2022 yılının son haftasına girerken bu hafta ekonominin gündeminin çok yoğun olmadığını, özellikle Avrupa ve ABD’de Noel Bayramı sebebiyle kısa bir hafta olacağını görüyoruz. Bu kısa haftada piyasaların takip edeceği önemli gelişmeleri sizler için derledik.
2022 yılının son haftasında Noel ve yeni yıl tatilleriyle birlikte dünyadaki birçok ülkede kısa bir iş haftasına giriş yapıyoruz. Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya’da ve Asya’nın bazı kesimlerinde bugün piyasalar kapalı olacak. Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda gibi “Commonwealth” ülkelerinde yarın da piyasalar Noel tatili sebebiyle kapalı. Bu hafta dünyada ekonomi gündemi çok yoğun olmasa da piyasalar özellikle ABD ve Çin’de bazı verileri takip edecek.
ABD verileri
Bugün Noel sebebiyle kapalı olacak olan ABD piyasalarında bu haftanın ilerleyen günlerinde bazı veriler açıklanacak.
Bunlardan ilki askıdaki konut satışları. Bu veri mevcut müstakil evler, katlar ve birlikte yaşam alanları için imzalanan gayrimenkul sözleşmelerinin miktarını belirlemekte. Ekim ayında yüzde eksi 8,7 olan bu veri, kasım ayında yüzde eksi 5 olan beklentilerin aksine yüzde eksi 4,6 olarak açıklanmıştı. Piyasaların beklentisi çarşamba açıklanacak bu verinin yüzde eksi 1 seviyesinde gelmesi yönünde.
ABD’de perşembe günü işsizlik maaşı başvuruları da açıklanacak. Geçtiğimiz hafta, işsizlik maaşı başvuruları düşük seviyede kalarak ABD’de istihdam sektörünün halen güçlü olduğunu göstermişti. Başvurular son haftada yalnızca 2 bin artıp piyasa beklentisi olan 222 binin altında kalarak 216 bin olarak açıklanmıştı. Bu hafta ise piyasaların beklentisi başvuruların 9 bin artarak 225 bin seviyesine ulaşması yönünde.
Avrupa’da İspanya’dan gelecek TÜFE verisi
Avrupa’da bu hafta gündem fazla bir yoğunluk teşkil etmiyor. Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği ekonomileri içinde bu hafta en dikkat çeken veri İspanya’da açıklanacak aralık ayı enflasyon nihai verisi.
İspanya’da açıklanan öncü veriye göre aralık ayı enflasyon verisi, piyasa beklentilerinin altında da olsa fiyat artışlarının yavaşladığını göstermişti. Kasım ayında yüzde 7,3 olan yıllık enflasyon aralıkta ise piyasa beklentisi olan yüzde 6,3 seviyesine dek düşmeyerek yüzde 6,8 olarak açıklanmıştı. Buna ek olarak kasım ayında yüzde 0,3 olan aylık enflasyon aralık ayında beklentiler doğrultusunda yüzde eksi 0,1 olarak açıklanarak fiyat artışlarının aylık bazda eksiye düştüğüne işaret etmişti. Yine beklentilerin üzerinde kalarak yüzde 6,7 olarak açıklanan harmonize tüketici fiyat endeksinin (HICP) ise bu hafta yüzde 5,7 seviyesine revize edilmesi bekleniyor.
Çin ve Rusya PMI verileri
Yılın son haftasında Çin ve Rusya’da Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisi açıklanacak. Bilindiği üzere PMI verilerinde 50 ve üzeri değerler büyüme işaret ederken 50 altındaki değerler ise küçülmeye işaret eder.
Rusya’ya baktığımızda önceki ay açıklanan imalat PMI verileri 53,2 ile büyümeye işaret ederken hizmet PMI verilerinin ise 48,3 ile eşik kabul edilen 50 değerinin altında gelerek küçülmeye işaret ettiği görülmektedir.
Piyasaların daha yakından takip edeceği Çin’de ise yılın son günü olan 31 Aralık tarihinde aralık ayı PMI verileri yayınlanacak. Geçtiğimiz ay 47-48 bandında açıklanan PMI verilerinin bu ay sınırlı da olsa yükselmesi fakat yine de 50’nin altında kalması bekleniyor.
Türkiye’de kapasite kullanım oranı verisi
Ülkemizde bu hafta aralık ayı kapasite kullanım oranı verisi açıklanacak. Mahfi Eğilmez’in tanımıyla kapasite kullanım oranı, “bir üretim biriminin belirli bir dönemde fiilen gerçekleştirdiği üretim miktarının fiziki olarak üretebileceği en yüksek miktara olan oranını gösterir.”
Ekim ayında Türkiye’de kapasite kullanım oranı yüzde 76,9 olarak açıklanmış iken geçtiğimiz ay bu oran yüzde 75,9’a gerilemişti.