Bu hafta piyasalar içeride enflasyon verisini, dışarıda ise ABD tarım dışı istihdam verisiyle birlikte ECB'nin faiz kararını takip edecek.
Geçtiğimiz hafta cuma günü açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 2,4, yıllık bazda ise yüzde 5,7 büyümüştü. Bu veriler ise büyüme rakamlarının piyasalar üzerinde olumlu bir etki yaratmasına yol açmıştı.
Bu olumlu etkinin ardından bu hafta ise yurt içi piyasada takip edilecek en önemli gelişme bugün açıklanacak mayıs ayı enflasyon verileri olacak. Bunun yanında küresel çapta, cuma günü açıklanacak ABD istihdam verileriyle birlikte perşembe günü açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararı yakından takip edilecek.
Mayıs ayı enflasyon verisi
Mayıs ayı enflasyon verisi bugün TSİ 10.00’da açıklanacak. Açıklanacak olan bu verinin ardından hem Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hem de Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, enflasyonda tepe noktanın görüleceğine ve bundan sonraki süreçte enflasyonun hızla gerilemeye başlayacağına inanıyor.
Mayıs ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisinin aylık bazda yüzde 3,18 seviyesinden yüzde 3 seviyesine inmesi beklenirken yıllık bazda ise yüzde 69,8 seviyesinden yüzde 74,80 seviyesine çıkması bekleniyor. Üretici fiyat endeksinin (ÜFE) de aylık bazda yüzde 3,60’tan yüzde 3,80’e yükselmesi beklenirken yıllık bazda ise yüzde 55,66 seviyesinden yüzde 58 seviyesine bir artış yaşayacağı öngörülüyor.
Hatırlanacağı üzere daha önce TCMB Başkanı Karahan kendileri için asıl kritik olan enflasyon verisinin aylık TÜFE olduğunu ve yıllık TÜFE’deki artış devam etse dahi öncelikle aylık bazdaki artışı kırmak istediklerini vurgulamıştı.
Bu sebeple, açıklanacak olan mayıs ayı verisi enflasyonda istenilen seviyeye yaklaşılıp yaklaşılmayacağını göstermesi açısından önemli bir işaret olmayacak, zira yukarıda da belirttiğim gibi gerek Bakanlık gerekse TCMB yetkilileri, mayıs ayının enflasyon için tepe noktası olacağını ve bu aydan sonra dezenflasyon sürecinin oldukça hızlı bir biçimde sağlanacağını düşünüyor ve tüm planlarını bu olasılık üzerine kuruyor. Bu bakımdan haziran ayı verisi hem mevcut durumu göstermesi hem de olası bir ek sıkılaşma hamlesine gerek olup olmadığını göstermesi açısından önem teşkil edecek.
ABD tarım dışı istihdam verisi
Küresel çapta takip edilecek verilerin en önemlilerinden biri ise ABD istihdam verisi olacak. Bu veri cuma günü açıklanacak. Açıklanacak verinin, istihdam piyasasının mayıs ayında güçlü kalmaya devam ettiğini göstermesi bekleniyor. Nisan ayında 175 bin olarak açıklanan tarım dışı istihdamın mayıs ayında 185 bine yükseleceği öngörülüyor.
Son açıklanan enflasyon verileri ABD’de enflasyonun hızının yavaşladığını gösterirken istihdam piyasasının da soğumaya başlaması ile birlikte piyasalarda Amerikan Merkez Bankası (Fed) kanadından gelecek faiz indirimine ilişkin beklentiler artmıştı. Her ne kadar enflasyonda istenilen seviyeye halen gelinememiş olsa da olumlu görüntünün korunması Fed’in faiz indirimi kararının zamanlaması açısından belirleyici olacaktır, dolayısıyla açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi bu hafta küresel piyasaların odağında yer alacaktır.
ECB faiz kararı
Faiz artış döngüsünü sonlandırdıktan sonra politika faizini bir süredir yüzde 4,5 seviyesinde tutan ECB, bu perşembe günü faiz kararını açıklayacak. Bu hafta gerçekleşecek toplantıda 25 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleşmesi ve politika faizinin yüzde 4,25 seviyesine indirilmesi bekleniyor. Şayet bu beklenti gerçekleşirse ECB büyük merkez bankaları arasında faizi indirimine ilk başlayan banka olacak.
ECB karar metninde hangi noktalara vurgu yapılacağı da ayrıca önem teşkil edecek, zira ilk faiz indiriminin ardından sonraki sürece ilişkin bir beklenti de oluşacak. Bu beklentinin gerçekçi olarak fiyatlanabilmesi adına ECB’nin karar metninde ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın kameralar karşısında yapacağı açıklamalarda kullanacağı dil oldukça önemli olacak. Faiz indiriminin gerçekleşmesi halinde euronun, dolar ve Türk lirası karşısında bir miktar değer kaybetmesi beklenebilir.
**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.