Bu hafta piyasalar ABD kişisel tüketim harcamalar fiyat endeksini, Euro Bölgesi enflasyonunu, Türkiye birinci çeyrek büyümesini ve Çin ile Japonya’dan gelecek verileri takip edecek.
Bu hafta piyasalarda takip edilecek en önemli veri cuma günü açıklanacak olan ve Amerikan Merkez Bankası (Fed) tarafından ABD enflasyon göstergesi olarak kabul edilen kişisel tüketim harcamalar fiyat endeksi verisi olacak. Bunun dışında yine cuma günü açıklanacak olan Euro Bölgesi enflasyon verisi de takip edilecek bir diğer önemli veri olacak. Cuma günü açıklanacak bir başka veri olan Japonya Tokyo tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi ve hafta boyunca çeşitli günlerde açıklanacak olan Çin verileri de piyasalarda dikkatle izlenecek. Ayrıca yine cuma günü açıklanacak olan Türkiye 2024 yılı birinci çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisi de iç piyasalarda takip edilecek önemli verilerden biri olacak.
ABD kişisel tüketim harcamalar fiyat endeksi verisi
Cuma günü Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamalar fiyat endeksi verisi açıklanacak. Bu veri, piyasalara enflasyonun mevcut durumu hakkında fikir vermesi açısından büyük önem teşkil edecek. Açıklanacak bu veri Fed’in ileriki günlerdeki atacağı adımlar ve sonraki stratejilerinin belirlenmesinde ve piyasaların bunları fiyatlamasında da etkiye sahip olacak.
Piyasalar her ne kadar Fed’den faiz indirimine ilişkin bir işaret görmeyi beklese de geçtiğimiz günlerde açıklanan Fed tutanaklarını takiben piyasalar faizlerin bir süre daha yüksek kalmasını beklemeye başlamıştı. Bu çerçevede bu hafta Fed üyelerinin açıklamaları ve Fed’in Bej Kitap raporu da piyasaların odağında olacak.
Euro Bölgesi enflasyon verisi
Euro Bölgesi mayıs ayı enflasyon verisi cuma günü açıklanacak. Yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası’ndan haziran ayında bir faiz indirimi beklerken açıklanacak olan bu veri faiz indiriminin beklenildiği gibi başlayıp başlamayacağına ya da faiz indiriminin ne hızda seyredeceğine dair bir ipucu verecek.
Yıllık manşet enflasyon oranının yüzde 2,4’ten yüzde 2,5’e yükselmesi beklenirken aylık manşet enflasyonun ise yüzde 0,6’dan yüzde 0,1’e inmesi bekleniyor. Uzun süredir inatçı seyreden yıllık çekirdek enflasyonun ise yüzde 2,7 seviyesinden yüzde 2,5’e ineceği öngörülüyor.
Çin verileri
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde pazartesi günü yıl sonu endüstriyel kâr verisi, cuma günü ise imalat ve imalat dışı satın alma müdürleri endeksi (PMI) verileri açıklanacak. Beklenti, iki verinin de büyüme sınırı olan 50 seviyesinin üzerinde kalması yönünde.
Japonya verileri
Japonya’da cuma günü Tokyo TÜFE verileri açıklanacak. Yaklaşık sekiz senedir negatif politikası yürüten ve kısa süre önce sıkılaşma politikasına başlama yönünde karar alan Japonya Merkez Bankasının (BoJ) atacağı sonraki adımlar için açıklanacak olan bu veri önem teşkil edecek. BoJ mart ayından sonra ikinci faiz artışını da bir sonraki toplantıda gerçekleştirebilir.
Türkiye birinci çeyrek büyüme verisi
Cuma günü Türkiye’de birinci çeyreğe ilişkin GSYH verileri açıklanacak. Sıkı para politikasının devam ettiği bu dönemde açıklanacak olan büyüme verilerinin, bir gerilemeye işaret etmesi bekleniyor. Birinci çeyrek GSYH verisinin yüzde 1’den yüzde 0,9’a düşmesi beklenirken bir önceki dönemde yüzde 4 olan yıllık GSYH verisinin ise yüzde 3,5’e inmesi bekleniyor.
Bunun yanında pazartesi günü mayıs ayı kapasite kullanım oranı, perşembe günü TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı tutanakları, ticaret açığı, döviz rezervleri ile mayıs ayı tüketici güven endeksi ve cuma günü TCMB Finansal Kararlılık Raporu açıklanacak. Piyasalar bu verileri de yakından takip edecek.