Bu hafta piyasaların takip edeceği üç önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği üç önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
03.07.2023 09:38

Kurban Bayramı tatilinin ardından bugün ülkemizde piyasalar yeniden açılırken, bu hafta genellikle ABD’den gelen veriler takip edilecek.

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatilinin ardından ülkemizde piyasalar bugün yeniden açıldı. Bu arada haziran ayının bitip temmuz ayının başlaması ile birlikte yılın ikinci yarısına da girilmiş oldu. Yılın ikinci yarısının ilk iş haftasında gündem çok yoğun olmasa da genellikle ABD’den gelecek gelişmeler takip edilecek.

Belirtmekte fayda var ki ABD’de piyasalar 4 Temmuz Kurtuluş günü sebebiyle haftanın ilk işlem gününde erken kapanacak ve salı günü de kapalı kalacak.

Fed toplantı tutanakları

Bu haftanın en önemli gelişmelerinden biri çarşamba günü açıklanacak Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) 13 ve 14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdiği son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına ilişkin tutanaklar olacak.

Fed, haziran ayı toplantısında uzun süredir devam ettiği faiz artış döngüsüne ara vermiş ve faizi yüzde 5,25 seviyesinde sabit bırakmıştı.

Fed Başkanı Jerome Powell, FOMC toplantısının ardından, faiz artış döngüsünü henüz sonlandırmadıkları ve muhtemelen temmuz ayında faiz artışına devam edeceklerine ilişkin açıklamalar yapmış olsa da, çarşamba günü açıklanacak toplantı tutanakları piyasa fiyatlamaları üzerinde etkili olacaktır.

Özellikle faizlerin sabit bırakılması kararına ilişkin tartışmaların ne boyutta olduğunun görülmesi, Fed üyelerinin sonraki toplantılarda gösterecekleri tutum hakkında piyasalara önemli bir ipucu verecektir.

Haziran ayı TÜFE ve ÜFE verileri

Yurt içi piyasanın en önemli gündemi ise çarşamba günü açıklanacak, haziran ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri olacak. Özellikle TÜFE verisi, haziran ayı toplantısında her ne kadar piyasa beklentilerinin altında olsa da 650 baz puanlık bir faiz artışıyla faiz artış döngüsüne başlayan ve kademeli biçimde ortodoks politikalara dönüş sinyali veren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sonraki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarında izleyeceği adımlar üzerinde etkili olacaktır.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mayıs ayında yıllık ÜFE yüzde 40,76 ve aylık ÜFE yüzde 0,65 seviyesinde açıklanmıştı. Yıllık TÜFE yüzde 39,59; aylık TÜFE ise yüzde 0,04 seviyesinde gelmişti. Haziran ayında piyasaların beklentisi ise yıllık TÜFE 39,47 seviyesine inmesi ve aylık TÜFE’nin yüzde 4,84 seviyesine yükselmesi yönündeydi. Özellikle aylık bazda böyle bir artışın gerçekleşmesi TCMB’nin faiz artışı programı ve enflasyonla mücadele kapsamında diğer ek önlemlerin belirlenmesini direkt şekiide etkliyecektir.

ABD tarım dışı istihdam verisi

Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi ise bu haftanın en önemli ekonomik gelişmesi olacak.

Mayıs ayında istihdam ve iş gücü piyasası karışık bir tablo çizerken, özellikle tarım dışı istihdam verisi 339 bin ile beklentilerin çok üzerinde yeni istihdam yaratmış ve bu durum enflasyonu düşürmek adına istihdam piyasasını yavaşlatmayı amaçlayan Fed için olumsuz bir gelişme olmuştu. Öte yandan mayıs ayında Fed politikaları adına olumlu sayılabilecek şekilde işsizlik başvuruları son yedi ayın en yüksek seviyesine yükselmiş ve ücret artışları da yavaşlamıştı.

Bu cuma piyasaların beklentisi ise haziran ayında 200 bin yeni istihdam yaratılmış olması. Özellikle yapışkan çekirdek enflasyonun yüksek olduğu ve enflasyonun Fed’in yüzde 2’lik hedefinin hayli üzerinde olduğu mevcut durumda, Fed’in istihdam piyasasında istediği gibi bir düşüş yaratamamış olması enflasyonla mücadele anlamında olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilebilecek iken, Fed’in hayli agresif ekonomi politikalarına karşın isthidamın bu derece kuvvetli olmaya devam etmesi, ülke ekonomisinin resesyondan kaçınabileceğine dair bir işaret olarak olumlu şekilde de değerlendirilebilir.

REKLAMI KAPAT X