Geçtiğimiz hafta ABD’den gelen verilerin piyasalarda soru işaretlerini artırmasının ardından bu hafta ABD TÜFE verisi ve Fed tutanakları küresel piyasalar tarafından yakından izlenecek.
Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan veriler olası bir resesyon korkusunu artırmış ve piyasalarda karışık bir seyre neden olmuştu. Geçtiğimiz haftanın başında OPEC+ grubunun aldığı petrol arzında kısıtlama kararı ile haftaya fiyatlamaların zorlaştığı bir ortamda başlayan küresel piyasalar, önce ABD Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) İmalat Satın Alma Müdürleri (PMI) Endeksi verisinin beklentilerin altında açıklanması ve dördüncü kez arka arkaya küçülme bölgesinde kalması; daha sonra ise ADP istihdam ve ISM hizmetler endeksi verilerinin de beklentilerin altında kalmasıyla artan resesyon endişeleri sebebiyle düşük bir risk iştahı göstermiş ve güvenli liman arayışıyla dolar endeksini destekleyerek, haftaya kötü başlayan endeksin kayıplarını biraz olsun telafi etmesini sağlamıştı.
Bunun ardından cuma günü ABD mart ayı tarım dışı istihdam verisi açıklanmış ve istihdam piyasasındaki yavaşlamayı teyit etmişti. Verinin ardından tahviller yükselirken dolar da haftayı yükselişle kapatmış, altın ise gerilemişti.
Banka kazanç raporları, IMF Bahar toplantıları
Bu hafta ABD’de bankaların ilk çeyrek kazanç raporları da ABD’de yaşanan bankacılık krizinin ardından sektörün mevcut durumu hakkında bir izlenim elde etmek adına piyasalarca yakından takip edilecek.
Bu hafta cuma günü ayrıca JPMorgan ve Citigroup kazanç raporlarını açıklayacak.
Bunun yanında bugün başlayacak ve 16 Nisan’a kadar sürecek olan Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) 2023 Bahar Toplantıları ise merkez bankası yöneticilerini ve maliye bakanlarını ABD’nin başkenti Washington'da bir araya getirecek. İnatçı enflasyonun devam ettiği ve resesyon korkularının sürdüğü bir ortamda IMF yarın revize edilmiş küresel ekonomik büyüme tahminini açıklayacak.
Çarşamba günü ise G20 maliye bakanları grubu toplanarak görüşmelerde bulunacak.
Bunlara ek olarak ise bu hafta piyasaların yakından takip edeceği gündem maddeleri ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi ve Amerikan Merkez Bankası Fed’in gerçekleştirdiği son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına dair tutanaklarının yayımlanması olacak.
ABD TÜFE verisi
Çarşamba günü açıklanacak olan mart ayı TÜFE verisi süregelen fiyat baskılarının devam edip etmediği ve dolayısıyla Fed’in gelecekte izleyeceği politika hakkında fikir verecek. Mevcut durumda inatçı enflasyon, bankacılık krizi ve resesyon endişeleri üçgeninde Fed’in muhtemel önceliği enflasyonla mücadele olmaya devam edecektir. Dolayısıyla ilerleyen FOMC toplantılarında bir dizi daha faiz artışı görmemiz mümkündür. Ancak cuma günü açıklanacak olan TÜFE verisi piyasalara Fed’in sonraki hamlelerine ilişkin fikir vermesi açısından da önem teşkil edecektir.
Şubat ayında yüzde 6 olarak açıklanan yıllık ve yüzde 0,4 olarak açıklanan aylık TÜFE’nin mart ayında yüzde 5,2’ye ve yüzde 0,3’e gerilemesi bekleniyor. Ayrıca enerji ve gıda harcamalarını dışarıda bırakarak hesaplanan çekirdek TÜFE’de aylık bazda 0,5’ten 0,4’e bir düşüş beklenirken yıllık bazda ise şubat ayındaki yüzde 5,5’lik rakamdan yüzde 5,6’ya yükselmesi öngörülüyor.
Fed tutanakları ve Fed konuşmaları
Haftanın bir diğer önemli gelişmesi de yine çarşamba günü yayımlanacak olan Fed mart ayı FOMC toplantısı tutanakları. Hatırlanacağı üzere, bankacılık krizinin ardından kritik bir dönemde gerçekleşen mart ayı FOMC toplantısında Fed oy birliğiyle faizleri 25 baz puan daha artırmak suretiyle enflasyonla mücadelenin birinci öncelik olduğunu göstermişti. Açıklanacak olan tutanaklar, her FOMC toplantısının ardından olduğu gibi Fed’in genel tutumu ve Fed üyelerince toplantıda dile getirilen farklı görüşleri göstermesi adına önem teşkil ediyor.
Bu hafta ayrıca FOMC üyelerinden New York Fed Başkanı John Williams, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker ve Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ve Fed Guvernörlerinden Christopher J. Waller’ın konuşmaları takip edilecek.
Hatırlatmakta fayda var ki Paskalya tatili sebebiyle Euro Bölgesi’nde Almanya ve Fransa başta olmak üzere birçok ülkede, İsviçre’de, Birleşik Krallık’ta, Hong Kong’da, Avustralya’da ve Yeni Zelanda’da bugün piyasalar kapalı olacak.