İç gelişmelerin yoğun olduğu geçtiğimiz haftanın ardından bu hafta yurt içi piyasaların daha sakin kalması beklenirken, özellikle ABD ve Avrupa piyasalarında yoğun bir veri gündemi takip edilecek.
Geçtiğimiz hafta iç piyasalar, hem Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) başlattığı faiz artış döngüsünün ardından açıklanan ilk enflasyon verisi hem de zamlar ve çeşitli politik gelişmelerin ekonomiye etkisiyle oldukça yoğun bir gündeme sahipti.
Dışarıda ise özellikle Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin tutanaklar ile cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi takip edildi.
Fed FOMC tutanakları, ileride faiz artışlarının devam edeceğine işaret ederken; tarım dışı istihdam verisi ise istihdamın piyasa beklentilerin altında kaldığını gösterdi.
Geçtiğimiz haftanın ardından bu hafta ise iç piyasalarda çok yoğun bir takvim gözlenmezken; ABD ve Avrupa’da açıklanacak enflasyon rakamları, ABD’de başlayacak kazanç sezonu ve Çin verileri yakından takip edilecek.
ABD ve Avrupa’da açıklanacak TÜFE verileri
FOMC tutanaklarında yer alan faiz artışlarına devam vurgusuyla birlikte piyasalar, haziran ayında ara verilen faiz artış döngüsüne temmuz ayında 25 baz puan ile devam edilmesini bekliyor.
Zira ABD’den gelen enflasyon rakamları da Fed’in yüzde 2’lik hedefinin üzerinde ve özellikle yapışkan çekirdek enflasyona dikkat çekiyor.
Bu gelişmelerin ardından bu hafta çarşamba günü ABD haziran ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE), perşembe günü ise üretici fiyat endeksi (ÜFE) açıklanacak.
Haziran ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 4’ten yüzde 3,1’e, yıllık çekirdek TÜFE’nin yüzde 5,3’ten yüzde 5’e, aylık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 0,4’ten yüzde 0,3’e inmesi beklenirken; aylık TÜFE’nin yüzde 0,1’den yüzde 0,3’e yükselmesi bekleniyor.
ÜFE beklentisine bakıldığında ise yıllık çekirdek ÜFE’nin yüzde 2,8’de sabit kalması beklenirken, yıllık ÜFE’nin yüzde 1,1’den yüzde 0,4’e inmesi bekleniyor.
Daha büyük önem teşkil eden aylık ÜFE beklentisine bakıldığında ise aylık çekirdek ÜFE’nin yüzde 0,2 seviyesinde sabit kalmasının beklendiği; aylık ÜFE’nin ise yüzde eksi 0,3 seviyesinden yüzde 0,2’ye yükselmesinin beklendiği görülüyor.
Buna ek olarak yine perşembe günü açıklanacak işsizlik başvurularında ise çok sınırlı bir artış görülmesi bekleniyor.
Avrupa piyasalarına bakıldığında ise Avrupa Birliği’nin en büyük iki ekonomisi olan Almanya ve Fransa’da haziran ayı enflasyon rakamları açıklanacak. İki ülkenin haziran ayı aylık ve yıllık enflasyon rakamlarına yönelik beklenti ise artış gerçekleşmesi yönünde.
Ayrıca, Almanya ve Euro Bölgesi ekonomilerinin mevcut durumunun anlaşılmasında önem teşkil eden ZEW ekonomik hissiyatının temmuz ayı verisi de salı günü küresel piyasalar tarafından yakından takip edilecek.
Kazanç sezonu başlıyor
ABD’de ise bu hafta 2023 yılının ikinci çeyreğine ilişkin bilançolar açıklanmaya başlanacak. Buna göre cuma günü, büyük bankalar ile bilanço sezonun açılışı gerçekleşecek.
JPMorgan Chase, Citigroup ve Wells Fargo cuma günü ikinci çeyreğe ilişkin kazançlarını açıklayacak büyük bankalar arasında yer alıyor.
Kazanç sezonu Fed’in faiz artışları devam ettikçe gündeme gelen resesyon endişelerinin yerinde olup olmadığına ilişkin de fikir verecek.
İkinci çeyrekte gerçekleşen işten çıkarmalar ve benzeri haberlerin göz önüne alındığı durumda analistler ise cuma günü açıklanacak rakamların birinci çeyreğe kıyasla aşağı yönlü olmasını bekliyor.
Çin verileri
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de bu hafta haziran ayına ilişkin enflasyon ve ticaret verileri açıklanacak.
Analistler, Covid-19 pandemisi sonrasında halen toparlanma aşamasında olan ülke ekonomisinde bu hafta açıklanacak verilerin artan deflasyonel baskılar ve yüksek genç nüfus işsizliği gibi faktörlerle sendelemesini bekliyor.
Yıllık enflasyonun yüzde 0,2’de sabit kalması beklenirken, haziran ayı ticaret verilerinde yine düşüş bekleniyor.