Fed ve ECB'nin faiz kararları ile oldukça yoğun geçen haftanın ardından yine yoğun bir gündeme sahip olan bu haftanın en önemli gelişmesi TCMB’nin faiz kararı olacak.
Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararları ve ABD verileriyle yoğun bir gündeme sahipti. ABD mayıs ayı enflasyon verileri beklentilere paralel gelse de özellikle çekirdek enflasyonun halen inatçı olduğu görüldü. Faiz kararında ise iki merkez bankası da sürpriz yapmazken, haziran ayı toplantılarında piyasa beklentileri doğrultusunda kararlara imza atıldı.
Buna göre Fed çarşamba günü on beş aylık faiz artış döngüsüne ara vermek ecbsuretiyle faizi yüzde 5 ila yüzde 5,25 seviyesinde sabit bırakırken, ECB ise 25 baz puan daha faiz artışı gerçekleştirerek refinansman faizini yüzde 4'e, mevduat faizini yüzde 3,5'e çıkardı.
Bu hafta ise iç piyasada kritik Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) haziran ayı toplantısı gerçekleşecek.
Küresel piyasalarda da İngiltere’den gelecek tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri, İngiltere Merkez Bankası (Bank of England - BoE) faiz kararı, Fed üyelerinin gerçekleştireceği konuşmalar ve PMI verileri takip edilecek.
TCMB kararı
TCMB 22 Haziran perşembe günü gerçekleştireceği haziran ayı PPK toplantısının ardından politika faizine ilişkin kararını açıklayacak. Bu ayki PPK ve sonrasında açıklanacak olan faiz kararı hayli kritik olacak. Zira piyasalarda oluşan Türkiye ekonomisinde ortodoks politikalara dönüleceği beklentisinin ardından gerçekleştirilecek olan ilk PPK toplantısı olma özelliği taşıyan bu toplantı, TCMB’nin bundan sonra izleyeceği politika hakkında fikir vermesi açısından da oldukça önemli olacak.
Yeni kabinede Mehmet Şimşek’in yeniden Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev almasıyla birlikte yerli-yabancı kurumlarda ve piyasalarda oluşan “ortodoks ekonomi politikalarına dönüş” beklentisi ise ABD’de birçok büyük kurumda üst düzey görevler alan First Republic Bank eski eş CEO’su Hafize Gaye Erkan’ın TCMB’nin ilk kadın başkanı olarak kurumun başına getirilmesi ile iyice kuvvet kazandı.
Buna göre, piyasalar da bu haftaki PPK toplantısında TCMB’nin düşük faiz politikasına son vermesini ve faiz artış döngüsüne başlamasını öngörüyor. TCMB’den beklenen ilk faiz artış miktarı ise 900 baz puan civarında. Şayet bu yönde bir karar çıkar ise şu anda yüzde 8,5 olan bir hafta vadeli repo faiz oranı yüzde 17,5 seviyesine yükselmiş olacak. Ancak TCMB’den daha yüksek bir faiz artışı gelebileceği de göz önünde bulunduruluyor.
ABD’li yatırım bankası JPMorgan'ın, geçtiğimiz hafta yayımladığı rapora göre ise PPK toplantısında 1650 baz puanlık bir artışla politika faizinin yüzde 25 seviyesine çıkarılması bekleniyor. Kurum ayrıca yıl sonunda faizlerin en az yüzde 30 seviyesinde olacağını öngörüyor.
İngiltere enflasyon verileri ve BoE kararı
İngiltere’de çarşamba günü mayıs ayına ilişkin hem üretici hem de tüketici enflasyon rakamları açıklanacak. Halen yüksek seyreden enflasyonu kontrol altına almakta zorlanan ülkede perşembe günü ise gerçekleştirilecek BoE toplantısının ardından faiz kararı açıklanacak.
Aylık TÜFE’nin yüzde 1,2, yıllık TÜFE’nin ise yüzde 8,7 seviyesinde seyrettiği İngiltere’de mayıs ayı yıllık TÜFE’nin yüzde 8,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
BoE’nin ise 25 baz puanlık bir faiz artışıyla arka arkaya on üçüncü toplantıda da faiz artışı gerçekleştirerek politika faizini 4,75 seviyesine çıkarması bekleniyor.
Fed konuşmaları
Geçtiğimiz hafta alınan faizlere ara verme kararının ardından Fed’in izlediği politikada herhangi bir değişiklik olup olmayacağı ise merak konusu olmayı sürdürüyor. Bugün Juneteenth tatili (ABD'de köleliğin kaldırıldığı gün) sebebiyle piyasalar kapalı olacak olsa da, haftanın geri kalanında başta Başkan Jerome Powell olmak üzere birçok Fed üyesi konuşmalar gerçekleştirecek. Piyasalar da Fed’in atacağı sonraki adımlara ilişkin bir fikir edinmek adına Fed üyelerinin konuşmalarını yakından takip edecek.
Satın alma müdürleri endeksi (PMI) verileri
Haftanın son işlem gününde yani cuma günü ise ABD, Euro Bölgesi, İngiltere, Japonya, Almanya ve Fransa’da açıklanacak olan çeşitli PMI verileri, söz konusu ekonomilerde gerçekleşen genişleme ya da daralma hakkında piyasalara bilgi verecek.