BIST 100 endeksi geçtiğimiz hafta kritik 5.500 sınırı üzerinde yalnızca iki gün kalıcı olabilirken, ekim ayından bu yana süren yükselen trend ise gelen sert düşüşlerle sona erdi.
Geçtiğimiz pazartesi ve salı günlerine rekor kaydederek başlayan Borsa İstanbul’da salı günü kapanışının ardından işler yolunda gitmemeye başladı. Üç gün üst üste süren düşüş serisi ise yükselen kanalın sert kırılımını beraberinde getirdi. Son zamanların en kayıp dolu seansı ise perşembe günü yaşandı ve %7,37’lik düşüş ile ekim ayından bu yana sürdürülen yükselen trend kırılmış oldu. Bu gelişme ise tek başına özellikle ekosisteme yeni giriş yapmış olan küçük yatırımcılar için tehlike sinyallerinin çalmaya başladığına işaret etti.
Bu hafta para piyasalarında haberlerin olumlu olması ve merkez bankalarının şahin tutumunu azaltacağına dair sinyaller yabancı menkul kıymet borsalarında ve kripto para piyasalarında yukarı yönlü hareket başlangıçları yaratsa da BIST 100 bu konuda bu kez negatif ayrışan taraf oldu. Endeksi teknik olarak incelediğimizde düşüş hareketinin hafta kapanışında bir reaksiyon gösterdiğini ve 20 günlük ortalama noktasına kadar yükselerek dirençle karşılaştığını görüyoruz.
Kaynak: Tradingview
Haftanın ilk işlem gününde açılış 20 günlük ortalama seviyesinde gerçekleşirken, ne yazık ki pozitif yönde pek hareket gösteremeyen endeks hisseleri, kapanışa doğru sert bir şekilde düşerek 20 günlük ortalama bölgesinin yeni direnç noktası olduğunu ilan etti. 5.170,97 noktasında günü tamamlayan endeks, şu anda henüz yeni hareket yapısını oluşturmuş değil.
Burada yatırımcılar için takip edilmesi gereken en önemli göstergeler Bollinger Bantları ve hareketli ortalamalar olacaktır. Bollinger Bantları göstergesi temelinde 20 günlük fiyat ortalamasının istatistiki anlamda 2 sigma üst ve alt seviyelerini işaretlediğinden, yaklaşık olarak oluşabilecek fiyatların %95,44’ünü kapsamaktadır. Şu anda bant içinde hareketini sürdüren endeksin alt bandı aşağı yönlü kırması durumunda artık trendin yönünün negatife döndüğünü söyleyebiliriz. Olası böyle bir senaryoda her yükselişin kar realizasyonu için fırsat yarattığının bilincinde olmakta fayda var.
Ancak, endeksin hafta içerisinde yatay seyretmesinin ardından tekrar 5.600 seviyelerine hacimli ve gövdeli bir mum ile giriş yapması durumunda konsolidasyon evresi geçirdiğini ve yükselen trend için güç topladığı sonucuna da ulaşabiliriz.
Trend dönüş bölgeleri volatilitesi yüksek ve tuzakları bol bölgelerdir. Bu sebeple şu anki riskli durumda herhangi bir hisse senedinin teknik analizini yapmak yerine, spot ve vadeli işlem piyasalarında yer alan yatırımcıların risk yönetimlerini doğru yapmaları ve pozisyon büyüklüklerini büyük bir farkındalıkla yönetmelerini öneriyorum.
BIST 100 endeksi için ilk önemli direnç seviyesi 5.340 noktası olurken, 5.060 ve 4.800 bölgelerinin yeni destekler olduğunu belirtmek isterim.