Geçen hafta gerçekleşen Fed toplantısının etkisinin halen hissedildiği ve ABD’den birçok verinin geldiği bu haftada dolar endeksi haftayı düşüşle tamamladı.
ABD’de geçtiğimiz hafta gerçekleşen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında alınan 50 baz puanlık faiz artış kararının ardından gerek açıklama metninde gerek de Başkan Jerome Powell’ın açıklamalarında değinilen hususların hem ABD piyasasında hem de küresel piyasalarda bu haftanın başında yarattığı etki sebebiyle dolar endeksi haftaya kırılgan bir görüntüyle başlamıştı. Dolar endeksi daha sonra ise hafta içindeki gelişmelerle ivme kazanarak yukarı yönlü bir trend yakalamaya çalışmıştı.
Ancak baktığımızda, haftanın son iş gününün ardından dolar endeksinin bu hafta dar bir bantta hareket ettiğini görüyoruz. Kimi zaman 104 seviyesinin biraz altında, kimi zamansa biraz üzerinde seyreden dolar endeksi haftayı da böylelikle 104,32 seviyesinde sonlandırdı.
Açıklanan verilerden bir kısmı fiyat baskılarının yavaşladığına işaret ederken bir kısım veri ise piyasa beklentilerinden daha olumsuz yönde açıklandı. Açıklanan verilerden bazıları ise ABD ekonomisinde bir yavaşlama emaresi şeklinde yorumlandı.
Konut başlangıçları gerilerken yeni konut satışları arttı
Salı günü ABD kasım ayı konut başlangıç verileri arka arkaya üçüncü ayda da düşüşe işaret ederken inşaat izinleri de kasım ayında yüzde 11,2 oranında geriledi. Konut kredi faizlerindeki artış dolayısıyla talebin azalması ve yüksek enflasyon sebebiyle alım gücünün düşmesi ise konut sektörünün yavaşlamasındaki en büyük etkenler olarak gösterilmişti. Fakat yine bu hafta içinde ABD’de mortgage kredi faizlerinin son 3 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dolayısıyla bu durumun sektöre etkilerini ilerleyen günlerde değerlendirmek mümkün olacak.
Dün açıklanan ABD kasım ayı yeni konut satışları verisine göre ise, kasım ayında yeni konut satışları piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı. Son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaşan yeni konut satışları, aylık yüzde 5,8 artışla 640 bine çıktı.
Üçüncü çeyrek büyüme verisi yukarı yönlü revize edildi
Üçüncü çeyrek büyüme verisine ilişkin gerçekleştirilen son okumaya göre ABD ekonomisinin bu yılın üçüncü çeyreğindeki büyüme yüzdesi yüzde 2,9’dan yüzde 3,2’ye revize edildi. Üçüncü çeyrek büyüme verisine konut yatırımlarının negatif, ihracat ve tüketici harcamalarının ise pozitif yönlü katkı verdiği açıklandı.
İşsizlik maaşı başvuruları istihdam sektörünün güçlü olduğunu gösterdi
Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise düşük seviyede kalarak ABD’de istihdam sektörünün halen güçlü olduğunu gösterdi. Başvurular son haftada yalnızca 2 bin arttı ve piyasa beklentisi olan 222 binin altında kalarak 216 bin olarak açıklandı.
Dayanıklı mal siparişleri yavaşlamaya işaret etti
Dün açıklanan ABD dayanıklı mal siparişlerinde görülen sert gerileme ise analistlerce ekonominin yavaşladığına yönelik bir işaret olarak kabule edildi. Dayanıklı tüketim malları, ömrü en az 3 yılı bulan ürünlerden oluşan ürünler olurken bu ürünlerin önemi ise bunlara yönelik siparişlerin sanayi üretimine ilişkin bilgi vermesinde yatıyor. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre dayanıklı mallara yönelik siparişler kasım ayında ekim ayına kıyasla yüzde 2,1 azalarak 270,6 milyar dolar olurken bu düşüş 2020 yılının nisan ayından bu yana görülen en sert düşüş olarak kaydedildi.
Enflasyon göstergesinde düşüş, enflasyonda zirvenin görülmüş olabileceğine dair umutları artırdı
Fed’in çekirdek enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi kasım ayında yavaşlarken kişisel harcamalar ılımlı artış kaydetti. Açıklanan bu veri fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etti. Geçen hafta açıklanan ve enflasyonda zirvenin görülmüş olabileceğine dair umutları artıran TÜFE verisinin ardından tüketim harcamaları fiyat endeksinin de benzer bir sonuca işaret etmesi piyasalarca olumlu karşılandı.
Buna ek olarak Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi de aralık ayında yukarı yönlü revize edilerek 59,1 olarak açıklanan öncü veriden 59,7’ye yükseltildi.