Bu hafta iç piyasalarda takip edilecek en önemli gelişme TCMB'nin faiz kararı olacak. Dış piyasalarda ise ABD kişisel tüketim harcamaları, PMI verileri, teknoloji şirketlerinin açıklayacağı bilanço raporları ve Japonya Merkez Bankası toplantısı izlenecek.
Jeopolitik gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkilerini kuvvetli biçimde yaşıyoruz. İsrail ve İran arasında devam eden gerginlik özellikle Bitcoin, altın ve petrol fiyatları üzerindeki hareketliliğin devam etmesine sebep oluyor. Gerginliğin sürmesi ya da daha da tırmanması ise bu hareketliliği artırma potansiyeli taşıyor.
Jeopolitik risklerin dışında ekonomi takvimine bakıldığında ise içeride izlenecek en önemli gelişmenin perşembe günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayı faiz kararı olduğu görülüyor.
Dış piyasalarda ise izlenecek en önemli gelişme Amerikan Merkez Bankasının (Fed) enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamaları verisi olacak. Buna ek olarak ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’de açıklanacak olan satınalma müdürleri endeksi (PMI) verileri, söz konusu ekonomilerin mevcut durumu hakkında fikir verecek olması açısından önem teşkil edecek. Devam eden kazanç sezonunda bu hafta teknoloji devlerinin açıklayacağı bilanço raporları da piyasalar tarafından merakla izlenecek. Geçtiğimiz ay yıllardır devam eden eksi faiz uygulamasına son vererek faiz artıran Japonya Merkez Bankasının (BoJ) bu ayki toplantısı da piyasaların odağındaki bir diğer gelişme olacak.
Öte yandan, bu hafta ülkemizde piyasalar salı günü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle kapalı olacak.
TCMB nisan ayı faiz kararı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nisan ayı faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Piyasa katılımcıları, TCMB’nin politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakmasını bekliyor.
IMF Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında geçen hafta açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Fatih Karahan, faiz artışının bittiğini ve bundan sonra likidite yönetimine odaklanacaklarını ifade etmişti. Yine geçtiğimiz hafta açıklanan TCMB piyasa katılımcıları anketinde cari ay sonu faiz beklentisi yüzde 50 seviyesinde ölçülmüştü.
ABD mart ayı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi
ABD’de Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verisi ise cuma günü açıklanacak. Açıklanacak verinin şubat ayı verisinde olduğu gibi yüzde 0,3 seviyesinde bir artışa işaret etmesi bekleniyor.
Fed Başkanı Jerome Powell’ın son açıklamalarıyla birlikte piyasalar ise Fed’den bekledikleri faiz indirimlerini bir kez daha erteledi. Açıklanacak verinin beklentilerden fazla gelmesi durumunda faiz indirimi bekleyenler için tablonun daha da karamsar hale gelme riski bulunuyor.
PMI verileri
Salı günü Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de PMI verileri de açıklanacak. Euro Bölgesi imalat PMI dışındaki tüm verilerin sınır olan 50 değerinin üzerinde gelmesi ve büyümeye işaret etmesi bekleniyor. Ancak geçtiğimiz ayki verilere kıyasla yaşanacak artış ya da azalışlar sektörlerin mevcut durumu ve enflasyondaki olası artışlar hakkında piyasalara ipuçları verecek.
Teknoloji devleri kazanç açıklayacak
2024 yılı birinci çeyreğine ilişkin bilanço raporları açıklanmaya başlandı. Bu kapsamda Muhteşem Yedili olarak tanımlanan yedi teknoloji şirketinin dördü bu hafta bilanço açıklayacak.
Elektrikli araç üreticisi Tesla (TSLA) salı günü piyasaların kapanmasının ardından bilanço açıklayacak. Çarşamba günü Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi platformların genel şirketi Meta (META), perşembe günü ise Microsoft (MSFT) ve Google'ın ana şirketi Alphabet (GOOGL) bilanço açıklayacak.
Geçtiğimiz hafta S&P 500, Dow Jones ve Nasdaq endeksleri kötü bir hafta geçirmişti. Bu hafta bilanço açıklayan şirketlerin S&P 500 içindeki ağırlığı düşünüldüğünde bu endeks açısından önemli bir hafta olacağı söylenebilir.
BoJ toplantısı
Sekiz yıldır devam eden negatif faiz politikasının ardından BoJ geçtiğimiz ay faiz artırımına giderek politika faizini yüzde eksi 0,1 seviyesinden yüzde 0,1 seviyesine çekmişti. BoJ kanadından gelen açıklamalar enflasyonun yükselmesi halinde faiz artışlarının devam edeceği yönünde olurken, borçlanma maliyetleri konusunda gelen güvercin açıklamalar ise yenin dolar karşısında gerilemesine yol açtı. Cuma günü gerçekleşecek toplantıda açıklanacak büyüme ve enflasyon tahminleri ışığında yatırımcılar ise sonraki faiz kararlarını fiyatlayacak.
**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.