Deprem felaketi sonrasında yaşanan yüksek volatilitenin ardından alınan bir dizi tedbirle yükselişe geçen Borsa İstanbul'da 4 hisseyi teknik açıdan inceleyeceğiz.
Bu yazıma başlamadan önce 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde hayatını kaybeden yurttaşlarımızın acısını en derinden hissettiğimi belirtmek istiyorum. Sevdiklerini ve evlerini kaybeden herkese sabır ile dayanma gücü dilerim. Bu yaşanan facianın toplumumuzu deprem gerçeğine karşı daha bilinçli ve duyarlı kılmasını; milletçe tüm bu günleri aşarak daha aydınlık yarınlara ulaşmayı temenni ediyorum.
Borsa İstanbul’da genel durumu özetleyecek olursak tarihi zirvenin görüldüğü 3 Ocak gününden bu yana sürmekte olan genel düşüş trendi sona erdi. Depremin ardından 6-7-15-16 Şubat günlerinde yaşanan volatil hareketleri bu değerlendirmenin dışında tutarsak, 17 Şubat gününden başlayarak BIST 100 endeksi yükselen dipler ve yükselen zirveler eşliğinde hareketini sürdürüyor.
Kısa vadeli ölçekte bir yükseliş trendi olduğunu kolaylıkla söylesek de şu anki endeks değeri 5.438,38. Yani henüz tarihi zirve aşılabilmiş değil. Yeni bir rallinin başlangıcı için ise 5.700 seviyelerinin güçlü mumlar ve yüksek hacimlerle geçilmesi gerekecektir. Bunun için koşulların teknik açıdan müsait olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca XBANK tarafında yaşanan hareketlilik ve yeni banka rallisi, endeksi destekler nitelikte olacaktır. Takip edeceğimiz destek noktalarımız ise 5.320 ve 5.200 olacaktır.
Kaynak: Tradingview
Geniş ölçekte bakıldığında ise düşen trend kanalının net bir şekilde kırıldığını ve teyit alındığını gözlemleyebiliriz. 14 günlük Göreceli Güç Göstergesi’nin normal seviyelerde olması potansiyelin henüz tüketilmediğini göstermektedir.
Bu bilgilerin ışığında takip listeme almış olduğum 4 hisseye teknik açıdan göz atalım:
KCHOL: Koç Holding, yılın ilk iş gününde tarihi zirve değerine (85,35) ulaşmış ardından bu değer ile 70 TL bölgesi arasında yataya yakın bir fiyat hareketi ortaya koymuştu. Son işlem gününde ise tarihi zirve değeri %6,55’lik yükselişle geçilerek, 89,50 seviyesine çıktı. Teknik göstergelerin pozitif olduğu hissede, yeni rekorların gelmesini bekleyebiliriz. Aşağı yönlü hareketlerde ise takip edeceğimiz destek seviyeleri 85,50 ve 79,40 olacaktır. Bu seviyelerin altına inen hareketlerde yükseliş trendinin yeniden sorgulanması gerekecektir.
Kaynak: Tradingview
MGROS: Migros, KCHOL ile benzer durumda olan fakat henüz tarihi zirvesini aşmayı başaramamış bir hisse olarak gözümüze çarpmaktadır. Çarşamba gününü 149,9 ile kapatan hissede yeni rekora ise yalnızca 5 puan kalmıştır. Ancak kısa vadede başlayan yükseliş trendi orta vadeye yayılırsa ve hacimde de gözle görülür bir artış fiyata eşlik ederse rallinin Migros için başladığını söyleyebileceğiz. Aşağı yönlü hareketlerde hissede 142 ve 131 bölgelerini destek noktaları olarak takip edeceğiz.
SKBNK: XBANK hisselerinden Şekerbank, çarpıcı bir düşen trend kırılımı gerçekleştiriyor. Büyük banka rallisinin ardından zirve değerinden yaklaşık %50 değer kaybeden hisse, uzun vadeli ölçekte 6 aydır süren düşüş trendini bozdu. Kırılımın ardından artan hacim trend dönüşü görünümünü destekler nitelikte bulunuyor. Son kapanış fiyatı 2,69 olan hissede, destek seviyeleri ise 2,50 ve 2,39 olarak takip edilebilir.
Kaynak: Tradingview
ISFIN: Düşen trend kırılımı gerçekleştiren bir diğer hisse ise İş Finansal Kiralama. Kasım ayının ortalarından bu yana süren düşüş eğilimi, dünkü %3,05’lik artışla son buldu. Günü 6,41’den kapatan hissede trend kırılımı güçlü gerçekleşti. Göreceli Güç Göstergesi açısından da durum olumlu gözüküyor. 6,20 seviyesinin tekrar onay için test edilebileceği hissede, bu noktanın üzerinde kalınması durumunda yeni yükselişlerin devam edebileceğinden de söz edebiliriz. Aşağı yönlü hareketlerde takip edeceğimiz destek seviyeleri bu sebeple 6,20 ve 5,35 seviyeleri olacak.
Kaynak: Tradingview