Bu hafta piyasaların takip edeceği üç önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği üç önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
07.08.2023 08:20

Nispeten sakin bir ekonomik gündeme sahip olan haftada piyasaların merakla bekleyeceği en önemli gelişme ABD enflasyon verileri olacak.

Geçtiğimiz hafta piyasalar içeride Temmuz ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisini, dışarıda ise ABD tarım dışı istihdam, Euro Bölgesi TÜFE ve gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı gibi gelişmeleri takip etti.

İLGİLİ HABER Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi Bu hafta yurt içi piyasaların ana gündemi enflasyon verileri olurken, küresel piyasalarda ise ABD istihdam verileri izlendi.

Ülkemizde temmuz ayında yıllık TÜFE yüzde 47,83 aylık TÜFE ise yüzde 9,49 ile beklentilerinden daha yüksek gelirken; ABD’de temmuz ayı tarım dışı istihdam verisi 187 bin ile beklentilerin altında kaldı. ABD’de ücretlerde ise sert bir artış görüldü.

Euro Bölgesi’nde ise enflasyon verileri çok iç açıcı gelmese de, bölge ekonomisi 2023 yılının ikinci çeyreğinde beklentilerden fazla büyüdü. BoE ise beklentiler doğrultusunda 25 baz puanlık daha faiz artışı gerçekleştirdi.

Bu hafta ekonomi gündeminin ise nispeten daha sakin olduğu görüldü. Buna göre bu hafta piyasaların takip edeceği en önemli gelişme perşembe ve cuma açıklanacak ABD enflasyon verileri olacak. Bunun yanı sıra çarşamba günü açıklanacak Çin enflasyon rakamları, cuma günü açıklanacak İngiltere GSYİH verisi ve Euro Bölgesinden gelecek veriler izlenecek.

ABD temmuz ayı TÜFE ve ÜFE verileri

Amerikan Merkez Bankası (Fed), haziran ayı toplantısında; önceki faiz artışlarının etkilerini görmek adına faiz artırım döngüsüne ara verdikten sonra temmuz ayı toplantısında tekrardan 25 baz puanlık bir faiz artışıyla faizi yüzde 5,50 seviyesine yükseltmişti. Bu gelişmenin ardından ise perşembe günü açıklanacak olan temmuz ayı TÜFE verisi ve cuma günü açıklanacak olan temmuz ayı ÜFE verisi piyasalara fiyat artış baskılarının mevcut durumu ve Fed’in faiz artışlarını sonlandırıp sonlandırmayacağı hakkında bir fikir vermesi açısından önemli olacak. Özellikle tüketici enflasyonunun beklentilerden daha olumlu gelmesi halinde eylül ayında gerçekleşecek bir sonraki Fed toplantısında faiz artışının pas geçilmesi ihtimali piyasalar tarafından değerlendirmeye alınacak.

Perşembe günü açıklanacak yıllık TÜFE’nin yüzde 3’ten yüzde 3,3’e yükselmesi beklenirken yıllık çekirdek TÜFE’nin ise temmuz ayında yüzde 4,8’den yüzde 4,7’ye inmesi bekleniyor. Aylık TÜFE ve aylık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 0,2 seviyesinde sabit kalacağı öngörülüyor.

Çin temmuz ayı enflasyon verisi

Küresel anlamda enflasyonist baskıların yoğun olarak yaşandığı bu dönemde dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, diğer ülke ekonomilerinin tam tersine deflasyon tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Fiyatlarda sürekli yaşanan düşüş olarak tanımlanabilecek deflasyon, fiyatların daha da düşeceği beklentisi sonucu fiyatı düşen mal ve hizmetlere talebin de düşmesiyle mal veya hizmetin alıcı bulamaması tehlikesini de beraberinde getiriyor.

Çin’de çarşamba günü açıklanacak temmuz ayı enflasyon verisinde yine düşüş görülmesi bekleniyor. Haziran ayında yüzde 0,2’den yüzde 0’a düşen enflasyonun temmuz ayında yüzde eksi 0,5 olması piyasaların beklentisi. Buna ek olarak salı günü de ülkede temmuz ayı ticaret rakamları açıklanacak.

İngiltere ikinci çeyrek GSYİH

Brexit’in ardından ekonomisini toparlamaya çalışan Birleşik Krallık’ta BoE, 2021 yılının Aralık ayından bu yana aralıksız şekilde gerçekleştirdiği faiz artışlarına bu ay da devam ederek geçtiğimiz hafta 25 baz puanlık bir faiz artışı daha yaptı ve faizi yüzde 5,25 seviyesine çekti. Buna rağmen ülkede enflasyon, haziran ayında her ne kadar beklentilerin altında kalsa da, yıllık yüzde 7,9 ile BoE’nin hedeflediği seviyenin hayli üstünde bulunuyor.

Son 15 yılın en yüksek faiz seviyesinin görüldüğü böyle bir ortamda açıklanacak olan ikinci çeyrek GSYİH verisinin ülke ekonomisindeki durgunluğa işaret etmesi ve yüzde 0,1’den yüzde 0’a inmesi bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X