Bu hafta piyasaların takip edeceği 4 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 4 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
07.10.2024 08:56

Piyasalar bu hafta başta ABD enflasyon verisi olmak üzere Fed toplantı tutanaklarını, başlayacak olan üçüncü çeyrek kazanç sezonunu ve Türkiye’ye ilişkin işsizlik verisini takip edecek.

Bu hafta piyasaların takip edeceği en önemli gelişme perşembe günü ABD’de açıklanacak olan eylül ayı tüketici ve cuma günü açıklanacak olan eylül ayı üretici enflasyonu verileri olacak. Çarşamba günü açıklanacak olan Amerikan Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı tutanakları da piyasalar tarafından izlenecek bir diğer gelişme olacak. Ayrıca merakla beklenen üçüncü çeyrek kazanç sezonu da bu hafta başlayacak. İç piyasada ise Türkiye ağustos ayı perakende satış ve işsizlik verileri de takip edilecek veriler arasında yer alacak.

ABD eylül ayı enflasyon verisi

ABD eylül ayı üretici ve tüketici enflasyonu verileri bu haftanın en önemli verisi olarak yakından takip edilecek. Fed’in eylül ayı FOMC toplantısında gerçekleştirdiği 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından atacağı sonraki adımlarla ilgili fiyatlamalar yapılırken enflasyon verisi hayli belirleyici olacak.

Perşembe günü açıklanacak olan eylül ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisinin fiyat artışlarının gerilediğine işaret etmesi bekleniyor. Buna göre ağustos ayında yüzde 3,2 olan yıllık çekirdek TÜFE’nin yüzde 3,1 seviyesine, yüzde 0,3 olan aylık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 0,2 seviyesine inmesi bekleniyor. Öte yandan, ağustos ayında yüzde 2,5 seviyesinde olan yıllık manşet TÜFE’nin yüzde 2,3 seviyesine, yüzde 0,2 olarak kaydedilen aylık manşet TÜFE’nin ise yüzde 0,1 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Cuma günü açıklanacak olan üretici fiyat endeksi verisinin (ÜFE) de benzer bir tabloya işaret edeceği düşünülüyor. Buna göre ağustos ayında yüzde 2,4 olan yıllık çekirdek ÜFE’nin yüzde 2 seviyesine, yüzde 0,3 olan aylık çekirdek ÜFE’nin ise yüzde 0,2 seviyesine inmesi bekleniyor. Öte yandan, ağustos ayında yüzde 1,7 seviyesinde olan yıllık manşet ÜFE’nin yüzde 1,3 seviyesine, yüzde 0,3 olan aylık manşet ÜFE’nin ise yüzde 0,1 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Fed eylül ayı FOMC toplantısı tutanakları

Fed, eylül ayı FOMC toplantısında politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 5 seviyesine çekti ve faiz indirimi döngüsünün ilk adımını atmış oldu. Toplantının ardından devam eden süreçte piyasalar Fed’in atacağı sonraki adımları tahmin etmeye koyuldu. Zira sonraki faiz indirimlerinin ne zaman ve ne büyüklükte olacağı merak konusu. Piyasalar, çarşamba günü kamuoyu ile paylaşılacak olan FOMC toplantı tutanaklarında Fed üyelerinin faiz indirimi kararı ile ilgili görüşleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olacak.

Üçüncü çeyrek kazanç sezonu başlıyor

ABD’de 2024 yılı üçüncü çeyrek bilançoları da bu hafta açıklanmaya başlayacak. Borsanın geçtiğimiz haftanın kapanışında kazandığı ivme ile birlikte kazanç sezonu yatırımcıların iştahını test etmek adına önemli olabilir. Bu kapsamda cuma günü finans devleri JPMorgan Chase (JPM), Wells Fargo (WFC) ve BlackRock (BLK) bilanço açıklayacak. Faiz indirimlerinin başladığı bu dönemde ekonominin durumu hakkında fikir vermesi açısından bankalara ilişkin bilanço raporları da piyasalarca yakından takip edilecek.

Bu hafta ayrıca salı günü PepsiCo (PEP) ve perşembe günü Delta Air Lines (DAL) bilanço açıklayacak.

Türkiye ağustos ayı işsizlik verisi

Geçtiğimiz günlerde enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde geldiği ülkemizde bu hafta ağustos ayı perakende satış ve işsizlik verileri açıklanacak. Perşembe günü açıklanacak olan işsizlik verisinin, işsizlik oranının yüzde 8,8’den yüzde 8,6’ya gerilediğini göstermesi bekleniyor. Beklentilerin üzerinde gelecek bir işsizlik verisi stagflasyon tartışmalarını alevlendirebilir.

Cuma günü açıklanacak olan perakende satış verisinin ise aylık ve yıllık perakende satışların arttığına işaret etmesi bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Altında yükselen volatilite nasıl yorumlanmalı? Ons altın son dönemde artan jeopolitik risklerin ışığında yükselişler kaydetse de gün kapanışları itibarıyla yüksek volatiliteli kararsız mumlar görülmektedir. Bugün son günlerde yaşanan kararsız mumları yorumlamaya çalışacağız.
REKLAMI KAPAT X