Bu hafta piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
29.07.2024 08:59

Piyasalar, yurt içi veri akışının sakin kalacağı haftada başta Fed’in faiz kararı olmak üzere beş önemli gelişmeye odaklanacak.

Piyasaların bu haftaki en önemli gündem maddesi çarşamba günü açıklanacak olan Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararı olacak. Bunun yanında cuma günü açıklanacak olan temmuz ayı ABD tarım dışı istihdam verisi de takip edilecek bir diğer önemli veri olacak. Sırasıyla çarşamba ve perşembe günleri faiz kararlarını açıklamak adına toplanacak olan Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararları da yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek. Son olarak devam eden kazanç sezonunda bu hafta bilanço açıklayacak olan teknoloji şirketlerinin kazançları takip edilecek.

Fed’in temmuz ayı faiz kararı

Salı ve çarşamba günleri gerçekleşecek olan Fed Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) temmuz ayı toplantısının ardından çarşamba günü akşam saatlerinde Fed, temmuz ayı faiz kararını açıklayacak.

Enflasyondaki gerileme ve işsizlik oranında görülen artış ile birlikte piyasalarda Fed’in faiz indirimine başlayacağına yönelik beklentiler iyiden iyiye artış gösterdi. Eylül ayında faiz indirimi gerçekleşmesi ihtimali yüzde 88 olarak fiyatlanırken bu hafta gerçekleşecek toplantıda ise politika faizinin yine yüzde 5,50 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Fed Başkanı Jerome Powell’dan gelecek olan açıklamalar ise eylül ayı beklentilerinin fiyatlanması adına önemli olacak.

ABD temmuz ayı tarım dışı istihdam verisi

Fed’in faiz kararını takiben cuma günü açıklanacak olan temmuz ayı tarım dışı istihdam verisi de istihdam piyasasında halihazırda görülen soğumanın temmuz ayında da devam edip etmediğine dair piyasalara bir fikir verecek. Buna ek olarak cuma günü ABD işsizlik verisi de açıklanacak.

Haziran ayında 206 bin olan tarım dışı istihdam verisinin temmuz ayında 177 bine düşmesi beklenirken son üç aydır artış gösteren işsizlik verisinin ise yüzde 4,1 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.

BoJ faiz kararı

Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise faiz kararını çarşamba günü açıklayacak. Hatırlanacağı üzere Banka, çok uzun süren aşırı gevşek para politikasının ve negatif faiz politikasının ardından mart ayında faiz artışına giderek faiz oranını yüzde 0 ila yüzde 0,1 bandına yükseltmişti.

İLGİLİ HABER Japonya'dan 17 yıl sonra ilk faiz artırım kararı Japonya Merkez Bankası (BOJ), 2016'da başladığı negatif faiz politikasını sonlandırarak, politika faizinde 17 yıl sonra ilk artışa gitti.

Ülkenin para birimi yenin zayıf seyrine son vermek adına para politikasının normalleştirilmesi konusunda yapılan açıklamalar sebebiyle olası bir faiz artışı ihtimali piyasalarda tartışılsa da genel beklenti faizin bu toplantıda da mevcut seviyede sabit bırakılacağı yönünde.

BoE faiz kararı

Perşembe günü ise İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararını açıklayacak. Piyasalar BoE’nin faiz indirimi yapıp yapmayacağını merakla beklerken 4 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleşen seçimlerden bu yana BoE yetkililerinin kurallar gereği açıklama yapmamaları sebebiyle mevcut durumdaki belirsizlik biraz daha artmış durumda.

Şayet bir faiz indirimi gelirse bu 2020 yılından bu yana BoE kanadından gelen ilk faiz indirimi olması açısından önemli olacak. Olası bir faiz indiriminin 25 baz puan olması bekleniyor. İngiltere’de mevcut faiz oranı son 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 seviyesinde bulunuyor.

Big Tech kazançları

Öte yandan kazanç sezonu devam ediyor. Bu hafta büyük teknoloji şirketleri bilançolarını açıklamaya devam edecek. Olası bir zayıf bilanço açıklaması zaten gergin durumda olan piyasaları daha da gerebilir. Zira, cuma günü S&P 500 ve Nasdaq endeksleri 2022 yılından bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşamıştı.

Bu kapsamda Microsoft (MSFT) salı günü, Facebook’un ana şirketi Meta (META) çarşamba günü, Apple (AAPL) ve Amazon (AMZN) ise perşembe günü bilançolarını açıklayacak.

İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (29 Temmuz 2024) Bu hafta kripto yatırımcılarının odağı Fed’in faiz kararında olacak. Bu toplantıda düşürülmesi beklenmese de eylül ayında faiz indirime gidilmesi muhtemel görünüyor.
İLGİLİ ANALİZ Altın yatay kanala geri mi dönüyor? Yukarı yönlü iştahlı hareketler sergilemesine rağmen hareketine gerekli momentumu sağlayamayan ons altın tekrar yatay kanal sınırları içerisine döndü. Hareketin bundan sonra izleyeceği patika için dilerseniz ipuçlarını birlikte arayalım.
REKLAMI KAPAT X