Sene sonunda başlayacak koronavirüs aşılamaları ve Avrupa ve ABD’de vaka sayılarında yaşanan artış gibi iki zıt etkenin gözlemlendiği piyasalarda iyimserliğin temkinli bir şekilde sürdüğü görülüyor. Geçtiğimiz haftada gram altın, dolar ve euroda yukarı yönlü hareketler görülse de cuma öğleden TL’nin kayıplarının bir kısmını geri aldığı görüldü. BIST 100 endeksi ise 1371,70 seviyesini görerek ile rekor tazeledi.
Borsa İstanbul’da rekor kapanış
Geçtiğimiz hafta 1330,87 seviyesinden kapanış gerçekleştiren BIST 100 endeksinde bu hafta 1371,70 değeri ile rekor seviye cuma günü kapanışa doğru görüldü. Endekste haftalık kapanış 1370.70 seviyesi ile rekor seviyede kapanış gerçekleştirmiş oldu. Bu seviye ile haftalık bazda %3’lük bir yükseliş yaşandı. Haftanın en çok dikkat çeken BIST 30 hisseleri EREGL, TUPRS, ARCLK ve DOHOL oldu.
Geçtiğimiz haftayı 11,62 seviyesinden kapatan EREGL, destek seviyelerinin üzerinde günlük kapanış yapmasının ardından tarihi rekor seviyesine yükselerek 14,75 seviyesini gördü. Haftalık kapanışı 14,34 seviyesinden gerçekleşen demir çelik kuruluşu 6,4 milyar dolar üzerindeki piyasa değeri ile Koç Holdingi (KCHOL) geride bırakarak Borsa İstanbul’da işlem gören en değerli Türk şirketi oldu.
Geçtiğimiz haftayı 93,60 seviyesinden kapatan TUPRS, alıcılı seyrini devam ettirerek Cuma günü geçtiğimiz mart ayında pandemi etkileriyle birlikte yaşanan düşüşten beri ilk kez 100 TL seviyesini aştı. Haftalık kapanış 101,50 seviyesinden gerçekleşti. Olumlu aşı haberleri neticesinde Brent Petrol fiyatının 50 USD sınırını zorlamasının hisse fiyatı üzerinde olumlu etki yarattığı söylenebilir.
Bir önceki haftayı 28,44 seviyesinde kapatan ARCLK cuma günü rekor tazeleyerek 31,22 seviyelerini gördü. Haftalık kapanışın 30,92 seviyesinden gerçekleştiği hissede haftalık artış %8,7 oldu.
Bir önceki haftayı dikkat çeken bir yükseliş ile 2,86 seviyesinden kapan DOHOL bu hafta da yükselişine devam etti. Cuma günü 3,15 değerine ulaşan hisse TL bazlı yeni rekorunu kırmış oldu. Kapanışın 3.06 olmasıyla birlikte hisse haftalık bazda yatırımcısına %7 kazandırdı.
Gram altın 470 TL üzerini iki kez test etti
Ons altın hafta içinde 1870’li seviyeleri test etmiş olsa da çarşamba günü gelen satışlar nedeniyle haftalık bazda yatay bir kapanışa hazırlanıyor. Ons tarafından destek bulamayan gram altın, USD/TRY kurunda yaşanan yükselişlerden destek bulmaya çalışsa da hafta boyu destek seviyelerini aşamayarak yatay bir kapınanışa hazırlanıyor. Geçtiğimiz haftayı 460 TL seviyesinden kapatan gram altında hem Salı günü ONS altının yükselişi nedeniyle 472 TL seviyesi test edildi hem de perşembe akşam gündeme gelen CAATSA haberleri nedeniyle yaşanan yükselişte Cuma günü 473 TL seviyesini test edildi. TL’nin gün ortasında kayıplarını geri alması nedeniyle gerileyen Gram altın 460’lı seviyelerden alıcı buluyor.
CAATSA haberi TL’de değer kaybına neden oldu
Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın alması nedeniyle uzun süredir gündemde olan CAATSA yaptırımları TL ve TL varlıklar üzerinde negatif etkisini sürdürmeye devam ediyor. Senatonun onayladığı savunma bütçesinde CAATSA yaptırımları uygulanması için ABD başkanına alan bırakmayan maddeler gelecek yılda yaptırım uygulanma ihtimalini artırıyor. Bilindiği üzere CAATSA yaptırımları kapsamında bulunan 12 yaptırımdan başkanın 5 tanesini seçmesi gerekiyor. Bu yaptırımlar içinde çok sert maddeler olduğu gibi sınırlı etkisi bulunan maddeler de var. Bu nedenle başkanın hangi maddeleri uygulamaya koyacağı büyük önem taşıyor.
Perşembe akşam Reuters’ta yayınlanan haber, Türkiye’nin her an CAATSA yaptırımları ile karşı karşıya kalabileceğini bildiriyor. Yaptırımların kapsamı henüz bilinmese de CAATSA isminin geçmesi bile yarattığı risk nedeniyle TL’de değer kaybı yaşanmasına neden oluyor. Türkiye’nin CDS risk priminin tekrar 400 seviyesine yaklaştığı günlerde, geçtiğimiz haftayı 7,80 seviyesinden kapan kur, haber akışının etkisiyle 8,03 seviyesini test etti. Cuma öğleden sonra yaşanan geri çekilme sonrasında ise TL’nin kayıplarını geri alarak 7,82’li seviyelere geldiği görülüyor.
30 Kasım-4 Aralık haftasında yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarında 2,2 milyar dolar artış yaşandığı açıklandı. Yerleşiklerin döviz talebinin devam etmesinin TL’de değer kazanımlarını engelleyen diğer bir etken olduğu söylenebilir.
Yurt dışı piyasalar
Küresel hisse senedi piyasasının değeri tarihte ilk kez 100 trilyon dolar seviyesini aştığı bir haftayı geride bıraktık. Geçtiğimiz haftada ABD borsalarının rekor tazelediği fakat rekor seviyelerde tutunamadığını görüyoruz. Küresel endekslerin geçtiğimiz hafta bahsettiğimiz üzere düşük volatiliteli ve düşük hacimli bir hafta geçirdiği görülüyor.
Bu hafta küresel piyasalarda ABD teşvik paketi ve İngiltere ile AB’nin arasındaki ticaret anlaşmaları görüşmeleri takip edildi. Her iki gündemden de kesin bir sonuç gelmese de özellikle İngiltere ile AB arasındaki ticaret anlaşması açısından tamam ya da devam aşamasına gelindiği söylenebilir.
AB liderler zirvesinde Türkiye’ye olası yaptırım görüşmesi sonucunda net bir tavır yerine “şimdilik” uyarı kararını içeren taslak metinde anlaşılması ve daha sert yaptırımların mart ayına ertelenmesi yurtiçi piyasalarda rahatlama yaşanmasına neden oldu.
Perşembe günü toplanan Avrupa Merkez Bankası beklentilere paralel bir şekilde faiz değişikliğinde bulunmadı. Toplantıdan enflasyon hedefine hala uzak olunduğu vurgusunun yapılmasıyla birlikte varlık alımı programını 500 milyar euro düzeyinde artırma kararı çıktı.