Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 20 Mart haftasının ilk gününde %3,13 değer kaybıyla kritik bir destek bölgesinin altına düşerek, yükseliş trendi beklentilerinin de büyük ölçüde sonlanmasına sebep oldu.
Bir önceki yazımda yeni ralli başlangıcının tarihi zirve noktası olan 5.700 seviyesinin güçlü bir dalga yapısıyla aşılması sayesinde mümkün olacağını söylemiştim. BIST 100 endeksi geçtiğimiz hafta 5.500 seviyelerine kadar yükselişini zorlasa da, seri satışların arka arkaya gelmesi ile bu ihtimali geride bıraktı. Ek olarak Amerika ve İsviçre’de yaşanan bankacılık krizleri ise yatırımcıyı daha defansif bir pozisyon almaya teşvik etti. Aynı zamanda yurt içinde yaşanan seçim gündemi ve politik belirsizlikler sebebiyle de düşüş derinleşti.
4 saatlik BIST 100 grafiği incelendiğinde ise daha önce çoğu kez kendisine destek bulduğu 5.050 bölgesi de 20 Mart gününün son işlem saatinde geçildi ve gün 4.975,47 puandan kapandı. Bu kapanış aynı zamanda 800 saatlik yani yaklaşık 100 işlem gününün hareketli ortalamasının da altına inilmesine sebep oldu.
Grafiğe teknik açıdan bakıldığında ise olumsuz bir görünümün oluştuğunu söyleyebiliriz. Hem 200 periyotluk hareketli ortalamanın altına düşüş hem de mart ayı genelindeki fiyat hareketlerinin oluşturduğu Omuz-Baş-Omuz (OBO) formasyonu ise endeksin bir ayı piyasasına doğru geçiş yapmakta olduğu izlenimi yaratmaktadır. Bu sebeple yatırımcıların pozisyon büyüklüğü ve zarar yönetimlerini gözden geçirmelerinde de fayda bulunmaktadır.
Kaynak: Tradingview
Ancak piyasada her zaman tüm gelişmelerin sonucunun fiyatta karşılık bulabileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple 21 Mart günü piyasa açılışında sert tepki alımlarının gerçekleşebileceği ve bu düşüş görüntüsünün bir “fake alarm” olarak kalabileceği de göz ardı edilmemelidir. Bu durumda bugün kaleme alınan bu analizin güncellenmesi de söz konusu olabilir. Ancak bugünün verileri ışığında BIST 100 endeksinin düşüş trendi içerisinde alçak zirve – alçak dip şeklinde bir hareket izlediğini söyleyebiliriz. Bu hareket doğrultusunda takip edilecek ilk kritik destek seviyesi ise 4.800 bölgesi olacaktır.
Endeksin bu görünümü itibarıyla izleme listesine alınmaya değer 3 hisse ise şöyle:
LOGO: Logo Yazılım, geçtiğimiz aylarda sık sık destek-direnç bölgesi olarak el değiştiren 60 TL bölgesinin üzerinde yatay bir seyir izlemektedir. Hisse, mart ayının başından bu yana 60 TL üzerinde tutunmuş olsa da 65 TL bölgesinden sıklıkla satışla karşılaşmaktadır. Hacmin giderek düşmesi bir konsolidasyon sürecinde olunduğu izlenimini oluştururken, 65 bölgesinin geçilmesi durumunda önceki tarihi zirvesi olan 72 seviyelerinin test edilmesi beklenebilir. Aşağı yönlü hareketlerde izlenilecek destek seviyeleri ise 60 ve 54,5 olarak not edilmelidir.
SMRTG: Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri, Borsa İstanbul’da 2022 yılı boyunca yaşanan rallide fiyatını yaklaşık 15’e katlayarak dikkatleri üzerine çekmiş hisselerden bir tanesidir. Hisse, kasım ayında tarihi zirvesi 141,6 TL’yi görmesinin ardından mart ayının başına kadar düşüş trendini sürdürmüştü. Yaklaşık 1 aydır 80 - 91,5 aralığında işlem gören hisse, artan işlem hacmiyle birlikte işlem görmeye devam etmektedir. Hisse ayrıca son işlem gününde 94,85’e kadar yükselse de BIST 100 endeksindeki son gerilemenin etkisiyle daha önce 2 kez dirençle karşılaştığı 91,5 bölgesine geri dönmüştür. Bu seviyenin aşılması halinde ise yeni bir yükseliş dalgasının başlaması beklenebilir. 20 ve 50 günlük hareketli ortalama seviyelerinin yaklaşık 82 TL bölgesinde kesiştiğini ve bu seviyenin destek görevi gördüğünü de belirtmekte fayda vardır.
ISCTR: Türkiye İş Bankası, tarihi zirve seviyesi olan 13,67’nin geçilmesinin ardından 15 TL bölgesinde ciddi bir satış engeline takılmıştı. Günü 14,00 seviyesinde kapatan hisse, banka rallilerinin etkisiyle 13,50-13,67 bölgesinden tepki alımları ile karşılaşabilir. Bu seviyelerden destek alınması durumunda yükseliş trendinin de devam ettiğini söyleyebiliriz. Aşağı yönlü hareketlerde takip edeceğimiz destek bölgeleri ise 13,50 ve 12,20 olarak izlenmelidir.