Piyasalar yoğun geçecek haftada Fed toplantısı, bilanço rakamları ve Euro Bölgesi enflasyon verisi gibi bir dizi önemli gelişmeyi takip edecek.
Bu hafta piyasalar ABD’de Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ve şirketlerin açıklayacağı bilanço rakamlarına; Avrupa’da ise enflasyon oranlarına ve Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmelerin seyrine odaklanacak. Yoğun geçecek haftanın en önemli gündem maddesi tabi ki Fed FOMC toplantısı.
Fed FOMC toplantısı
Hatırlanacağı üzere ABD haziran ayı yıllık enflasyon rakamları tahminlerin üzerinde gelerek rekor tazelemişti. ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere mayıs ayında yüzde 8,6 olan yıllık enflasyon oranı haziran ayında yüzde 9,1’e yükseldi ve bu rakam son 40 yılda ülkede görülen en yüksek enflasyon seviyesi olarak kayıtlara geçti.
Açıklanan bu enflasyon oranlarının arından Fed FOMC toplantısında faiz artırımına devam edilmesi kararı alınması kesin olarak öngörebildiğimiz bir şey. Ancak faiz artırımının ne oranda olacağı piyasaların fiyatladığı bir konu. Piyasalar Fed’den en azından 75 baz puanlık bir faiz artırımı beklemekte. Bunun yanında rekor kıran enflasyon oranının ardından 100 baz puanlık bir artış ihtimali “masada” olsa da piyasaların bu oranda bir artışa yaklaşık yüzde 20 ihtimal verdiğini görüyoruz. Dolayısıyla şu an için piyasaların Fed’in bu kadar agresif bir faiz artırımına gitmeyeceği yönünde bir beklentisi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak haftanın gelişmelerine göre Fed’in duruşunun değişebileceği de göz ardı edilemeyecek bir gerçek. Fed faiz kararını çarşamba günü TSİ 21.30’da açıklayacak.
Bilanço rakamları açıklanmaya devam edecek
Bu hafta dev şirketler bilanço rakamlarını açıklamaya devam edecek. Çalkantılı ekonomik görüntüde hangi şirketin hisselerinin daha iyi pozisyonda olduğunun ve olacağının öngörüsünü yapabilmek adına yatırımcılar açıklanacak hasılat rakamlarını dikkatle takip ediyor. Özellikle bu sene olumsuz bir grafik çizen teknoloji devi Big Tech şirketlerinin bilanço rakamları dikkatle izlenecek.
Rakamlar açıklanmaya salı günü Microsoft ve Alphabet ile başlayacak. Alphabet’in şu ana kadarki yüzde 25’lik düşüşün kötü haberlerin fiyatlandırılması anlamına gelip gelmeyeceğini izleyeceğiz. Çarşamba mesai saatinin ardından Facebook’un çatı şirketi olan Meta bilanço açıklayacak. Perşembe mesai saatinden sonra ise Amazon ve Apple verilerini izleyeceğiz. Bu yıl başından bu yana olumsuz bir tablo izleyen şirket hisselerinin bilançoya etkilerini de görmüş olacağız.
Avrupa’da enflasyon oranlarını izleyeceğiz
Bugün açıklanacak Almanya Ifo verisi öncesinde euro/dolar 1,02 seviyesini korumaya çalışıyor. Çarşamba günü açıklanacak Fed faiz artış kararının ardından haftanın son iki günü Avrupa’da açıklanacak enflasyon oranlarını izleyeceğiz.
Perşembe öğe saatlerinde açıklanacak Avrupa Birliği tüketici güven endekisini takiben önce perşembe öğleden sonra Almanya tüketici fiyat endeksi açıklanacak. Beklenti, haziran ayında yüzde 7,6 olarak açıklanan yıllık enflasyon rakamının temmuz ayında yüzde 7,3’e gerilemesi. Cuma günü ise sırasıyla Fransa, İspanya ve İtalya’dan gelecek enflasyon rakamlarını takip edeceğiz. Daha sonra ise Euro Bölgesi enflasyon oranı açıklanacak. Fransa’da haziran ayında yıllık enflasyon oranı 5,8 olarak açıklanmıştı, İspanya’da ise yüzde 10,2 ile çift haneli rakamlara ulaşmıştı. Analistlerin temmuz ayına dair beklentilerini hafta içinde izleyeceğiz. İtalya’da haziran ayında yüzde 8 olarak açıklanan yıllık enflasyon oranının temmuz ayında yüzde 7,4’e gerilemesi; Euro Bölgesi'nde ise önceki ay yüzde 8,6 olarak açıklanan enflasyon rakamının bu ay yüzde 8,7’ye yükselmesi bekleniyor.
Rusya-Ukrayna görüşmeleri
Türkiye’nin ev sahipliğinde devam eden ve önemli aşamalara sahne olan Rusya-Ukrayna görüşmelerinin, imzalanan tahıl anlaşmasıyla birlikte küresel piyasalara ve özellikle tahıl ve gıda fiyatlarına etkisini izleyeceğiz.
Ukrayna limanlarından tahıl çıkışına yeşil ışık yakılmasının ardından Odessa limanına cumartesi ve pazar günleri gerçekleştirilen füze saldırılarıyla birlikte tırmanan gerilimin tahıl anlaşması üzerine olan etkilerini de gözlemleyeceğiz.