Bu hafta piyasaların gözü Fed başta olmak üzere merkez bankalarının açıklayacağı faiz kararlarında olacak. İşte bu hafta faiz kararını açıklayacak dört merkez bankasına ilişkin piyasaların son tahminleri..
Bu hafta piyasalar merkez bankası kararlarını yakından takip edecek. Bu kapsamda Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararı bu haftanın en önemli ve en çok beklenen olayı olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da perşembe günü mart ayına ilişkin faiz kararını açıklayacak. Bunlara ek olarak İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) da bu hafta faiz kararını açıklayacak diğer merkez bankaları olacak.
Fed mart ayı faiz kararı
Fed’in mart ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı salı ve çarşamba günü gerçekleşecek. Toplantı sonrasında çarşamba akşam saatlerinde Fed’in mart ayına ilişkin faiz kararı açıklanacak. Piyasalar Fed’in halihazırda yüzde 5,25-5,50 olan federal fon hedef oranını bu seviyede sabit bırakması ihtimalini yüzde 98 olarak fiyatlarken 25 baz puanlık bir faiz indirimi kararı verilmesi ihtimaline ise yüzde 2 olasılık veriliyor.
Son açıklanan tüketici ve üretici enflasyonu verisi, enflasyonun Fed’in hedefi olan yüzde 2 seviyesinden halen uzak olduğunu göstermiş ve açıklanan veriler, enflasyonun piyasa beklentilerinden daha kötü durumda olduğuna işaret etmişti.
Enflasyonun mevcut durumu, işsizlik oranının halen düşük seyretmesi ve harcama alışkanlıklarının kırılamaması ise Fed’in gerçekleştireceği faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı konusundaki soru işaretlerini artırdı. Piyasalar da son verilerin ardından Fed’in faiz indirimlerine erken başlamasına dair olan beklentilerini öteledi.
Toplantıda alınacak faiz kararı kadar, karardan sonra Fed Başkanı Jerome Powell’dan gelecek açıklamalar da piyasalar için önem teşkil edecek. Powell’ın mesajlarında Fed’in sonraki hamlelerine ve özellikle faiz indirimlerine dair ipuçları aranacak.
TCMB mart ayı faiz kararı
Perşembe günü TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) mart ayı toplantısı gerçekleşecek ve mart ayı faiz kararı açıklanacak. Piyasalar, TCMB’nin mart ayında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bırakmasını bekliyor.
31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde gerçekleştirilecek son toplantı olan perşembe günkü PPK toplantısı ise seçim sonrasında ekonomi politikasında büyük bir değişiklik beklenmese de halihazırda ülkede görülen inatçı enflasyon ve Türk lirasındaki değer kaybına ilişkin atılacak sonraki adımlar hakkında bir fikir vermesi açısından önem teşkil ediyor.
Şubat ayında gerçekleşen 2024 yılı 1. Enflasyon Raporu toplantısında TCMB tarafından politika faizinde istenilen düzeye gelindiğine ve gerekmesi halinde ileride yeniden faiz artışı yapılabileceğine dair bir açıklama yapılmıştı. Piyasalar bu açıklamayı referans alarak politika faizinin yüzde 45 seviyesinde kalmasını beklemişti fakat son açıklanan enflasyon rakamlarının beklenenden karamsar bir tablo çizmesi ile birlikte nisan ayında TCMB’nin 500 baz puanlık bir faiz artışı daha yapabileceği ihtimali de konuşulmaya başlandı.
BoJ mart ayı faiz kararı
Sekiz senedir negatif faiz politikasını devam ettiren Japonya’nın ise bu hafta politikasını sonlandırabileceği düşünülüyor. Bu sebeple salı günü gerçekleşecek olan BoJ mart ayı toplantısınin piyasalarda oldukça önemli olacağı bildiriliyor. Medyada çıkan haberler ise negatif faiz politikasını sonlandırma kararının çoktan alındığına ve salı günkü toplantıda bu kararın resmiyet kazanmasıyla birlikte asıl merakla beklenen konunun artık faizlerin ne hızla ve nereye dek artırılacağı olduğuna işaret ediyor. BoJ kararının resmi şekilde kamuoyuyla paylaşılması ile konu ise netlik kazanmış olacak.
BoE mart ayı faiz kararı
Çarşamba günü İngiltere’de açıklanacak enflasyon verisinin ardından BoE’nin faiz kararı perşembe günü açıklanacak. Bu durum enflasyonda bir sürpriz görülmesi halinde BoE’ye bu konu hakkında karar alma imkanı sağlayacak fakat genel kanı BoE’nin bu toplantıda politika faizini yüzde 5,25 seviyesinde sabit bırakması yönünde. Öte yandan BoE’nin ağustos ayında faiz indirimine başlaması bekleniyor.