Borsa İstanbul’da yeni haftaya yükselişle başlayan BIST 100 endeksinde takip edilecek 4 şirketi inceleyelim.
14-18 Kasım haftasında 4.750 bölgesinde direnç görerek iki günü sert düşüşle tamamlayan BIST 100 endeksi, yeni haftaya yükselişle başladı.
Bazı analistler tarafından yükseliş trendinin sonuna gelindiğine yönelik tahminler yapılan Borsa İstanbul’da 16 Kasım Çarşamba gününde 4.750 bölgesinde yeni rekorlar kaydedilmiş ardından düşüş başlamıştı. İki gün boyunca yaklaşık %4,4 değer kaybı yaşayan BIST 100 endeksi, özellikle yatırımcıların favorisi olan hisselerin taban seviyeden işlem görmesi sebebiyle panik havası yarattı. Ardından bankacılık hisselerinin öncülüğünde yaşanan toparlanma evresiyle düşüş derinlik oluşmadan durdu ve 21 Kasım haftasının açılış mumunun rengi yeşil oldu.
Bu düşüşlerin özellikle Avrupa pay piyasalarında yaşanan durgunluk, dünya genelinde oluşan resesyon riski, FED (ABD Merkez Bankası) ve ECB’nin (Avrupa Merkez Bankası) faiz artırım kararları ile bağlantılı olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda ağustos ayından bu yana yükseliş trendi görülen bazı popüler hisselerde yapılan kar realizasyonlarının yarattığı düşüş, BIST 100 endeksinin olumsuz etkilenmesini sağlayan etken oldu.
Endekse teknik açıdan baktığımızda 4 saatlik grafikte 4.500 seviyesinin kuvvetli bir destek olarak çalıştığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda 20 periyotluk üstel hareketli ortalama seviyesine temas halinde olan endeks, bu noktada dirençle karşılaşabilir. Bu durumun trendin seyrini etkileyip etkilemeyeceği ilk seansla birlikte kendisini belli edecektir. Şu anki durum için 4.575 seviyesi ilk direnç, 4.750 seviyesi ise ikinci direnç olarak not alınabilir.
Kaynak: Tradingview
21-25 Kasım haftasında inceleme listeme almış olduğum hisselerin teknik durumlarını şu şekilde özetleyebiliriz:
ASELS: Kasım ayının başından bu yana yaklaşık %25 değer kazanan Aselsan, haftanın ilk gününü 41,58 TL ile sonlandırdı. Yakın dönemde ticari olarak güzel haberler açıklayan şirket, Borsa İstanbul’da da değerini artırmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta salı günü seans içerisinde 43,50 seviyelerine kadar ulaşan hisse ardından 40 bölgesine geri çekildi ve burada ikili dip formasyonunu andıracak şekilde destek gördü. Teknik anlamda görünümünün pozitif olduğu söylenebilir.
ISMEN: İş Yatırım Menkul Değerler, kritik direnç bölgesi olan 36 TL’yi aşmasıyla birlikte çok hızlı bir şekilde 42 TL seviyelerini görmüş, ardından başlayan düşüşle 38 seviyelerine kadar dönüş gerçekleştirmişti. 4 saatlik grafikte 20 periyotluk üstel hareketli ortalama bölgesinden oldukça iyi destek alan ISMEN, 36 TL seviyesine kadar tüm alıcıları karşılamış gözüküyor. 42 TL denemesini tekrar gerçekleştirmeye hazırlanan hissede destek seviyeleri 39,5 ve 37,2 olarak kaydedilebilir.
SAHOL: Sabancı Holding, 7 Kasım’dan bu yana yataylaşmış bir hareketi sürdürmekteydi. Geçtiğimiz çarşamba günü başlayan düşüşün etkilerini tamamen toparlayan hisse, kapanışta tarihi zirve olarak kaydedilmiş değerini aşmayı başardı. Pazartesi gününü 38,50 TL ile kapatan hisse, seans içi tarihi zirve değeri olan 38,86 TL’ye çok yakın bulunuyor. Teknik göstergeler olumlu, ilk destek seviyesi 36,9 bölgesi olarak kaydedilebilir.
KRDMD: Kardemir Demir Çelik, bir haftadan uzun bir süredir fiyat hareketi 13,50 ile 12,50 TL bölgesine sıkışmıştı. Hatta bu hareketin eylül ayından bu yana bir iki günlük istisnalar hariç bu şekilde ilerlediğini söylemek mümkün. Yeni haftada bu durumu farklı kılan Bollinger Bantları göstergesine göre oluşan sıkışma olacaktır. 4 saatlik grafikte sıkışma durumunu görebilirsiniz. Pazartesi gününü 13,15 TL bölgesinde sonlandıran KRDMD’de genel demir çelik hisselerinin hareketine bağlı olarak bu yatay seyir değişebilir. Bu haftaki durumu özellikle takip edilmelidir.
Kaynak: Tradingview