Yılbaşından bu yana yaşadığı volatilite ile dikkatleri üzerine çeken Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerin performanslarını sektörel bazda mercek altına aldık. İşte borsada 2024 yılının en çok kazandıran sektörleri..
Borsa İstanbul (BİST) tarafında çalkantılı geçen son günlere rağmen yukarı yönlü bir hareket çabası dikkati çekse de BIST 100 endeksi salı gününü de yüzde 0,87 düşüşle kapattı 10021,80 puanla kapattı. Endeks ilerleyen günlerde 10 bin puan üzerindeki yerini sağlamlaştırmak isteyecektir.
Vadeli işlemler borsasındaki satış baskılarının ortadan kalkması ile birlikte hafta başında biraz daha olumlu bir tablo çizen Borsa İstanbul’da, yatırımcıların salı günü açıklanan 2024 yılı ağustos ayı enflasyon verilerinin beklentilerden olumlu gelmesi ile birlikte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimlerine başlayabileceğine dair bir beklentiyle bankacılık hisselerine yönelmesiyle birlikte bu şirketlerde pozitif bir hareket görüldü. Cuma günü, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye hakkındaki raporunu açıklayacak. Bu raporda Türkiye’nin kredi notunun artırılması bekleniyor. Piyasalar bunu da olumlu bir gelişme olarak fiyatlarken bu senaryonun, gerçekleşmesi halinde, BIST 100 üzerinde de olumlu bir etkisi olacaktır. Öte yandan, yılın ikinci çeyreği için yüzde 2,5 reel büyüme açıklanmış olsa da mevcut tablo ekonominin durgunluğa doğru gittiğini gösterdiğinden ilerleyen haftalarda yatırımcıların olası bir karamsarlık dalgasına kapılarak güvenli liman arayışı ile altın ya da dolar gibi yatırım araçlarına yönelmesi borsada satışlara ve olumsuz etkilere neden olabilir.
Borsa İstanbul’un sene başından bu yana performansı
Borsta İstanbul’da son birkaç günlük gelişmeler bunlar iken biraz daha geriye baktığımızda kısa vadeli performans bizlere ne gösteriyor? BIST 100 endeksi, 2023 yılının son günlerinde bir düşüş yaşayarak 7200 puan seviyesine yaklaşmış; fakat sonrasında 2024 yılının hemen başında yukarı yönlü hareketine başlamış ve bir süre de devam etmişti. Ocak ayının sonlarına doğru yeniden 8 bin puan bandını aşan endeks şubat ayının ortalarına doğru 9 bin puan seviyesini aşmış, sonrasında ise seçim belirsizliği ile mart ayı boyunca volatil hareket etmişti. 31 Mart 2024 tarihindeki yerel seçimlerin Cumhuriyet Halk Partisi zaferi ile sonuçlanması piyasalarca olumlu karşılanırken, bu bağlamda nisan ayında yeniden yükselişe geçen endeks, nisan sonunda 10 bin puan seviyesini aşmış, mayıs ve haziran aylarında ise zaman zaman 11 bin seviyelerine yaklaşmıştı. Temmuz ayında ise bu seviye de aşıldı ve BIST 100 endeksi 11252,11 seviyesine dek yükseldi.
Ağustos ayının başında ilginç bir gelişme yaşandı. 2 Ağustos 2024 tarihinde açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin ve işsizlik rakamlarının küresel piyasalarda resesyon korkusu yaratması ile başlayan genel satış dalgasından Borsa İstanbul da nasibini aldı, endeks yüzde 7’ye yakın düşerken borsa devre kesti. Sonrasında ise bu sert düşüşü Fed Başkanı Powell’ın faiz indirimine dair açıklamalarının ardından negatif ayrışan BIST 100 endeksinin 9565 puan seviyesine dek düşüşü izledi.
BIST endekslerinin sene başından bu yana getirisi
BIST 100 endeksinin 2024 yılı başından bu yana getirisi yüzde 34,16 seviyesinde. En çok getirisi olan beş sektörel endeks işe şöyle sıralanıyor:
BIST ILETISIM: yüzde 81,57
BIST BANKA: yüzde 63,07
BIST TICARET: yüzde 59,15
BIST SIGORTA: yüzde 54,89
BIST HIZMETLER: yüzde 43,96
Sene başından bu yana en az getirisi olan sektörel endeksler ise şöyle:
BIST MENKUL KIYM YO: 2,55
BIST ORMAN KAGIT BASIM: 6,62
BIST METAL ANA: yüzde 8,12
BIST FIN KIR FAKTORING: yüzde 8,99
BIST KIMYA PETROL PLASTIK: yüzde 9,47
Ayrıca, 2024 yılında şu ana dek 29 halka arz gerçekleşti. Bu halka arzlardan 10 tanesi beklentileri karşılayamazken, 17 tanesinde ise arz sonrası getiri pozitif oldu. Geçtiğimiz hafta tamamlanan 2 halka arzda ise ilk işlem tarihi henüz gelmedi.