Bu hafta piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
05.08.2024 08:36

Bu hafta piyasalar içeride temmuz ayı TÜFE verisini ve TCMB enflasyon raporunu, dışarıda ise ABD verilerini ve Orta Doğu’da tırmanan gerilimi yakından takip edecek.

Türkiye ekonomi gündeminin bu haftaki en önemli gelişmesi bugün açıklanacak olan temmuz ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi olacak. Bunun yanında perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanacak olan 2024 yılı üçüncü enflasyon raporu da takip edilecek bir diğer önemli gelişme olacak. Ayrıca hafta boyunca açıklanacak olan ABD verileri ve geçtiğimiz haftadan bu yana Orta Doğu’da tırmanan gerilime dair gelişmeler de piyaslarca yakından izlenecek.

Temmuz ayı TÜFE verisi

Bugün Türkiye’nin temmuz ayı TÜFE verisi açıklanacak. Açıklanacak olan veri enflasyonla mücadelede atılacak sonraki adımların fiyatlanması açısından büyük önem taşıyor. Zira, enflasyonda tepe noktasının mayıs ayında görülmesinin ardından haziran ayında açıklanan veri piyasa beklentilerinden daha olumlu bir görüntüye işaret etmiş olsa da yerli ve yabancı uzmanlar, atılan adımların meyvesini verdiğine dair henüz  tam olarak ikna olmuş değiller ve enflasyonun ikna edici bir seviyeye düştüğünü görene dek de ikna olmalarını beklemek çok gerçekçi değil.

Haziran ayında piyasalar tarafından pozitif olarak fiyatlanan görüntünün temmuz ayında da devam etmesi halinde enflasyondaki düşüşün istenilen seviyelere geldiğine dair ikna edici bir tablo ortaya çıkabilir.

Ancak, temmuz ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 71,60 seviyesinden yüzde 62,10 seviyesine inmesi beklenirken TCMB tarafından asıl önemli gösterge olarak kabul edilen aylık TÜFE’nin ise yüzde 1,64 seviyesinden yüzde 3,45 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Aylık yüzde 3,45’lik bir TÜFE seviyesi, 2024 yılı şubat ayından bu yana görülecek en yüksek TÜFE seviyesi olması sebebiyle piyasalarda karamsar bir hava estirebilir ve TCMB’yi ek sıkılaşma hamlelerini gözden geçirmeye itebilir.

İLGİLİ HABER Temmuz ayı enflasyonuna yönelik beklenti anketi sonuçlandı AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,51 artacağını tahmin etti.

TCMB enflasyon raporu

8 Ağustos 2024 Perşembe günü ise TCMB tarafından üç ayda bir kamuoyu ile paylaşılan enflasyon raporlarının 2024 yılı içindeki üçüncüsü açıklanacak. 2024 yılı ilk raporu şubat ayında, ikincisi ise mayıs ayında kamuoyu ile paylaşılmış idi. Söz konusu raporda TCMB 2024 yılı yıl sonu TÜFE tahminini 2 puan artırmak suretiyle  yüzde 38 seviyesine çıkarmış idi. Yılın üçüncü enflasyon raporunda yıl sonu enflasyonuna ilişkin herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmayacağını hep birlikte göreceğiz.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, 3. Enflasyon Raporu'nu 8 Ağustos'ta açıklayacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın 3. Enflasyon Raporu'nu 8 Ağustos'ta Ankara'da açıklayacak.

ABD verileri

ABD’de geçtiğimiz hafta Amerikan Merkez Bankası (Fed) politika faizini bir kez daha yüzde 5,50 seviyesinde sabit bırakırken haftanın son günü açıklanan temmuz ayı istihdam raporu beklentilerin bir hayli altında kaldı. Ülkede bu hafta ekonomi gündemi pek yoğun değil. Pazartesi günü hizmet sektörü satın alma müdürleri endeksi (PMI) verisi açıklanacak. Verinin yüzde 51,4’e yükselmesi ve büyüme bölgesinde kalması bekleniyor. Perşembe günü ise işsizlik haklarından yararlanma başvuruları kamuoyu ile paylaşılacak.

Piyasalar ayrıca Fed faiz kararı sonrasında bu hafta San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin'in açıklamalarını takip edecek ve eylül ayında gerçekleşmesi beklenen faiz indirimini fiyatlamak adına bu konuşmalarda ipuçları arayacak.

Orta Doğu’da devam eden gerilim

Geçtiğimiz hafta İran ve İsrail arasında tırmanan gerilimin cuma akşamı had safhasına ulaşmasının ardından ABD, bölgede konuşlandırdığı kuvvetlerine takviyeler yapma kararı almıştı. Gerilimin piyasalar ve bilhassa Bitcoin üzerindeki etkileri ise yadsınamaz. Bu sebeple bu hafta bölgedeki gelişmeler piyasalar tarafından yakından izlenecek.

İLGİLİ HABER Kripto para piyasasında sert düşüş ABD ekonomisine ilişkin resesyon endişelerinin ardından Bitcoin yaklaşık 6 ayın dibini görürken kripto paralardan son 24 saatte 260 milyar dolar silindi.
İLGİLİ ANALİZ Yeni haftada altın fiyatlarını etkileyebilecek gelişmeler ve takip edilecek seviyeler Geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatan fakat net bir yön çizemeyen ons altının bu hafta yaşadığı sıkışmadan sıyrılıp sıyrılamayacağı merak konusu olmayı sürdürüyor. İşte yeni haftada altın fiyatlarında takip edilecek seviyeler ve fiyatları etkileyebilecek gelişmeler...
REKLAMI KAPAT X