Bu hafta piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme (12 Ağustos 2024)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme (12 Ağustos 2024)
Hamit Alp Ünlü
12.08.2024 08:50

Bu hafta piyasaların ana gündem maddeleri ABD enflasyon verisi ve Kara Pazartesi’nin ardından borsalardaki genel görünüm olacak. Bunların yanında yurt içinde işsizlik verisi, küresel çapta ise İngiltere verileri ile Japonya büyüme verisi takip edilecek.

Bu haftanın en önemli gelişmesi salı ve çarşamba günleri açıklanacak olan ABD enflasyon verileri olacak. Bunun yanında geçtiğimiz pazartesi piyasalarda yaşanan kaosun ardından bu hafta borsalardaki görünüm, halihazırda diken üstünde olan yatırımcılar için önemli olacak.

Yurt içinde ise bugün açıklanacak olan haziran ayı işsizlik verisi ve perakende satış verileri izlenecek.

Bunlara ek olarak hafta boyunca İngiltere’den gelecek veriler ve perşembe günü açıklanacak olan Japonya büyüme verisi de takip edilecek gelişmeler arasında yer alacak.

Haziran ayı işsizlik verisi ve perakende satışlar

Pazartesi günü haziran ayına ilişkin işsizlik verileri kamuoyu ile paylaşılacak. 2024 yılı ocak ayından bu yana aylık işsizlik oranında görülen düşüş serisinin haziran ayında da devam etmesi bekleniyor. Piyasaların beklentisi, mayıs ayında yüzde 8,4 olarak açıklanan işsizlik oranının haziran ayında yüzde 8,2 seviyesine inmesi yönünde.

Bugün ayrıca haziran ayı perakende satış verileri de açıklanacak. Tüketici harcamaları ve güveni hakkında fikir vermesi açısından önemli olan perakende satış verisinin yıllık bazda yüzde 5,8 seviyesinden yüzde 8,4 seviyesine çıkması beklenirken aylık bazda ise yüzde eksi 0,2 seviyesinden yüzde eksi 0,8 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

ABD temmuz ayı enflasyon verisi

ABD temmuz ayı enflasyon verileri ise salı ve çarşamba günleri açıklanacak. İlk olarak salı günü üretici fiyat endeksi (ÜFE) verisi piyasalarla paylaşılacak. Temmuz ayında yıllık manşet ÜFE’nin yüzde 2,6 seviyesinde, yıllık çekirdek ÜFE’nin ise yüzde 3 seviyesinde sabit kalması beklenirken aylık manşet ÜFE’nin yüzde 0,2 seviyesinden yüzde 0,1 seviyesine, aylık çekirdek ÜFE’nin ise yüzde 0,4 seviyesinden yüzde 0,2 seviyesine inmesi bekleniyor.

ÜFE verisinin ardından çarşamba günü de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi açıklanacak. Amerikan Merkez Bankasının (Fed) tutumu konusunda daha belirleyici olması açısından TÜFE verisi daha önemli kabul ediliyor, bu sebeple piyasalar tarafından da merakla bekleniyor. Temmuz ayında yıllık manşet TÜFE’nin yüzde 3’ten yüzde 2,9’a, yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye gerilemesi beklenirken; aylık manşet TÜFE’nin yüzde eksi 0,1’den yüzde 0,2’ye, aylık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 0,1’den yüzde 0,2’ye yükselmesi bekleniyor.

Fed’in eylül ayında faiz indirimlerine başlamasının beklendiği bir ortamda aylık TÜFE’deki öngörülen artışın gerçekleşmesi halinde Fed üyelerinden gelen mesajlar büyük önem teşkil ediyor.

Piyasalardaki görünüm

ABD ekonomisinin resesyona girebileceği dedikoduları sonrasında geçtiğimiz pazartesi küresel çapta borsalarda esen panik havası ve arka arkaya gelen satış dalgaları kayıplara neden olmuş fakat bu kayıplar sonrasında büyük ölçüde telafi edilmişti.

Bu hafta piyasalardaki temkinli ve gergin havanın sürmesi beklenebilir. Açıklanacak verilere piyasaların vereceği tepkiler de daha hassas olabilir.

İngiltere verileri

İngiltere’de bu hafta üç önemli veri açıklanacak. Bunlardan ilki çarşamba günü açıklanacak olan temmuz ayı enflasyon verisi. Temmuz ayında yıllık manşet enflasyonda ufak bir artış beklenirken aylık manşet enflasyonun sabit kalması, çekirdek enflasyonun ise ufak bir miktar gevşemesi bekleniyor. İngiltere Merkez Bankasının (BoE) son toplantısında faiz indirimi gerçekleştirdiğini hatırlatalım.

Perşembe günü gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) verileri, cuma günü ise perakende satış verileri açıklanacak.

Japonya büyüme verisi

Japonya Merkez Bankası (BoJ), ultra gevşek para politikasına son verip faiz artırmasının ardından son toplantısında faizleri sürpriz bir şekilde daha artırarak yüzde 0,25 seviyesine çıkardı. Japonya’nın büyüme odaklı bir ekonomiye geçmek adına yürüttüğü ekonomik normalleşme hareketinin dünyanın en büyük üçüncü ekonomisini nasıl bir sürece götüreceğini göreceğiz ancak şu noktada büyüme beklentisinin düşürüldüğünü söylemekte fayda var.

Bu hafta açıklanacak olan ikinci çeyrek GSYİH verisinin çeyreklik bazda yüzde 0,6, yıllık bazda ise yüzde 2,1 büyümeye işaret etmesi bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Altın desteklere tutunma çabasında Geçtiğimiz haftayı volatil bir şekilde geçiren ons altın hafta sonuna doğru gelen alım hareketi ile önemli bir desteğe tutunmaya çalışıyor.
REKLAMI KAPAT X