Borsada hisse seçerken dikkat edilecek 5 konu

Okuma Süresi: 3 Dakika
Borsada hisse seçerken dikkat edilecek 5 konu
Hamit Alp Ünlü
24.09.2024 09:21

Yatırım yapmak isteyen yatırımcıların hisse senedi seçerken dikkat etmesi gereken bazı konular var. İşte borsada bir hisse seçmeden önce dikkat edilecek 5 konu..

Yatırım yapmak birikimleri değerlendirmenin ve gelir sağlamanın en bilindik yöntemlerinden birisidir. Borsaya yatırım yapmak ve bir hisse senedi satın almak suretiyle bir şirkete ortak olmaktır. Özellikle dijitalleşen dünya ile birlikte borsa yatırımları da hayli kolay biçimde icra edilebilir hale gelmiştir. Bu kolaylaşmanın avantajları olabileceği gibi dezavantajları da mevcuttur. Zira borsa yatırımları doğru yapılırsa kazanç sağlayabileceği gibi yanlış ve bilinçsiz yapıldığı takdirde birikimlerinizin hızlı biçimde kaybıyla da sonuçlanabilecektir.

Her yatırımcının ihtiyacı, planı ve yol haritası ayrıdır. Ancak borsa yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar mevcuttur.

Yatırım stratejinize ve vadenize karar verdiniz mi?

Dikkat etmeniz gereken ilk husus kendinizle alakalı. Yukarıda da belirtildiği gibi her yatırımcının ihtiyacı, planı ve yol haritası ayrıdır ve öyle de olmalıdır. Burada önemli olan nokta, sizin yapacağınız yatırımdan beklentiniz ve ihtiyaçlarınız olmalıdır.

Yatırımlar kısa, orta ve uzun vadeli yapılabilmektedir. Şayet orta veya uzun vadeli bir yatırım yapmak amacında iseniz daha bilindik ve ‘sağlam’ şirketlere uzun süreli ve sürekli yatırımlar yapmak, temettü getirisi olan şirketlere yönelmek ya da portföyünüzü çeşitlendirmek suretiyle riski azaltmak gibi hususlara dikkat edebilirsiniz. Kısa vadeli  yatırımların ise daha riskli olduğunu bilmek size daha gerçekçi bir bakış açısı sağlayacaktır. Buna ek olarak, hisse senedini aldığınız fiyat üzerinden kendinize bir taban ve tavan fiyat belirleyip bu fiyat seviyelerine gelindiğinde, duygusallıktan uzak biçimde, kazancınızı ya da kaybınızı kabul edip ilgili hisse senedini elinizden çıkarmak oldukça önemlidir.

Yatırım yapacağınız şirketin faaliyet sektörü, sahibi vb. konularında bilgi sahibi misiniz?

Yatırım yapacağınız şirketin faaliyet sektörü, dikkat etmeniz gereken önemli bir husustur. Zira sektör hakkında bilgi sahibi iseniz hisse senedinin ve şirketin mevcut durumunu, rekabet ortamı içinde daha rahat değerlendirebilirsiniz. Sektör hakkında bilgi sahibi değilseniz yatırım yapıp şirkete ortak olmadan önce sektörü incelemek faydanıza olacaktır.

Şirketin finansal tablolarını, halka arz başarısını ve anlık piyasa verisini incelediniz mi? Rekabet avantajı var mı?

Yatırım yapacağınız şirketin finansal tablolarını, 3 aylık ve yıllık bilançolarını inceleyin. Mevcut borçlarını ve sermaye artırımı ihtimallerini gözden geçirin. Bunu yanında şirketin halka arz başarısı da diğer yatırımcıların şirkete olan ilgisi konusunda size fikir verecektir. Anlık piyasa verisi ve düzenli temettü ödemeleri gibi hususlar şirketin mevcut finansal durumu hakkında bir fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilir.

Şirketin potansiyel analizi ne yönde? Fiyatı ve büyüme-kâr potansiyeli yatırım stratejinize uygun mu?

Şirketlerin potansiyel analizlerini gözden geçirmeyi ihmal etmeyin fakat bunu yaparken tek bir analiz üzerinden ilerlemek yerine birkaç analize göz gezdirin ve sonunda kararı kendiniz verin. Değerleme raporlarını okuyun. Hisse senedinin fiyatı, büyüme ve kâr potansiyeli gibi hususlar belirlediğiniz yatırım stratejisine uygunsa yatırımınızı gerçekleştirin.

Şirketle ilgili haberlere ve gelişmelere KAP, şirketin internet sitesi ve diğer haber siteleri üzerinden göz attınız mı? Yatırım yaptıktan sonra da bunu yapmaya devam ediyor musunuz?

Yatırım yapmadan önce KAP, şirketin internet sitesi ve diğer haber siteleri üzerinden şirketle ve sektörle ilgili haberlere ve gelişmelere göz atmış olmak, hiçbir noktayı atlamamak adına önemlidir. Bu faaliyeti, yatırımı gerçekleştirdikten sonra da yapmak size fayda sağlayacaktır, çünkü bu sayede yatırım stratejinizi güncelleme imkanı bulabilirsiniz.

REKLAMI KAPAT X