Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 gelişme
Hamit Alp Ünlü
09.09.2024 08:35

Bu hafta iç piyasada temmuz ayı perakende satış ve işsizlik verileriyle birlikte TCMB eylül ayı piyasa katılımcıları anketi, dış piyasada ise ABD ağustos ayı enflasyon verileri ile ECB eylül ayı faiz kararı takip edilecek.

Bu hafta iç piyasada birkaç önemli veri açıklanacak. Bunlardan en önemlisi çarşamba günü açıklanacak olan temmuz ayı perakende satış verisi olacak. Bunun dışında salı günü açıklanacak olan temmuz ayı işsizlik verisi ve cuma günü açıklanacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eylül ayı piyasa katılımcıları anketi de piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Bunlar dışında çarşamba günü açıklanacak olan ABD ağustos ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve perşembe günü açıklanacak olan ABD ağustos ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri, 17-18 Eylül 2024 tarihlerinde gerçekleşecek Amerikan Merkez Bankası (Fed) eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde piyasaların takip edeceği en önemli veri olacak. Bunlara ek olarak Avrupa Merkez Bankası (ECB) da perşembe günü gerçekleşecek olan para politikası toplantısının ardından eylül ayı faiz kararını açıklayacak.

Temmuz ayı perakende satış verileri

Temmuz ayı perakende satış verileri tüketici güveni ve harcama alışkanlıklarının mevcut durumu hakkında bilgi vermesi açısından önem teşkil edecek. Perakende satış verisinin temmuz ayında yıllık bazda yüzde 8,4 seviyesinden yüzde 9,2 seviyesine çıkması beklenirken aylık bazdaki verinin yüzde 1,7 seviyesinden yüzde 1,4 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Temmuz ayı işsizlik oranı

Temmuz ayı işsizlik oranı ise salı günü açıklanacak. Hatırlanacağı üzere haziran ayında yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 8,2 seviyesine düşmesi beklenen işsizlik oranının beklentilerin üzerinde olacak şekilde yüzde 9,2 olarak açıklanması ile birlikte piyasalarda stagflasyon tartışmaları başlamıştı. Bu tartışmaların ortasında temmuz ayında ise işsizlik oranının sınırlı bir düşüşle yüzde 9,2 seviyesinden yüzde 9,1 seviyesine inmesi bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Stagflasyon riski yıl sonu enflasyon hedefini etkiler mi? Pazartesi günü açıklanan işsizlik verisinin ardından beliren stagflasyon riski ile birlikte, olası bir stagflasyon senaryosunun TCMB’nin yıl sonu enflasyon hedefini etkileyip etkilemeyeceği sorusu gündeme geldi.

TCMB eylül ayı piyasa katılımcıları anketi

TCMB eylül ayı piyasa katılımcıları anketi cuma günü açıklanacak. Bilindiği üzere piyasa katılımcıları anketi reel sektör ve finansal sektörde karar alıcı ve uzman pozisyonda bulunan 69 katılımcı tarafından yanıtlanan ve çeşitli makroekonomik değişkenlerle ilgili beklentilerinin izlenmesinin amaçlandığı bir anket. Anketle birlikte ortaya konan beklentilerden biri de yıl sonu TÜFE tahmini. Ağustos ayı piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 42,95 seviyesinden yüzde 43,31 seviyesine yükselmişti.

TCMB tarafından ağustos ayı başında gerçekleştirilen 2024 yılı üçüncü enflasyon raporu toplantısında yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 38 olarak korunmuştu fakat 5 Eylül 2024 Perşembe günü kamuoyu ile paylaşılan değişikliklerle birlikte Orta Vadeli Program’da 2024 yılı büyüme beklentisi yüzde 4 seviyesinden yüzde 3,5 seviyesine indirilirken yıl sonu TÜFE beklentisi ise yüzde 33'ten yüzde 41,5'e yükseltildi.

İLGİLİ HABER Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı: Ekonomide 3 yıllık hedefler revize edildi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomide 2025-2027 dönemini kapsayan yeni yol haritasını açıkladı.

ABD ağustos ayı TÜFE ve ÜFE verileri

Piyasaların Fed kararı öncesinde takip edeceği en önemli gelişme olan TÜFE verisi çarşamba günü, ÜFE verisi ise perşembe günü açıklanacak. Aylık çekirdek ve manşet TÜFE verilerinin yüzde 0,2 seviyesinde sabit kalması beklenirken yıllık çekirdek TÜFE verisinin ise benzer şekilde yüzde 3,2 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Yıllık manşet TÜFE’nin ise yüzde 2,9’dan yüzde 2,6 seviyesine düşmesi beklenmekte.

Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalması ile birlikte, piyasalarda 18 Eylül 2024 tarihinde eylül ayı faiz kararını açıklayacak olan Fed’in 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştireceği beklentisi ağırlık kazanmaya başladı.

ECB eylül ayı faiz kararı

ECB eylül ayı faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Hatırlanacağı üzere ECB faiz indirimlerine başlayan ilk büyük merkez bankası olmak suretiyle haziran ayında 25 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmiş, temmuz ayında ise faizleri sabit bırakmıştı. Piyasalar eylül ayında ECB’den 25 baz puanlık faiz indirimi daha bekliyor. Bu senaryo gerçekleşirse marjinal fonlama faizi yüzde 4,25'e, refinansman faizi yüzde 4'e ve mevduat faizi de yüzde 3,50 seviyesine inecek.

İLGİLİ HABER Almanya'da yıllık enflasyon ECB hedefinin altına indi Almanya'da yıllık enflasyon, sıkı faiz politikasının etkisiyle beklentilerin üzerinde gerileyerek ağustosta yüzde 1,9 oldu.
İLGİLİ ANALİZ Güç kaybeden altının teknik görünümü Geçtiğimiz hafta altın yatırımcıları için kafa karıştıran bir hafta oldu. Bu haftaya başlarken öncelikle geçtiğimiz hafta yaşanan volatilitenin şifrelerine ardından ise altının teknik görünümüne odaklanacağız.
REKLAMI KAPAT X