşünülebilecek kripto paraların bankacılık sistemi tarafından kabul görmesi ve entegre edilme isteği farklı tartışmaların konusu olmakla birlikte fiyatlanmaya olumlu etki etti ve etmeye devam edebilir.
Bitcoin, an itibari ile 20 günlük hareketli ortalaması olan 37.803 dolar üzerinde, 47.789 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Bugünlerde, kripto para yatımcılarının yeniden rekor kıran Bitcoin’in volatilitesini ve hacim hareketlerini yakından takip etmesi gerekiyor. Günlük bazda RSI(14) değeri 73,149 ve STOCHRSI(14) değeri ise 91,241 seviyelerinde olumlu olarak görülmektedir. Kısa vadede Bitcoin için önemli destek seviyeleri 40.566/42.303/45.147; önemli direnç seviyeleri ise 49.728/51.465/54.209 olarak öngörülmektedir.
Ethereum
ABD’de hizmet veren yatırım şirketi Grayscale, 24 saat içerisinde milyonlarca dolarlık Ethereum aldığını açıkladı. Grayscale’in 52.730 Ethereum satın aldığını açıklamasına rağmen Ethereum fiyatlanmasında önemli bir etki gözlenmedi.
Ethereum tabanlı bir proje olan Unite’ın resmi Twitter hesabından 10 Şubat tarihinde projenin artık aktif bir geliştirme aşamasında olmadığı ve projenin gas fiyatlarındaki artış sebebi ile gerçekleştirilemez hale geldiği belirtildi. Ethereum işlem ücretleri 2020 yılı Ocak ayına kıyasla %35.600 oranında artış gösterdi.
An itibariyle 1.792 seviyelerinde alıcılarıyla buluşan Ethereum, 20 günlük hareketli ortalaması ve aynı zamanda psikolojik bir destek olan 1.534 ve 50 günlük hareketli ortalaması olan 1.242 seviyesinin üzerinde hareketine devam etmektedir. Günlük bazda RSI(14) değeri 66,145 ve STOCHRSI(14) değeri 72,953 olan Ethereum, Bitcoin fiyatlanmasına paralel bir grafik görülmektedir. Önemli destek seviyeleri 1.608/1.656/1.721 olarak görülürken, önemli direnç seviyeleri ise 1.882/1.947/2.007 olarak görülebilir.