Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
22.07.2024 08:45

Bu hafta piyasalar başta TCMB’nin faiz kararı olmak üzere, Fed’in enflasyon göstergesini, PMI verilerini, devam eden kazanç sezonunu ve ABD’de başkanlık yarışına yönelik gelişmeleri gelişmeleri takip edecek.

Piyasaların bu hafta içeride takip edeceği en önemli gelişme salı günü açıklanacak olan temmuz ayı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı olacak.

Dışarıda ise cuma günü Amerikan Merkez Bankası (Fed) tarafından enflasyon göstergesi olarak kabul edilen kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) verileri açıklanacak. Bunun yanında ABD ve Avrupa’da satınalma müdürleri endeksi (PMI) verileri, devam eden bilanço sezonu ve ABD Başkanı Joe Biden’ın adaylıktan çekildiğini açıklamasının ardından ABD başkanlık yarışına yönelik son gelişmeler yakından izlenecek.

Temmuz ayı TCMB faiz kararı

TCMB, salı günü gerçekleşecek olan Para Politikası Kurulu (PPK) temmuz ayı toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Politika faizinde bu ay da bir değişiklik yapılmaması ve faizin mevcut seviye olan yüzde 50 seviyesinde korunması bekleniyor.

Hatırlanacağı üzere mayıs ayında tepe noktasının görüldüğü öngörülen tüketici enflasyonu haziran ayında beklentilerden daha olumlu olacak şekilde gerilemiş fakat verinin açıklanmasının ardından Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) endeks hesaplamasında kullandığı ürünlere dair bir tartışma yaşanmıştı. Temmuz ayı verisi istenilen seviyede bir gerilemeye işaret ettiği takdirde olası faiz indirimleri gündeme gelebilir ancak temmuz ayı bu tartışmalar için henüz erken.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan faiz indirimi beklentilerine yanıt TCMB Başkanı Fatih Karahan, faiz artış zamanlamasını tartışmadan önce bu yılın da ötesinde enflasyon hedeflerini tutturabileceklerinden emin olmak istediklerini belirterek, faiz indiriminde temkinli yaklaşımın korunması gerektiğini söyledi.

Haziran ayı ABD PCE verileri

Cuma günü Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği PCE verileri açıklanacak. Haziran ayında PCE’nin yüzde 0,1 oranında artması bekleniyor.

Son açıklanan enflasyon verisinin düşüşe işaret etmesi ve Fed kanadından gelen mesajlarla da birlikte piyasalar Fed’in eylül ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz indirimi kararı almasına neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Cuma günü açıklanacak verinin de bu tabloyu desteklemesi halinde piyasalar fiyatlamalarını bu tabloya göre revize edecektir.

ABD ve Avrupa PMI verileri

Avrupa Merkez Bankası (ECB), haziran toplantısında faizleri 25 baz puan düşürdükten sonra, geçtiğimiz hafta gerçekleşen son toplantısında faizleri sabit bırakma kararı aldı.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı Avrupa Merkez Bankası (ECB), temmuz ayı para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Faiz kararının ardından yapılan açıklamada, atılacak sonraki adımların veri temelli olacağına vurgu yapıldı. Bu sebeple açıklanacak her veri, büyük bir dikkatle takip edilecek. PMI verisi de bunlardan biri olacak. İmalat PMI verisi dışındaki diğer kalemlerin artış bölgesinde kalması bekleniyor.

Yine çarşamba günü açıklanacak olan ABD PMI verilerinde de tüm kalemlerin pozitif bölgede kalması bekleniyor.

Devam eden bilanço sezonu

İkinci çeyreğe ilişkin kazanç sezonu devam ediyor. Bu hafta salı günü, Muhteşem Yedili olarak adlandırılan şirketlerden Tesla (TSLA) ve Google’ın ana şirketi Alphabet (GOOGL) bilanço açıklayacak. Bunun yanında IBM (IBM), Ford (BIST: FROTO) (F) ve General Motors (GM) da bilanço açıklayacak şirketler arasında yer alacak.

Teknoloji şirketlerinin düşüş yaşadığı mevcut durumda bakalım ikinci çeyrek bilançoları bu durumu tersine çevirmeye yardımcı olacak mı?

ABD başkanlık yarışı

Yaklaşan ABD başkanlık yarışı öncesinde ülkede siyasi gündem oldukça yoğun geçiyor. Geçtiğimiz günlerde eski Başkan ve gelecek seçimde Cumhuriyetçi Parti adayı Trump’a suikast girişiminde bulunulmuş, Trump bu girişimi hafif yaralı atlamıştı.

İLGİLİ HABER Donald Trump’a suikast girişimi piyasaları nasıl etkileyecek? ABD başkan adayı Donald Trump'ın uğradığı suikast girişiminin ardından yatırımcılar piyasa tepkisine odaklandı. Bitcoin yeniden 60 bin dolara kadar çıkarken, uzmanlar ise saldırının ardından altın gibi güvenli limanlara akış olabileceğini belirtti.

Pazar günü ise mevcut Başkan Joe Biden, yarıştan çekildiğini ve yaklaşan seçimlerde aday olmayacağını ifade ederek yardımcısı Kamala Harris’in adaylığına destek vereceğini açıkladı.

İLGİLİ HABER Joe Biden adaylıktan çekildi ABD Başkanı Joe Biden, 5 Kasım'da gerçekleşecek seçimler için adaylıktan çekildiğini duyurdu. Biden açıklamasında, görev süresinin geri kalanında başkan olarak görevlerini yerine getirmeye odaklanacağını söyledi.

Bu beklenmedik gelişme sonrasında anketler ise kasım ayındaki seçimde Trump’ın kazanma ihtimalinin hala yüksek olduğunu gösterdi.

Yatırımcılar ise stratejilerini belirlemek adına bu hafta başkanlık yaırışında yaşanabilecek gelişmeleri yakından izleyecek.

İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (22 Temmuz 2024) Bu hafta kripto yatırımcıları, Trump’a yapılan suikast girişiminin ABD piyasalarına nasıl etki edeceğini izleyecek.
İLGİLİ ANALİZ Altından tehlikeli geri çekilme Ons altın, ABD verilerinin ardından başlattığı yükseliş hareketinde gerekli momentumu bulamayarak yönünü aşağı çevirdi. Geçtiğimiz hafta sonuna doğru yaşanan geri çekilmeyi ben tehlikeli boyutta görüyorum. İsterseniz yaşanan hareketi teknik açıdan inceleyelim.
REKLAMI KAPAT X