Enflasyon rakamları ve merkez bankalarının faiz kararlarıyla yoğun bir gündeme sahip geçtiğimiz haftanın ardından nispeten sakin geçmesi beklenen bu haftada piyasaların takip edeceği önemli gelişmeleri sizler için derledik.
Geçtiğimiz hafta çok yoğun bir gündem takip ettik. Öncelikle ABD’de kasım ayı tüketici enflasyon verisi beklentilerin altında kalarak piyasalara moral verdi. Yüzde 7,7’den yüzde 7,3’e inmesi beklenen yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 7,1’e; yüzde 0,4’ten yüzde 0,3’e inmesi beklenen aylık TÜFE ise yüzde 0,1’e düştü. Enerji fiyatları düşerken gıda fiyatları ise yükseldi.
Açıklanan enflasyon verisinin ardından ABD Merkez Bankası (Fed), 2022 yılında gerçekleştirdiği son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından faiz artış hızında frene basarak, arka arkaya 4 toplantıda verilen 75’er baz puanlık faiz artış kararının ardından bu toplantı sonunda piyasaların da beklediği gibi 50 baz puanlık artışta karar kıldı. Her ne kadar faiz artış hızında yavaşlamaya gidilse de, sıkılaşma politikasının bir süre daha devam edeceği vurgusu yinelendi. Kararla birlikte yayınlanan ve Fed yetkililerinin faiz tahminlerini de içeren grafik ve projeksiyonlarda 2023 yılının sonu için yüzde 5,1'lik faiz öngörüsü ve gelecek yıla ait büyüme beklentisinin aşağı yönde revize edilmesi ise dikkat çekti.
Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) da yılın son toplantısının ardından faiz artış hızında vites düşürerek 50 baz puanlık artış gerçekleştirdi. Ana refinansman oranı yüzde 2,5, marjinal fonlama oranı yüzde 2,75 ve mevduat faizi yüzde 2 seviyesine yükseltildi. Toplantı sonrası ECB Başkanı Christine Lagarde’ın gerçekleştirdiği şahin açıklamalar piyasalara damga vurdu. Lagarde enflasyonda hedefleri olan yüzde 2’ye ulaşana dek faiz artışına devam etmeye karar verdiklerini ve parasal sıkılaşmanın planlandığı gibi mart ayında başlayacağını ifade ederken, nihai faiz oranının piyasaların beklentisinden yüksek olacağını belirtti. Lagarde’ın açıklamalarının ardından euro/dolar çaprazı 1,0700 seviyesinin üzerini gördü.
Böyle yoğun bir haftayı geride bıraktıktan sonra, bu hafta ekonominin gündemi ise nispeten daha sakin.
ABD verileri
Piyasalar ABD’de bu hafta kasım ayına ilişkin konut başlangıçları ile yeni ve mevcut konut satışlarına ait verilerle, geçtiğimiz aylarda rekor düşük seviyelere gerileyen ABD konut piyasasının mevcut durumu hakkında fikir sahibi olacak.
Çarşamba günü Conference Board tüketici güven endeksi açıklanacak. Endeks kasım ayında son dört ayın en düşük seviyesine gerilemişti; fakat beklenti bu ay yeniden yükselmesi yönünde.
Cuma günü ise Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel gelir ve harcama verileri açıklanacak. Geçen hafta açıklanan ve enflasyonda zirvenin görülmüş olabileceğine dair umutları artıran TÜFE verisini takiben, piyasalar kişisel gelir ve harcama verisini yakından takip edecek.
Euro Bölgesi ve İngiltere’de açıklanacak veriler
Euro Bölgesi’de gündem daha sakin. Bugün bölgenin en büyük ekonomisi Almanya’da sınırlı bir iyileşme göstermesi beklenen aralık ayı Ifo iş iklimi endeksi raporu yayımlanacak.
Buna ek olarak yine Almanya’da aralık ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) açıklanacak ve ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos’un yarın gerçekleştireceği konuşma takip edilecek.
İngiltere’de ise geçen hafta İngiltere Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği 50 baz puanlık faiz artışının ardından bu hafta piyasalar çarşamba günü açıklanacak kamu sektörü borçlanma verilerini ve perşembe günü açıklanacak üçüncü çeyrek nihai gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verilerini takip edecek.
Türkiye’de TCMB toplantısı ve asgari ücret görüşmeleri önce çıkıyor
Ülkemizde ekonomi gündemi bu hafta nispeten yoğun geçecek. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı ve asgari ücret görüşmeleri öne çıkan başlıklar.
TCMB’nin bu hafta gerçekleştireceği para Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Banka kasım ayı toplantısında 150 baz puanlık faiz indirimi daha gerçekleştirerek politika faizini yüzde 9 ile tek hanelere indirmiş ve karar ardından yapılan açıklamada faiz indirimi döngüsünün sonlandırıldığı belirtilmişti. Dolayısıyla piyasaların beklentisi perşembe günü gerçekleşecek toplantıda faiz oranının yüzde 9’da sabit bırakılması yönünde.
Öte yandan 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamının belirlenmesine yönelik üçüncü ve en kritik nitelikteki toplantı yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilecek. Bu toplantının önemli olmasının sebebi taraflarca dile getirilecek ilk rakamların masada olacak olması. Üçüncü toplantının ardından dördüncü toplantının da en kısa sürede gerçekleştirilmesi ve önümüzdeki yılda geçerli olacak asgari ücret rakamının gelecek hafta içerisinde belirlenmesi bekleniyor.