Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme

Okuma Süresi: 4 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
28.10.2024 09:16

Piyasaların yurt içinde S&P’nin Türkiye’ye ilişkin not kararını beklediği haftada,  küresel çapta ABD tarım dışı istihdam verileri, devam eden kazanç sezonu sonuçları, ABD başkanlık seçimleri öncesi anketlerdeki son durum ile Orta Doğu’da devam eden jeopolitik gerilime bağlı olarak değişim gösteren petrol fiyatları takip edilecek.

Bu hafta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sebebiyle ülkemizde piyasalar dört gün açık olacak ve iç piyasada nispeten sakin bir görünüm hakim olacak. İç piyasada takip edilecek en önemli gelişme ise S&P Global Ratings'in Türkiye'ye ilişkin not kararı olacak.

Dış piyasada da 1 Kasım 2024 Cuma günü açıklanacak olan ekim ayı tarım dışı istihdam verisi, çarşamba ve perşembe günü açıklanacak olan ABD büyüme verileri, devam eden kazanç sezonunda bilanço açıklayacak olan teknoloji şirketlerinin kazançları, 5 Kasım 2024 tarihinde gerçekleşecek olan ABD başkanlık seçimleri öncesindeki mevcut durum ve Orta Doğu’da devam eden jeopolitik gerilim sonucu nasıl bir değişim göstereceği merakla beklenen petrol fiyatları takip edilecek.

ABD ekim ayı tarım dışı istihdam verisi

ABD tarım dışı istihdam verisi eylül ayında piyasa beklentilerinin hayli üzerinde olacak biçimde 254 bin olarak açıklandı ve bu durum Amerikan Merkez Bankasına (Fed) istihdam piyasasının halen güçlü olduğu mesajını verdi. Ekim ayında tarım dışı istihdam verisinin Helene ve Milton kasırgaları ve gerçekleşen işçi grevleri sebebiyle 111 bin seviyesine gerilemesi bekleniyor. Yine bu hafta cuma günü açıklanacak olan işsizlik verisinin ise işsizlik oranının yüzde 4,1 seviyesinde sabit kaldığına işaret etmesi bekleniyor.

Fed, gerçekleştirdiği 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından kasım ayında gerçekleşecek olan toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artışı daha gerçekleştireceğinin sinyallerini veriyor. Bu hafta açıklanacak olan verilerde bir sürpriz görülmesi halinde bu durumun Fed’in kararı üzerinde bir etkisi de olabilir.

Öte yandan çarşamba günü ABD’de üçüncü çeyreğe ilişkin gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) verisi açıklanacak. ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 3 büyümesi bekleniyor. Perşembe günü açıklanacak olan ve Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim giderleri endeksi verilerinin de manşet ve çekirdek enflasyonun aylık ve yıllık bazda sabit kalacağına işaret etmesi bekleniyor.

Kazanç sezonunda bilanço açıklayacak teknoloji şirketleri

Üçüncü çeyrek kazanç sezonu son hızla devam ederken heyecanlı bir hafta piyasaları bekliyor.

“Muhteşem Yedili” olarak adlandırılan yedi teknoloji devinden beşi bu hafta üçüncü çeyrek bilançolarını açıklayacak. Google’ın çatı şirketi Alphabet (GOOGL) salı günü bilanço raporunu açıklayacak ve bunu çarşamba günü teknoloji devleri Microsoft (MSFT) ve Facebook’un çatı şirketi Meta Platforms (META)  izleyecek. Apple (AAPL) ve Amazon (AMZN) ise perşembe günü üçüncü çeyrek bilançolarını kamuoyu ile paylaşacak.

Söz konusu şirketler S&P 500 endeksinin büyük çoğunluğunu oluşturduğu için açıklanacak bilançoların piyasalar üzerinde büyük etkisi olacak.

ABD başkanlık seçimleri öncesi son hafta

5 Kasım 2024 tarihinde gerçekleşecek olan ABD başkanlık seçimleri öncesinde son haftaya girmiş bulunmaktayız. Yalnızca ABD’yi değil tüm dünyayı oldukça yakından ilgilendirecek olan bu seçimde Cumhuriyetçilerin adayı ve eski dönem ABD Başkanı Donald Trump ile Demokratların adayı Kamala Harris öne çıkacak. Trump’ın seçilmesi durumunda ünlü iş insanı ikinci başkanlık dönemine başlayacakken Harris seçilirse ABD’nin ilk kadın başkanı olacak.

Orta Doğu’da devam eden jeopolitik gerilim ve petrol fiyatları

İsrail’in Filistin’i işgali devam ederken bölgedeki çatışmalar İsrail’in Lübnan’a ve İran’a saldırması ve bu ülkelerden gelen karşı saldırılar ile geniş bir coğrafyaya yayıldı. Geçtiğimiz günlerde İsrail İran’a yeniden saldırılar düzenledi ve gerilim bir kez daha tırmandı. Gerçekleşen saldırılar ve tırmanan gerilim sebebiyle petrol fiyatlarının bu hafta gerilemesi bekleniyor.

S&P Global'in Türkiye kredi notunu yükseltmesi bekleniyor

Türkiye'nin makroekonomi politikalarındaki değişimin ardından, Fitch Ratings, Moody's ve S&P Global Ratings, ülkenin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu yükseltmişti. Fitch Türkiye'nin notu son değerlendirmesinde "BB-"ye, Moody's iki basamak artışla "B3"ten "B1"e ve S&P Global Ratings de "B"den "B+"ya yükseltmişti.

Söz konusu kuruluşlardan S&P Global Ratings'in ise 1 Kasım'da Türkiye'ye ilişkin bu yılki ikinci değerlendirmesini açıklaması bekleniyor.

Foreks Haber tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, 17 ekonomistin 16’sı kredi notunda artış öngörürken, 15'i görünümün "durağan" olarak değiştirilmesini bekliyor.

REKLAMI KAPAT X