Bu hafta küresel piyasalarda ABD verileriyle birlikte OPEC toplantısı beklenirken, yurt içi piyasada ise mart ayı enflasyon verisi haftanın en önemli gelişmesi olarak takip edilecek.
ABD verileri ve Fed konuşmaları
Bu haftanın en önemli gelişmesi cuma günü ABD’de açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi olacak. Piyasalar açıklanacak olan veri yardımıyla ABD’de iş gücü piyasasının mevcut durumu hakkında bir değerlendirme yapma şansına sahip olacak.
Geçtiğimiz yıl Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) gerçekleştirdiği faiz artışlarına rağmen güçlü kalan iş gücü piyasası, Fed’e faiz artışlarına devam edebilmesi açısından hareket alanı sağlamıştı. Bu dönemde de iş gücü piyasasının güçlü kalması durumunda, Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında atacağı sonraki adımlarda gerek görülmesi halinde daha kısıtlayıcı kararlar alabilmesi adına işi daha kolaylaşmış olacak.
Açıklanacak olan bu rapor ayrıca Fed’in mayıs ayında gerçekleştireceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı öncesinde açıklanacak son rapor olacak. Şubat ayında tarım dışı istihdamda görülen 311 bin kişilik artışın ardından beklenti ise ABD ekonomisinin mart ayında 238 bin kişilik istihdam yaratması.
ABD’de ayrıca salı günü şubat ayı iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS), çarşamba günü ise özel sektör işe alımlarına ilişkin veriler açıklanacak. Beklenti iki veride de düşüş görülmesi yönünde. Ayrıca ISM imalat ve hizmet satın alma müdürleri (PMI) endeksleri de sırasıyla pazartesi ve çarşamba günü açıklanacak. Halihazırda 50 eşiğinin altında olan imalat PMI endeksinin sınırlı bir düşüşle 47,5 seviyesine gerilemesi, hizmet PMI endeksinin ise 55,1’e yükselmesi bekleniyor.
Hafta boyunca ayrıca St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Fed Yöneicisi Lisa Cook gibi birçok Fed yetkilisi de açıklamalarda bulunacak. Fed yetkilileri son olarak enflasyonla mücadele kapsamında faizlerin yılın geri kalanında mevcut seviyelerde bırakılmasından yana olduklarını dile getirmişti. Fakat açıklanacak veriler atılacak adımlar konusunda daha belirleyici olacaktır. Piyasalar da Fed yetkililerinin konuşmalarında Fed’in atacağı adımlar hakkında ipuçları bulmaya çalışacak.
OPEC toplantısı
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ya da kısaca OPEC ise bugün TSİ 13:00'da toplantı gerçekleştirecek. Reuters’in haberine göre, yapılacak olan bu toplantıda petrol üretimini kısmaya yönelik olan mevcut anlaşmaya bağlı kalınacak. OPEC+ bu haftaki toplantının ardından bir sonraki toplantısını ise haziran ayında gerçekleştirecek.
Siyasi, ekonomik ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle son 15 ayın en düşük seviyesini gören petrol fiyatları, ekonomilerinin petrol gelirine olan bağımlılığı yüksek olan OPEC+ ülkeleri için ise sorun yaratmaktaydı. Ancak petrol fiyatları 15 ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından toparlanmaya başladı. Buna göre, 20 Mart tarihinde 70 dolar seviyesine dek gerileyen Brent petrol yeniden 80 doların üzerine çıktı. Fiyatlardaki toparlanmanın sebeplerinden ilki, bankacılık krizine yönelik endişelerin azalmış olması; ikinci ise Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin gerçekleştirdiği ihracatın durmasıyla birlikte arzın kısıtlanmış olmasıydı.
Ayrıca dün, OPEC+’dan sürpriz bir kesinti kararı da geldi. OPEC+ mayıs ayından başlayarak günlük 1 milyon varili aşan bir petrol üretimi kesintisine gitme kararı aldı. Rusya'nın halihazırda uyguladığı kesintiyi temmuz ayında genişletmesiyle birlikte petrol piyasasında 1,6 milyon varillik kesinti söz konusu olacak. Günlük kesinti miktarında 500 bin varillik kesinti ile Suudi Arabistan ve Rusya başı çekiyor. Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı yetkilisi bu kararın petrol piyasasındaki istikrarı sağlamayı amaçlayan bir karar olduğunu dile getirdi.
Ülkemizde mart ayı enflasyon oranı açıklanacak
Bugün ülkemizde mart ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) açıklanacak. Şubat ayında yüzde 55,18 olan yıllık TÜFE’nin mart ayında yüzde 51,33’e düşmesi bekleniyor. Geçtiğimiz ay yüzde 3,15 olarak açıklanan aylık TÜFE’nin ise bu ay yüzde 2,85’e gerilemesi bekleniyor.